Ανακοινώθηκε νέα δέσμη μέτρων για τον κορονοϊό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού ανακοινώνουν οι Υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανέφερε ότι θα διατεθούν δύο δισ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων που θα έχουν προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Επίσης, είπε ότι το κράτος θα καταβάλλει μέρος του μισθού των εργαζόμενων στους κλάδους που πλήττονται, ενώ απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι από αύριο Πέμπτη τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν κατά τις ώρες 07:00-22:00 και τις Κυριακές 09:00-17:00.

Μεταξύ των μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν είναι και η καταβολή ειδικής επιδότησης η οποία θα καλύψει μέρος των τακτικών αποδοχών τους. Το ποσό της επιδότησης αναμένεται στη ζώνη των 400 έως 500 ευρώ αλλά θα υπάρχουν- σύμφωνα με πληροφορίες- και συμπληρωματικές παρεμβάσεις ενδεχομένως σε συνδυασμό με το επίδομα ανεργίας.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες είτε ανέστειλαν τη λειτουργία είτε υπέστησαν σημαντική πτώση τζίρου προβλέπεται ήδη πως θα ωφεληθούν σε όρους ρευστότητας μέσω της αναβολής των ασφαλιστικών (για τρεις μήνες) και των φορολογικών υποχρεώσεών τους (για τέσσερις μήνες) για οφειλές (ΦΠΑ, εισφορές, δόσεις ρυθμίσεων κλπ) πληρωτέες κανονικά στο τέλος Μαρτίου.


Παράλληλα δρομολογούνται και μέτρα περαιτέρω στήριξης της ρευστότητάς τους με αξιοποίηση της ρευστότητας την οποία ξεκίνησε να χορηγεί στις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αρνητικά επιτόκια (0,75%). Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε χθες πως για τους συνεπείς δανειολήπτες, νομικά πρόσωπα με ενήμερες οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αναστέλλεται η καταβολή χρεολυσίων έως τουλάχιστον τις 30 Σεπτεμβρίου και στο μεσοδιάστημα θα καταβάλλονται μόνο τόκοι.

Κρίσιμη παράμετρο για τον περιορισμό των καταλυτικών επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού αποτελεί η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης καθώς υπάρχει ο φόβος έκρηξης της ανεργίας. Γι’ αυτό στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, το όφελος για τις επιχειρήσεις θα μεγιστοποιείται στο βαθμό που αυτές με τη σειρά τους δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει κονδύλια του ΕΣΠΑ της τάξεως των περίπου 2 δισ. ευρώ ενώ αν χρειαστεί ταμειακή ενίσχυση δεν αποκλείεται να γίνει και λελογισμένη χρήση κεφαλαίων από το λεγόμενο «μαξιλάρι».

Στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση στηρίζει και θα στηρίξει εργοδότες και εργαζομένους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση επισκέφθηκαν σούπερ μάρκετ στο Γαλάτσι προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει επάρκεια αγαθών. Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, για τον ηρωισμό που επιδεικνύουν όλες αυτές τις ημέρες. «Έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και από αύριο τους βάζουμε σε μια νέα δοκιμασία, με την αύξηση του ωραρίου, αλλά είμαστε εδώ εφόσον δούμε ότι τα πράγματα είναι ομαλά πως θα το χειριστούμε από κοινού πολιτισμένα και σε συνεννόηση» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ θα είναι από αύριο Πέμπτη καθημερινά από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και την Κυριακή από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα και θα δούμε αν αυτό θα χρειαστεί να συνεχιστεί».

Επίσης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει φόβος στην ελληνική αγορά ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών στα σούπερ μάρκετ και οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν όποτε έχουν χρόνο και ανάγκη.

Σχετικά με τα αντισηπτικά ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η παράδοση στα σούπερ μάρκετ μιας μεγάλης παρτίδας αντισηπτικών, ενώ για τις μάσκες είπε πως έχει γίνει καταγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στις αποθήκες υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1,250 εκατ. μάσκες, αρκετές δηλ. για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να κατασχεθούν αντισηπτικά εφόσον οι εταιρείες δηλώσουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου τις παρτίδες, ενώ όπως είπε σε αντίθετη περίπτωση θα κατασχεθούν.


Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε όσους αισχροκερδούν, ενώ τα πρόστιμα θα φθάνουν ως και 1 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν έκλεισαν γιατί πηγαίνει πολύς κόσμος σε αυτές κατά συνέπεια αυτός ο κόσμος θα πάει στα σούπερ μάρκετ που ήδη δέχονται πολύ κόσμο. Επίσης, είπε ότι υγειονομικά εκριθη ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν γιατί γίνονται σε υπαίθριους χώρους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.