Έξι βιβλία που θα αλλάξουν την καθημερινότητα σας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Να που έρχονται κάποιες στιγμές που τίποτα δεν συμβαίνει από αυτά που σχεδιάσαμε. Μπορεί η ταχεία εξάπλωση του Κορωνοϊού να μας καθιστά  καθηλωμένους στο σπίτι και να μας απομακρύνει από τον κοινωνικό ιστό, ωστόσο εμείς αυτές τις μέρες είναι σωστό να γεμίσουμε τις ώρες μας,  με διάφορες δραστηριότητές για να μην επιβαρύνουμε αρνητικά τη ψυχολογία μας.



Βγείτε από τα social media, σταματήστε την πολύωρη χρήση του διαδικτύου, κλείστε την τηλεόραση, βάλτε χαλαρωτική μουσική ή ακόμα αφήστε τους φυσικούς ήχους να γεμίσουν την ψυχή σας με σιωπή. Ελευθερώστε το νευρικό σας σύστημα από ερεθίσματα που δεν το ευνοούν και ανοίξτε ένα βιβλίο.

Ο Κικέρων είπε «Αν έχεις κήπο και μια βιβλιοθήκη έχεις όλα όσα σου χρειάζονται. Και επειδή όλοι έχουμε μια βιβλιοθήκη στο σπίτι, αυτό που συνιστώ είναι να διαβάσουμε βιβλία. Ο έντυπος λόγος δίνει «τροφή» και   εξάπτει  τη φαντασία μας κρατώντας σε εγρήγορση το νου μας. Ακόμα και από την ανάγνωση ενός  λεξικού ή μιας παλιάς εγκυκλοπαίδειας, είναι πολλά τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε. Πόσο μάλλον όταν διαβάσουμε βιβλία, λογοτεχνίας, ποίησης,  επιστημονικής φαντασίας, παραμύθια και ότι άλλο υπάρχει στη βιβλιοθήκη μας.

Τα οφέλη του βιβλίου λίγο ως πολύ γνωστά. Σχετίζονται με την βελτίωση λειτουργιών του εγκεφάλου. Κάποια  βιβλία έγιναν σταθμοί στη ζωή μας, κάποια ήταν η αιτία να διαμορφώσουμε την προσωπικότητα μας και να καλλιεργήσουμε το χαρακτήρα μας. Ο ανθρώπινος νους  δεν έπαψε ποτέ να αποζητά καινούργια ερεθίσματα,  καινούργιες ιδέες και το σημαντικότερο δεν έπαψε ποτέ να μαθαίνει. Το βιβλίο εξυψώνει το πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας και συμβάλλει στην ευημερία της. Εν τούτοις η ανάγνωση ενός βιβλίου για μας και ενός παραμυθιού για τα παιδιά θα μας βοηθήσει να διανύσουμε αυτή την περίοδο όσο πιο εύκολα γίνεται…

Το aVecnews.gr σας προτείνει 6 αξιόλογα βιβλία που θα σας γεμίσουν τις ελεύθερες ώρες σας, με γεγονότα, φαντασία, αγάπη , μυστήριο και  συναίσθημα:

«Ψηλά τις Καρδιές» του Μαξίμ Λεω – Εκδόσεις ΔΩΜΑ

Τι συμβαίνει όταν αφιερώνεις τη ζωή σου σ’ ένα σκοπό και αυτός καταρρέει; Πώς συνεχίζεις να ζεις, όταν αντιλαμβάνεσαι πως όλα σου τα όνειρα υπήρξαν μάταια; Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Μαξίμ Λέο δεν έχει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν. Έχει όμως την τόλμη να κάνει σήμερα τις ερωτήσεις που ήθελε να κάνει καθώς μεγάλωνε, παιδί στην Ανατολική Γερμανία.
Στη μητέρα του, την Άννε, πιστό μέλος του Κόμματος, που συγκινείται κάθε φορά που μιλάει για το όνειρο που έσβησε. Στον πατέρα του, τον Βολφ, ατίθασο καλλιτέχνη που ένιωθε να πνίγεται στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά ασφυκτιά ακόμα περισσότερο στην καπιταλιστική Δύση. Στον παππού του, τον Γκέρχαρντ, τιμημένο ήρωα πολέμου στη γαλλική αντίσταση και κατόπιν υψηλόβαθμο στέλεχος του “νέου αντιφασιστικού κράτους”, ο οποίος σήμερα έχει χάσει τη φωνή του. Και τέλος, στον άλλο του παππού, τον Βέρνερ, έναν πρώην ναζιστή που ήξερε πάντα να προσαρμόζεται ανώδυνα.

Αιχμάλωτος των 7 Νάνων – Νάσος Λαναράς  – Εκδόσεις Σιδέρης

Βήμα-βήμα, παρουσιάζει επτά διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων που συγκλίνουν σε μία και που τον έσπρωξαν στην απελπισία, την καταστροφή και εν τέλει στο έγκλημα. Όλα έχουν αφετηρία ένα βασανιστικό, ανίερο μυστικό που στοιχειώνει τη σχέση με τον πατέρα του. Στο θολωμένο μυαλό του ο θάνατος μοιάζει ιδανική λύση, συνδεδεμένος με έναν εφιάλτη που τον ταλαιπωρεί τα βράδια. Έτσι, ξεκινά μια σκυταλοδρομία φόνων, με σκοπό να την ολοκληρώσει σκοτώνοντας τον γέροντα μοναχό. Ως παθιασμένος ζωγράφος, δεν παραλείπει να δώσει την εικαστική πινελιά όταν σκοτώνει κάποιον, σκηνοθετώντας τον χώρο του εγκλήματος ως έργο τέχνης, με πηγή έμπνευσης διάσημα έργα ζωγράφων, δημιουργώντας κάθε φορά ένα tableau mor.


Ποτέ πια εμείς – η πρώτη ποιητική συλλογή του Διονύση Μαρίνου
ποτέ πια εμείς,
με τόσο λίγο στόμα
για τ’ ανθρώπινα
ποτέ πια εμείς,
με τσέπες χρόνου
αδειανές
ποτέ πια εμείς,
ο ενικός γλιστράει
σε παλιοπάπουτσα
κι όχι που λείπεις
μα που μου έκρυψες
ζωή
[Από την έκδοση]



Το Χαμένο Άλλοθι της Μαίρης Βασάλου από τις Εκδόσεις Διάπλαση

Κοινωνικό μυθιστόρημα με αστυνομικές, υπαρξιακές και φιλοσοφικές αναφορές. Η συγγραφέας υφαίνει μια εντυπωσιακή πλοκή, χρησιμοποιώντας συνεχή φλας-μπακ και αριστοτεχνική γλώσσα για να αναπτύξει χαρακτήρες που ξαφνιάζουν, θύτες και θύματα του περιβάλλοντός τους. Η ολοζώντανη απεικόνιση μιας αθηναϊκής εποχής που βρισκόταν όπως και η δική μας σε κρίση, στο μεταίχμιο.

2015 Καύσωνας στην Αθήνα – του Νίκου Στέφου από τις Εκδόσεις ΑΘΕΝS

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, Η ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

Ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ που καθηλώνει τον αναγνώστη, χρήσιμο για τους ιστορικούς ερευνητές του μέλλοντος αλλά και για κάθε υπεύθυνο πολίτη..

Φρίντα Κάλο Σειρά: Πορτρέτα Ζωγράφων Συγγραφέας: Lucy Brownridge – Εκδοσεις Διοπτρα


Εξερευνήστε τον κόσμο της τέχνης μέσα από τους πιο διάσημους πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο!
Η ζωή της Φρίντα Κάλο ήταν τόσο φωτεινή και πολύχρωμη όσο οι πίνακές της. Υπέμεινε πολλές αρρώστιες στη διάρκεια της ζωής της, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει.
Η επιμονή και το ταλέντο της την έκαναν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε φορά που κάτι όμορφο ή δύσκολο της συνέβαινε, έβρισκε έναν ιδιαίτερο τρόπο για να αντλεί έμπνευση από αυτό στη ζωγραφική της.


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.