Μενδώνη: 15 Ιουλίου ξεκινούν τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη σήμερα το μεσημέρι.  Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το μεσημέρι της Πέμπτης, ανακοίνωσε  τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού.

«Η πανδημία του κοροναϊού ανέδειξε δομικά προβλήματα στο χώρο του πολιτισμού. Πρώτον στο κεφάλαιο της εργασίας. Φάνηκε το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας που ταλαιπωρεί την πολιτείας αλλά κυρίως δημιουργούς και καλλιτέχνες. Αυτό σημαίνει μη χαρτογραφημένο τοπίο και αυτό θέτει δυσκολίες για να είσαι αποτελεσματικός. Δεύτερον το πρόβλημα των δικαιωμάτων. Εντάθηκαν εξαιτίας του αναγκαστικού εγκλεισμού φαινόμενα διαδικτυακής πειρατείας.»

Η κυβέρνηση χθες αποφάσισε και κουπόνι αντίστοιχο με αυτό του τουρισμού και για τον πολιτισμό που θα αφορά την δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς κάποια παράσταση στο μέλλον εφόσον δεν υλοποιήθηκε αυτή για την οποία είχε ήδη αγοράσει εισιτήριο.

Σύμφωνα με την υπουργό έχουν δεσμευθεί ήδη 100 εκατομμύρια ευρώ. Στα οριζόντια έχουν υπολογιστεί 65 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμα λάβει το επίδομα 800 ευρώ.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν άμεσα είναι η αναδρομική κάλυψη εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έληξε πρόωρα από 12 έως 29 Φεβρουαρίου μετά από αίτηση στην ΕΡΓΑΝΗ και η αναδρομική κάλυψη όσων απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3 έως 20/4 και είχα κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14-15 Μαΐου μετά από δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ.


Ακόμα θα ισχύσει η αναδρομική κάλυψη όσων από 1η Ιουνίου 2019 και έως 1η Μαρτίου 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό (θα πάρουν 800 ευρώ). Για τις κατηγορίες αυτές η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ακόμα: «Έχουμε αποφασίσει δομικές αλλαγές για την ενίσχυση του κλάδου και την προστασία των εργαζόμενων. Αυτές οφείλουμε να τις κάνουμε. Ο στόχος μας ήταν και είναι διπλός από την αρχή. Να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες, επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020».

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το υπουργείο διπλασιάζει το ποσό επιχορηγήσεων θεάτρου από ένα, σε δύο εκατομμύρια ευρώ, για το 2020, ανταποκρινόμενο στην πρόταση της επταμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσεων θεάτρου.

Επίσης ότι η θεατρική περίοδος 2020-2021, η οποία διακόπηκε βιαίως από την πανδημία επεκτείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ώστε τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένου να επιχορηγηθούν, να έχουν το χρόνο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν και οι επιχορηγήσεις για τον χορό.


Όπως διευκρίνισε η υπουργός δεν θα ζητηθεί επιστροφή επιχορήγησης αν δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν παραστάσεις, θα καλυφθεί το παραδοτέο από καλλιτεχνικό προϊόν.

Δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών
Η κυβέρνηση δημιουργεί για πρώτο φορά μητρώο καλλιτεχνών από τις 13 Μαΐου στο οποίο έχουν τη δυνατότητα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός οι προϋποθέσεις θα είναι αρκετά χαλαρές και θα αφορούν σε ένα πτυχίο σχετικής σχολής και ένα μίνιμουμ ενσήμων που έχει κολλήσει ο εργαζόμενος στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι πρέπει να γίνει χαρτογράφηση των εργαζομένων του χώρου. Κάποιος θα μπορούσε να γραφτεί στο μητρώο αν έχει ένσημα στο χώρο ακόμα και χωρίς ένα ενδεδειγμένο πτυχίο.

15 Ιουλίου ξεκινούν δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους
Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, 15 Ιουνίου τα θερινά σινεμά και τα μουσεία και 15 Ιουλίου ξεκινουν τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους.

Η υπουργός τόνισε ότι θα ισχύσουν ειδικοί κανόνες με βάση τις οδηγίες των ειδικών και τα δρώμενα θα είναι προσαρμοσμένα στη νέα κατάσταση.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται ότι δεν έχουν ειδικό πρόβλημα, είναι η πλέον ασφαλής περίοδος.


Όπως διευκρίνισε η υπουργός η πληρότητα στους χώρους θα είναι 40%. Τα άτομα στη σκηνή θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα απόστασης. Τρία μέτρα θα πρέπει να απέχει η σκηνή από τα πρώτα καθίσματα. Κενές οι δύο πρώτες δύο σειρές σε ένα αρχαίο θέατρο. Σε μια συναυλία με όρθιο το κοινό θα πρέπει να τηρείται 1,5 μέτρο απόσταση.

Όσον αφορά το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου η κ. Μενδώνη τόνισε ότι οι παραστάσεις του ανήκουν στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και η καλλιτεχνική διευθύντρια θα καθορίσει το πρόγραμμα, καθώς πρέπει οι παραστάσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ θα παρέχονται δωρεάν οι δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι.
ΑΠΕ ΜΠΕ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.