Κοντά στην Αμμόχωστο της Κύπρου πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, που απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου , προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στα νότια και ανατολικά της Μεγαλονήσου σύμφωνα με παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία .
Το σκάφος αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιώντας έρευνες και σε περιοχές των ανατολικών οικοπέδων 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων marinetraffic Βρίσκεται, πλέον, ανατολικά της Κύπρου κινείται με ταχύτητα 4.9 κόμβων έξω από την Αμμόχωστο.
Με νέα προτροπή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η αλλαγή ρότας της τουρκικής προκλητικότητας προς την κατεύθυνση της Κύπρου οδηγεί την Κυπριακή κυβέρνηση σε προσεκτική διατύπωση αλλά και επαγρύπνηση επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την οικονομική ζώνη, όχι όμως υπό το καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών, δήλωσε χθες στην ΕΡΤ, ο υπουργός Νίκος Δένδιας , μετά την αναδίπλωση της γείτονος στο ανατολικό Αιγαίο. Σήμερα σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 δηλωσε ότι το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός που είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, σήμερα το πρωί, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.
Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο η μόνο διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, είπε ο κ. Δένδιας
Παράλληλα, σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.
Διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά. «Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου» ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς, τον οποίο επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. .
Στη σκιά των διεθνών αντιδράσεων για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Με βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών, με ελληνικούς υπότιτλους, η κυβέρνησή του παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας της ισοπολιτείας και της ανεξιθρησκείας.
Είχε προηγηθεί προσκλητήριο του Τούρκου προέδρου στους ορθόδοξους Χριστιανούς για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον 15Αύγουστο. Παρά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε αρχικά, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Νομαρχία Τραπεζούντος ενημέρωσε το Πατριαρχείο ότι η λειτουργία θα τελεστεί κανονικά.
Ανταπόκριση: Μ. Καλογεράκη
Πηγή: ΕΡΤ