Ανοίγει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 28/2

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με τη μόνιμη συλλογή του προσβάσιμη πλέον στο κοινό, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πύλες του από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, με δωρεάν είσοδο έως ότου ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος.

Σε λίγες εβδομάδες, ενδεχομένως πριν το Πάσχα, θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου. Έως τότε, το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει ορίσει διευθυντή διετούς θητείας, και εντός του 2020 θα προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό, από τον οποίο θα προκύψει ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και βούληση του πρωθυπουργού όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, είναι να περάσει το κτίριο στην ιδιοκτησία του ΕΜΣΤ. Είναι γνωστό ότι το κτίριο του ΕΜΣΤ είναι μισθωμένο από την Αττικό Μετρό Α.Ε. με σύμβαση διάρκειας 50 ετών, η οποία είχε υπογραφεί το 2002 για τις τότε ανάγκες της κατασκευής του μουσείου (στα υπόγεια γκαράζ) και του μετρό Φιξ. Επίσης, η κα Μενδώνη προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δημιουργήσει θέση διοικητικού και οικονομικού προϊσταμένου – θεσμό που σκέπτεται να καθιερώσει και σε όλους τους άλλους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου: Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας κ.ά..

Το υπουργείο Πολιτισμού, είπε η υπουργός, θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΜΣΤ για τα λειτουργικά έξοδά του, ιδίως για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, και θα εξασφαλίσει κονδύλι για τις περιοδικές εκθέσεις και την αγορά έργων τέχνης, στις οποίες θα προβεί ο διευθυντής του ΕΜΣΤ. Στην έκθεση παρουσιάζονται 172 έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, από τα συνολικά 1300 έργα που αριθμεί η μόνιμη συλλογή. Αυτή συγκροτήθηκε με την έναρξη της λειτουργίας του ΕΜΣΤ εδώ και μια εικοσαετία από αγορές, δωρεές καλλιτεχνών ή συλλεκτών. Κατά καιρούς, κάποια παρουσιάστηκαν αποσπασματικά σε εκθέσεις (Μέγαρο Μουσικής, ΑΣΚΤ, Ωδείο Αθηνών), στα χρόνια της περιπλάνησης του ΕΜΣΤ. Τώρα, επιτέλους στο σπίτι τους, ακτινοβολούν την δύναμη τους: οι μνημειακοί σταυροί του Γιάννη Κουνέλη, σύμβολα ελπίδας και επιθυμίας. Το μεταλλικό διάτρητο σπίτι με τις σιδερένιες γλυπτικές φιγούρες του Mappemonde που δημιούργησε ο Γιώργος Λάππας παραπέμποντας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η προσφυγική σκηνή της Έμιλι Ζασίρ κεντημένη από Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Η «Σχεδία» ανθρώπων ανάμεσα στην απειλή και την ελπίδα, του πρωτοπόρου της βίντεο αρτ Μπιλ Βαϊόλα. Τα πυκνά ασπρόμαυρα σχέδια του Ντίκου Βυζάντιου. Το εικαστικό ημερολόγιο της Μπίας Ντάβου.Οι διαχωριστικές γραμμές της Δανάης Στράτου, που χωρίζουν βίαια τις ανθρώπινες ζωές… Στους τρεις ορόφους που παρουσιάζεται η συλλογή, διαχέονται οι κατευθύνσεις της έκθεσης: πολιτικές αφηγήσεις, μυθολογίες, νέες προοπτικές.

«Μέρα ιστορική« χαρακτήρισε τη σημερινή η Λίνα Μενδώνη. Τόσο για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – βάσει της εγκεκριμένης από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων μελέτης που εκπόνησε η τέως διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά – όσο και για τον πλήρη εξοπλισμό του μουσείου που προϋπέθετε η έκθεση της συλλογής: «Αν κι αυτή την φορά δεν είχε απορροφηθεί η δωρεά για τον εξοπλισμό ύψους 3 εκ. ευρώ του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος, η οποία εξέπνεε τον Μάρτιο του 2020, θα χανόταν και πάλι η ευκαιρία να ανοίξει το μουσείο» τόνισε η κ. Μενδώνη.

«Είναι σημαντική ημέρα για το ΕΜΣΤ και τον σύγχρονο πολιτισμό» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, ενημερώνοντας ότι νωρίτερα σήμερα, οι πρώτοι επισκέπτες της μόνιμης συλλογής ήταν μαθητές του Α΄Πειραματικού Σχολείου της Πλάκας. «Χρειάστηκαν 16 χρόνια για να ανοίξει με τις μόνιμες συλλογές του» συνέχισε η ίδια. «Μέχρι σήμερα, το κτίριο Φιξ λειτουργούσε ως πολιτιστικός πολυχώρος, στέγαζε εκθέσεις, εκδηλώσεις, βεβαίως σημαντικές, όμως δεν ήταν αυτός ο σκοπός του, ούτε η ανάγκη της πόλης. Προορισμός του ΕΜΣΤ από την ίδρυση του, τον Δεκέμβριο του 1997, μαζί με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια) είναι να είναι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης το οποίο παράλληλα θα φιλοξενεί μεγάλες εκθέσεις, μεγάλα γεγονότα. Τώρα ανοίγει για να παραμείνει ανοιχτό. Αναγνωρίζω ενδεχομένως ότι κάποιοι δυσκολεύονται να πειστούν, διότι είδαν και άκουγαν στο παρελθόν πολλά εγκαίνια και πολλά ανοίγματα. Δεν ανοίγει ούτε πρόχειρα ούτε βιαστικά» είπε η υπουργός αναφερόμενη στην δοκιμαστική λειτουργία του μουσείου.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων του μουσείου (ΣΕ ΕΜΣΤ) αμφισβητεί την δυνατότητα για την «ποιοτική και εύρυθμη λειτουργία ενός μεγάλου μουσείου όπως το ΕΜΣΤ» καθώς, όπως τονίζει σε ανακοίνωση του, υπάρχουν «ελλείψεις προσωπικού στους τομείς φύλαξης, καθαριότητας και εξυπηρέτησης του κοινού» και «η στελέχωση του ΕΜΣΤ προχωράει με πολύ αργά βήματα και κυρίως μέσω της κινητικότητας ή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε σήμερα ευχαριστίες στους 60 εργαζόμενους του ΕΜΣΤ «για όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως όμως για τους τελευταίους επτά μήνες» και τους διαβεβαίωσε ότι θα έχουν« την απόλυτη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και την επόμενη μέρα».


Αφού ανέτρεξε στη σύνθετη και πολύπλοκη πορεία του ΕΜΣΤ από την τοποθέτηση της πρώτης διευθύντριας Άννας Καφέτση το 2000, μέχρι σήμερα, η κ. Μενδώνη υπενθύμισε μεταξύ άλλων, ότι πρώτος στόχος για τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ, ήταν το 2004 μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «όλες τις πολιτικές ηγεσίες, και τις 14, διότι ο καθένας με τον τρόπο του, άλλος πιο αποτελεσματικά, άλλος λιγότερο αποτελεσματικά, συνέβαλε στο να φτάσουμε σήμερα εδώ που είμαστε».


Μίλησε επίσης για τη συνολική δημόσια δαπάνη για το κτίριο, ύψους 44.625.440 ευρώ. που κάλυψε κι ένα μέρος του εκθεσιακού προγράμματος. Το ποσό προήλθε από πόρους του Γ’ ΚΠΣ, του ΕΣΠΑ 2007-2013, εθνικούς πόρους και από την δωρεά των 3 εκατομμυρίων του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», για τον εξοπλισμό του μουσείου.


Τέλος, τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού «δεν υποκαθιστά κανέναν εποπτευόμενο φορέα του, επομένως ούτε την διοίκηση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αλλά στηρίζει και διευκολύνει το μουσείο» και εξέφρασε ευχαριστίες στον νυν πρόεδρο του ΕΜΣΤ Γιώργο Παπαναστασίου και όλα τα Δ. Σ., στην πρώτη διευθύντρια του ΕΜΣΤ Άννα Καφέτση «η οποία για πολλά χρόνια ήταν εδώ και είχε τη δική της προσφορά», στην Κατερίνα Κοσκινά «επειδή το διάστημα της θητείας της δούλεψε συστηματικά και με τις δικές της εγκεκριμένες μελέτες ανοίγει το ΕΜΣΤ», στον πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλο επειδή επανέφερε το 2019 την χορηγία του Ιδρύματος «και της έδωσε παράταση που ‘ξεκλείδωσε’ οριστικά το ΕΜΣΤ » και τέλος, στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.


Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο πρόεδρος του ΕΜΣΤ Γιώργος Παπαναστασίου, ο Γιώργος Αγουρίδης, εκ μέρους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και ο μεταβατικός διευθυντής του ΕΜΣΤ Δημήτρης Αντωνακάκης μαζί με την αναπληρώτρια διευθύντρια Συραγώ Τσιάρα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.