Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020

Φεστιβάλ Αισχύλεια
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Σαράντα έξι χρόνια κυριεύει στα καλοκαίρια των κατοίκων της Ελευσίνας,  περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμα του τις πιο επιλεγμένες παραγωγές της υπάρχουσας χρονιάς. Το Φεστιβάλ Αισχύλεια, θεωρείται το μακροβιότερο καλλιτεχνικό φεστιβάλ στην ελληνική επικράτεια και είναι συνυφασμένο με την πολιτιστική ζωή της πόλης.   

Φεστιβάλ Αισχύλεια 

 Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2020

Το φετινό καλοκαίρι όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι το δυσκολότερο καλοκαίρι για όλους τους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, μιας και τα υγειονομικά μέτρα τους αναγκάζουν  να κάνουν «εκπτώσεις» στον προγραμματισμό τους. Το Φεστιβάλ Αισχύλεια ωστόσο δεν πτοήθηκε φέτος και με τον ΕΟΤ να στηρίζει τις προθέσεις του, υλοποίησε ένα ενδιαφέρον και ποιοτικό πρόγραμμα. Η Επιτροπή του Φεστιβάλ, λαμβάνοντας υπόψη της, την οικονομική δυσπραγία του κοινού, λόγω της πανδημίας, μείωσε την τιμή του εισιτηρίου από τα 12ευρώ στα 8 ευρώ.  Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κ.Ε.Δ.Ε, κύριος Φώτης Τατάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε  στο  Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο,  το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου:

«το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όχι μόνο δεν επιδέχθηκε ποιοτικές εκπτώσεις, αντιθέτως απαρτίζεται από σπουδαίες και εξαιρετικής ποιότητας παραστάσεις» ενώ πρόσθεσε «Η διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ, υπο την αιγίδα του ΕΟΤ, μας γεννά ακόμη περισσότερες προσδοκίες και σας διαβεβαιώνω πως καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου το φεστιβάλ μας, να προεξάρχει και να δεσπόζει με συνέπεια ανάμεσα στα κορυφαία δρώμενα της πατρίδας μας»

Φεστιβάλ Αισχύλεια
Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας κ Οικονόμου και ο Πρόεδρος του Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Τατάκης

Ως προς το κόστος του Φεστιβάλ, ο κ. Τατάκης σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός του Φετινού Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 είναι 177 χιλιάδες ευρώ, κατά τι λιγότερο από πέρσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγιναν εκπτώσεις στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε θερμά την πολιτιστική παραγωγή. Στον πολιτισμό μπορούμε να ελπίζουμε» επεσήμανε ο κ. Τατάκης.

Ως προς την είδηση ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας θα χωροθετηθεί εντός του Παλαιού  Ελαιουργείου της Ελευσίνας, αντί για το χώρο ΒΟΤΡΥΣ (ΣΙΝΤΡΑ),  ο δήμαρχος κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι: «το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να αποζημιώσει την Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει το Παλαιό Ελαιουργείο, μέσα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ως προς το μέρος που του αναλογεί.» Διευκρίνισε ότι ο χώρος δεν θα χάσει την πολιτιστική του λειτουργία και εκεί θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται τα Αισχύλεια.

Ως προς την έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, λόγω της πανδημίας και της παύσης των εργασιών, μετατίθεται, κατά πάσα πιθανότητα μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως έχει ζητήσει και το Νόβισαντ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εντός ενός μήνα, θα έχουμε την οριστική ημερομηνία της έναρξης, σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος, ως προς το θέμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, σημείωσε ότι έχει συσταθεί πενταμελής επιτροπή, η οποία εξετάζει τα βιογραφικά των ενδιαφερόμενων, που θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα και θα αποφανθεί σχετικά.

Πρόγραμμα:

Δήμητρα Γαλάνη – Νατάσσα Μποφίλιου – Ελευθερία Αρβανιτάκη
 Γιάννης Κότσιρας – Αλκίνοος Ιωαννίδης –  Φωτεινή Δάρρα
Ρίτα Αντωνοπούλου – Σωκράτης Μάλαμας.

Το Φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελείται από εννέα μουσικές παραστάσεις, τέσσερις  Θεατρικές παραστάσεις, συν δυο παιδικές. Θέλοντας το φεστιβάλ να στηρίξει τους τοπικούς καλλιτέχνες της Ελευσίνας, στο χώρο του Π. Ελαιουργείου, από τις 26 Αυγούστου  εως τις 29 Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενήσει την εικαστική γλυπτική εγκατάσταση τη Ελευσίνιας καλλιτέχνιδας  Ασπασίας Σταυροπούλου.

Επίσης το πρόγραμμα των Αισχυλείων θα περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες θα προβάλλονται στον θερινό κινηματογράφος της πόλης.

ΕΝΑΡΞΗ

Η Έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με τη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας στις 24 Αυγούστου.

2020 07 16 at 17 30 43Ακολουθούν στις 26 Αυγούστου τα εγκαίνια της γλυπτικής εικαστικής εγκατάστασης της Ασπασίας Σταυροπούλου «Άνθρωποι στον χρόνο». Βλαχοπούλου. Διάρκεια ως 20 Σεπτεμβρίου 2020. Η επιμέλεια της εγκατάστασης είναι της εικαστικού Νάντιας

Στις 28 Αυγούστου ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται μετά από πολλά χρόνια με ένα acoustic πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια της μέρας και της νύχτας από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα,  που τον καθιέρωσαν ως κιθαρίστα και τραγουδιστή.

Στις 29 Αυγούστου εμφανίζεται το συγκρότημα  The Blank, που ξεκίνησε δυναμικά το ταξίδι του στη μουσική το 2014 από το Schoolwave Festival, ένα από τα ενεχόμενα γκρουπ στον χώρο της Alternative/Indie Rock σκηνής.

Στις 30 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.

Η τριάδα της επιτυχίας των Νατάσσας Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη, Γεράσιμου Ευαγγελάτου, παρουσιάζει το «Εν λευκώ Live» στις 31 Αυγούστου. Μια νέα πρόταση με την εκρηκτική σκηνική ενέργεια της Νατάσσας Μποφίλιου και των συνοδοιπόρων της.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μαζί με τη Γεωργία Νταγάκη, ανοίγουν την αυλαία του Σεπτέμβρη (1/9) στο Παλαιό Ελαιουργείο με μια μουσική συνεύρεση που ενώνει τον Βορρά με τον Νότο, την Θεσσαλονίκη με την Κρήτη.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει την «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου,  με τους: Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρρά, τον ίδιο τον σκηνοθέτη, κ.ά

Στις 4 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 παρουσιάζει μια παράσταση, προσφορά στους μικρούς του θεατές, με ελεύθερη είσοδο με το έργο «Ως την άκρη του κόσμου» της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου από την Oμάδα C for Circus.

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει μια παράσταση live-looping. Χρησιμοποιώντας τη φωνή του και παίζοντας διάφορα όργανα που ηχογραφεί και αναπαράγει ζωντανά, χτίζει ένα ηχητικό σύμπαν μέσα στο οποίο εξελίσσεται το υλικό της παράστασης.

Στις 7 Σεπτεμβρίου η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας ενώνουν φωνές και τραγούδια σε μια πολύ επιτυχημένη μουσική συνύπαρξη.

Στις 9 Σεπτεμβρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Όρνιθες», τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου.

Ακόμα μια παράσταση για τους μικρούς θεατές του Φεστιβάλ στις 10 Σεπτεμβρίου με το έργο «Όρνιθες-η Πολιτεία των πουλιών», από τις Μαγικές Σβούρες, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Μακεδόνας και η Ρίτα Αντωνοπούλου παρουσιάζουν τα «Λογοκριμένα», μία μουσική παράσταση – αναδρομή σε τραγούδια που υπέστησαν λογοκρισία από το 1937 μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Μαζί τους ο Λεωνίδας Κακούρης και η Ελένη Καρακάση.

αισχύλεια

Η Δήμητρα Γαλάνη παίρνει τη σκυτάλη στις 18 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία «Έρωτα εσύ…», έχοντας στο πλευρό της τους Κατερίνα Πολέμη, Ευστάθιο Δράκο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη με τους Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Καραθάνο, Αργύρη Πανταζάρα, κ.ά.

 

Κινηματογραφικές προβολές

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος  οι οποίες προβάλλονται από 2 ως τις 21 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

  • 2/9 «Περσεφόνη», σκηνοθεσία Κώστα Αθουσάκη (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)
  • 5/9 «Ευτυχία», σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή
  • 8/9 «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου
  • 17/9 «Winona», σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη
  • 19/9 Προβολή ταινιών μικρού μήκους (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)

-«Electric swan» Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

-«Πατησίων Avenue» Θανάση Νεοφώτιστου

-«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»- Βασίλη Κεκάτου

  • 21/9       «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Ώρα  Έναρξης: 21.15

Χώρος: Θερινός Κινηματογράφος, Παραλία Ελευσίνας

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο site aisxylia.gr

-Κ.Ε.Π. Ελευσίνας, Δευτ.-Παρ. 9.00-20.00 και Σαβ. 9.00-13.00.

-Διαδικτυακά μέσω viva.gr

-Κ.Ε.Δ.Ε., Παγκάλου & Κίμωνος 11 Ελευσίνα, Δευτ.-Παρ. 9.00-14.00

Επισκεφθείτε το aisxylia.gr για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του οριστικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.