Αμμάν: Σε ναυάγιο η «αδελφική συνάντηση»

Γιάννης Αποστολόπουλος
Facebook
Twitter
LinkedIn

του Γιάννη Αποστολόπουλου

Χωρίς αντίκρυσμα έληξε τελικά στο Αμμάν  η «Σύνοδος Ορθόδοξων Προκαθημένων» που στη συνέχεια-μετά το φυλλορόημα- μετονομάστηκε σε «αδελφική συνάντηση».

 

Τη  σύγκλησή της  είχε ανακοινώσει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πριν λίγους μήνες από τη Μόσχα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη . Η ρωσική Εκκλησία –που για τις δικές της σκοπιμότητες- φρόντισε να περιβάλει με ιδιαίτερες τιμές τον πατριάρχη Θεόφιλο- προφανώς έριξε την ιδέα της  πανορθόδοξης συνόδου Προκαθημένων, προς την οποία έσυρε τον πατριάρχη Ιεροσολύμων,  στον οποίο ως γνωστόν η παρουσία των χιλιάδων ρώσων μοναχών στους Αγίους Τόπους. ασκεί αφόρητες πιέσεις.

Απώτερο σχέδιο του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλου αφ ενός η παράκαμψη του Οικουμενικού Πατριάρχη , που έχει το προνόμιο να συγκαλεί τέτοιες συνόδους και αφ ετέρου η αποδοκιμασία της χορήγησης του τόμου αυτοκεφαλίας από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όμως τελικά η σύνοδος στο Αμμάν  χαρακτηρίστηκε από την ηχηρή απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ορθόδοξων Προκαθημένων. Μόνο 4 από τους 13 συνολικά προκαθήμενους παραβρέθηκαν. Ο οικοδεσότης πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Μόσχας Κύριλος, ο Σερβίας Ειρηναίος και ο Τσεχίας-Σλοβακίας Ρastisl;abow (του οποίου η Εκκλησία αριθμεί μόλις 85.000  πιστούς). Οι Προκαθήμενοι Ρουμανίας και Πολωνίας αρνήθηκαν να μετάσχουν οι ίδιοι αλλά απέστειλαν επισκόπους.

Εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που εξ αρχής απέρριψε την πρόσκληση επιτιμώντας τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για οικειοποίηση δικαιωμάτων του Οικουμενικού θρόνου, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και τα δύο άλλα πρεσβυγενή πατριαρχεία, της Αλεξάνδρειας και της Αντιόχειας. Επίσης από τις νεώτερες Εκκλησίες απέρριψαν την πρόσκληση οι Εκκλησίες της Κύπρου, Ελλάδος και Αλβανίας. Εντύπωση προκαλεί και η άρνηση των Εκκλησιών Βουλγαρίας και Γεωργίας που μαζί με το Πατριαρχείο Αντιόχειας θεωρούνταν ως προσκείμενες στη Ρωσική Εκκλησία, την οποία μάλιστα είχαν ακολουθήσει στην άρνησή της να συμμετάσχει στην Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης υπό τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2016.

Έτσι η Μόσχα, που ουσιαστικά-με βυτρίνα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων- κινούσε τα νήματα και είχε τον όλο σχεδιασμό για τους απώτερους στόχους της, αντιμετώπισε μία μεγάλη ήττα με την δήθεν «Πανορθόδοξη Σύνοδο Προκαθημένων» να οδηγείται σε απόλυτο ναυάγιο. Και οι μεθοδεύσεις της με στόχο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  όχι μόνο έπεσαν στο κενό αλλά αντίθετα ισχυροποίησαν τη θέση του,

καθώς κατεδείχθη η απροθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των άλλων Εκκλησιών να ακολουθήσουν το πατριαρχείο της Ρωσίας…

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.