Δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενικό lockdown, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η οποία θα γίνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, και κάνοντας έναν απολογισμό, είπε ότι μέχρι και την Κυριακή είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 4.007 κρούσματα, από τα οποία τα 435 είναι σήμερα ενεργά, 1.030 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο, 2.347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, ενώ 195 κατέληξαν.
Ειδικά για τους ελέγχους στα σύνορα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τις πρώτες 19 μέρες αφότου άνοιξαν έφτασαν στη χώρα μας 918.032 άτομα. Από αυτά, τα 620.652 έχουν έρθει αεροπορικώς, τα 48.720 ακτοπλοϊκώς και τα 248.660 οδικώς. Παράλληλα ενημέρωσε ότι έγιναν 127.900 τεστ, που σημαίνει ότι ελέγχθηκε το 13,9% όσων ήρθαν. Συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από την 1η Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στις χώρες τους. Από τα 295 κρούσματα τα 105 εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια, τα 4 στα λιμάνια και τα 186 στα χερσαία σύνορα.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το 78% των εισαγόμενων κρουσμάτων προέρχονται από χώρες της Βαλκανικής (225 από τα 295). Ειδικότερα, τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από τη Σερβία (78), και ακολουθούν η Βουλγαρία (63), η Ρουμανία (61) η Αλβανία(23) και οι ΗΠΑ (6).
Όσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που έχουν πραγματοποιηθεί από 1η έως 19 Ιουλίου, αυτοί ανέρχονται συνολικά σε 7.379 ενώ τα επιβληθέντα πρόστιμα σε 425.
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων».
Εξήγησε, δε, ότι για κάθε κρούσμα που πιστοποιείται η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση. Υπάρχουν κρούσματα που είναι συνδεδεμένα σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό με συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα από το εξωτερικό, ανέφερε επίσης.
Όσον αφορά στα σύνορα της χώρας, τόνισε ότι είναι κλειστά. «Αυτοί που μπαίνουν είναι ή Έλληνες πολίτες ή όσοι έχουν άδεια εργασίας», είπε και ανακοίνωσε ότι το 76% των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής.
Το ποσοστό των προερχόμενων από την Αγγλία (σ.σ.: κρουσμάτων) τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των συνόρων μας έφτασε το 28%, είπε σε άλλο σημείο και συνέχισε: «Σε κάθε αποτέλεσμα που βγάζουμε κάνουμε και τις απαραίτητες επαληθεύσεις. 2-3 θετικά κρούσματα ήταν τράνζιτ από Λονδίνο. Αλλά η Αγγλία αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί».
Για το κόστος των μέτρων ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το ζήτημα της ασφάλειας δεν έχει αντίτιμο. «Το να είμαστε ασφαλείς σαν χώρα είναι το απόλυτο asset μας για την επόμενη μέρα», είπε.
Εξήγησε ότι ο σχεδιασμός σε σχέση με τους ελέγχους είναι σε εβδομαδιαία βάση και είπε ότι «λαμβάνουμε υπόψη και καταγγελίες που δεχόμαστε». Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα», σημείωσε, ενώ ειδικά για τα νησιά είπε: «Δεν νομίζω ότι θα προκύψει ανάγκη για lockdown σε νησιά. Κάθε φορά που είχαμε καταγγελίες για κρούσματα που κρύβουν σε νησιά κ.λπ., ασχολήθηκα προσωπικά και αποδείχθηκαν fake news».
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε επίσης ότι δεν επιβεβαιώνει πως μαζικά κρούσματα οφείλονται στη Ρουμανία.
Για τα πανηγύρια δήλωσε ότι προσωπικά θεωρεί πως και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν. «Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος», δήλωσε. «Το ότι δεν ανακοινώνουμε και δεν δίνουμε πλήρη στοιχεία (σ.σ.: για τα κρούσματα) είναι για να υπερασπιστούμε προσωπικά δεδομένα και για να υπερασπιστούμε τον τουρισμό μας, χωρίς να στοχοποιούμε περιοχές», είπε ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ενώ για τα ορφανά κρούσματα δήλωσε: «Δεν υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα στην κοινωνία, που να περιφέρονται με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Τέλος, εξηγώντας τον λόγο που επανήλθε η ενημέρωση είπε: «Χρειάζεται να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση. Βλέπω καθημερινά ψευδείς ειδήσεις και να δημιουργείται κλίμα πανικού».