Τα μέτρα και η αυτοκατάρρευσή τους

Γιάννης Αποστολόπουλος
Facebook
Twitter
LinkedIn

του Γιάννη Αποστολόπουλου

Είναι αναμφίβολο ότι η έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης και η άμεση λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία, οδήγησε στην αποφυγή της εξάπλωσης της.

Έτσι βρέθηκε η Ελλάδα, παρά τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας να ελέγχει την κατάσταση, με περιορισμό των κρουσμάτων και των θυμάτων του κορονοϊού.

Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν συγκριθεί με το τι συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, με εκατόμβες νεκρών καθημερινά και τραγικές καταστάσεις.

Για τούτο και οι κυβερνητικές αποφάσεις «μένουμε σπίτι» ακολουθούνταν απόλυτα από το κοινωνικό σύνολο, όχι τόσο από το επαπειλούμενο πρόστιμο για τους παραβάτες όσο από τη γενικευμένη συνειδητοποίηση ότι  ο ιός δεν  αστειεύεται.

Δυστυχώς όμως, με την πρόοδο της χαλάρωσης, τα μέτρα οδηγήθηκαν πανηγυρικά στην αυτοκατάρρευση τους , με προεξάρχοντες προς την κατεύθυνση αυτή κυβερνητικούς και άλλους δημόσιους παράγοντες, που διαρρήγνυαν  ιμάτια  για την αναγκαιότητά τους.

Το πρώτο μήνυμα έξω από το Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και το δήμαρχο Αθηναίων να χειροκροτούν, με την παρουσία πλήθους συγκεντρωμένων, το γνωστό θέαμα της περιφερόμενης νταλίκας του Δήμου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, που πέρασε τάχα τυχαία (!!!) έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ούτε η συγκέντρωση πολιτών ενόχλησε ούτε πολύ περισσότερο η έλλειψη των ενδεικνυόμενων μέτρων προφύλαξης.

Ακολούθησαν διάφορες συγκεντρώσεις πολιτικού-συνδικαλιστικού χαρακτήρα με χαλαρές επιλεκτικές αντιδράσεις κυρίως με αντιπολιτευτικό πνεύμα.

Μπήκαμε στην μερική ελεύθερη διακίνηση «εντός νομού» λες και η μικρή αναβολή

για τις λοιπές περιοχές  ήταν αναγκαία, με μόνο αποτέλεσμα την άσκοπη ταλαιπωρία

του κόσμου.

Φτάσαμε στις πλατείες όπου τα ΜΑΤ ανέλαβαν δυναμικά την «προστασία» των

νεαρών ατόμων που τις είχαν ως σημείο συνάντησης και με το ποτό έτρωγαν και το δακρυγόνο τους. Και βέβαια ανταπέδιδαν με τη δική τους (πέτρες-μολότωφ)  φιλόφρονη διάθεση.

Τα σχολεία ανοίγουν για την τρίτη λυκείου, αλλά…απαγορεύονται το μπάσκετ και άλλα ομαδικά παιχνίδια προς αποφυγή…συγχρωτισμού!!! Ας κάνουν μια βολτούλα οι αρμόδιοι στα διάφορα σχολικά προαύλια και άλλους παρεμφερείς χώρους,  όπου τα παιδιά χαίρονται το μπάσκετ και όχι μόνο.

Και ήρθε και έδεσε η πλατεία Ομονοίας με τα καινούργια συντριβάνια, όπου χιλιάδες πολίτες συνωστιζόμενοι και «συγχρωτιζόμενοι», προσπαθούσαν να απολαύσουν το θέαμα.  Με το δήμαρχο Μπακογιάννη να δηλώνει πως δεν είχε τάχα υπολογίσει τη συγκέντρωση πολιτών και να παραδέχεται (ως άλλοθι)  ότι έκανε λάθος.

Στις οικονομικές επιπτώσεις αξιοπρόσεκτη η ευαισθησία για τις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. Κανένα κενό στα τριπλά καθίσματα με τον ένα πάνω στον άλλο. Κανένας κίνδυνος μετάδοσης. Αντίθετα στους χώρους εστίασης μπορεί να κολλήσεις από το διπλανό τραπέζι (!!!). Το περιφερόμενο επιχείρημα ότι γίνεται για τη στήριξη των αεροπορικώς εταιριών και του τουρισμού, αυτό πολύ περισσότερο ισχύει για εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Η άσκηση πρόσθετης κριτικής για όλη αυτή την εξέλιξη περισσεύει. Το ότι τα μέτρα αυτοακυρώθηκαν είναι αναμφίβολο. Γίνεται επίκλησή τους από τους αρμόδιους επιλεκτικά και κατά τις διαθέσεις τους, κατά τρόπο που αποπνέει εξουσιαστικές αντιλήψεις. Προκαλεί απόλυτα τους πολίτες και προσβάλλει ασύστολα τη νοημοσύνη τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.