Μύθοι για τον κορονοϊό που καταρρίπτονται από την επιστήμη

Covid 19 2020
Facebook
Twitter
LinkedIn

Καθώς τα κρούσματα από τον κορονοϊό υπερβαίνουν παγκόσμια τα 20 εκατομμύρια και συνεχίζουν αυξανόμενα, ειδήσεις, άρθρα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης, διοχετεύουν ένα χείμαρρο πληροφοριών, που είναι δύσκολο να διακρίνεις τον μύθο από την πραγματικότητα.

Χωρίς τίτλο 249Γράφει ο Νίκος Κατσαρός, π. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Διευθυντής Τμήματος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ NEW YORK COLLEGE

 

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται μία σειρά από μύθους  για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 ,COVID-19, που καταρρίπτονται επιστημονικά. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι μύθοι αυτοί εκτός της παραπληροφόρησης μπορούν να αποβούν και επικίνδυνοι.

Covid 19 test 0Ο κορονοϊός δεν οδήγησε στο θάνατο μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η παραπληροφόρηση ενάντια σε κάθε λογική επέφερε το μοιραίο σε εκατοντάδες συνανθρώπων μας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal οf Tropical Medicine and Hygiene τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν την ζωή τους από την κατανάλωση οινοπνεύματος με την ελπίδα ότι έτσι θα αποστείρωναν τον οργανισμό τους από τον κορονοΪό. Επίσης άλλοι 5.900 νοσηλεύτηκαν γιατί ήπιαν μεθανόλη και 60  τυφλώθηκαν!

Κέντρα παραπληροφόρησης στην Ινδία ενθάρρυναν τους πολίτες να πίνουν ούρα αγελάδας ή  να τρώνε την κοπριά τους. Στη Σαουδική Αραβία πολλοί επέλεξαν να θωρακίσουν την υγεία τους πίνοντας ούρα καμήλας με λίγες σταγόνες μοσχολέμονο!

Μύθος 1: Ο κορονοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο ή είναι βιολογικό όπλο

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι ο κορονοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Ο κορονοίός SARS-CoV-2 είναι παρόμοιος με τα δύο άλλα είδη κορονοϊών SARS-CoV and MERS-CoV, που και οι τρείς προήλθαν από τις νυχτερίδες. Επίσης δεν είναι βιολογικό όπλο που χρηματοδοτήθηκε από τον Μπίλ Γκείτς για να προωθήσει τις πωλήσεις εμβολίου που είχε ετοιμάσει.

Μία μελέτη που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Nature Medicine παρουσίασε  ισχυρά επιχειρήματα οτι ο κορονοϊός δεν παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Η μελέτη έδειξε ότι οι πρωτεΐνες-ακίδες με τις οποίες προσδένεται ο κορονοϊός στα ανθρώπινα κύτταρα προήλθαν από την φύση και όχι από εργαστήριο.

Μύθος 2: Τα κατοικίδια ζώα μεταδίδουν τον κορονοϊό

Τα κατοικίδια ζώα, γάτες, σκύλοι κ.λπ. δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό. Παρόλο που αναφέρθηκαν σπάνιες περιπτώσεις όπου κατοικίδια προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, σε καμμιά περίπτωση  δεν το μετέδωσαν σε άνθρωπο. Αν κάποιο άτομο προσβληθεί από κορονοϊό καλό θα είναι να αναθέσει την φροντίδα του κατοικίδιου σέ άλλο άτομο. Αυτά αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μύθος 3. Βιταμίνη C ή άλλα σκευάσματα βιταμινούχα και ιχνοστοιχεία  προφυλάσσουν από τον κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι η βιταμίνης C ή άλλα σκευάσματα δεν προφυλάσσουν  από τον κορονοϊό. Η βιταμίνη C υποστηρίζει βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως αντιοξειδωτικό η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό, ενώ συγχρόνως βοηθούν στην σύνθεση ορμονών, κολλαγόνου κ.λπ. και προστατεύει από παθογόνα βακτηρίδια. Συνεπώς συνιστάται η  χρήση της βιταμίνης C για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όχι όμως υπερδοσολογία πού μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Π.Ο.Υ., ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων,FDA, και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός οργανισμός δηλώνουν  ότι, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σκευάσματα τα οποία προφυλάσσουν ή θεραπεύουν τον κορονοϊό.

Μύθος 4 .Πακέτα από την Κίνα, ή  φαγητό σε κινέζικο εστιατόριο μεταδίδει τον κορονοϊό

Πακέτα από την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ΠΟΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων  ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων, ούτε από κινέζικά ή άλλα εστιατόρια, παρά μόνον εάν άτομο είναι μολυσμένο και μεταδώσει τον κορονοϊό στο τρόφιμο.

Mύθος 5: Πίνοντας αλκοόλη  ή μεθανόλη ή απορρυπαντικό, ή τρώγοντας σκόρδο κ.λπ., θεραπεύεις  ή προλαβαίνεις τον κορονοϊό 

Πίνοντας αλκοόλη ή τρώγοντας σκόρδο δεν προστατεύεις ,ούτε θεραπεύεις τον Κορονοϊό. Ούτε βέβαια πίνοντας ούρα αγελάδας ή καμήλας  ή και τρώγοντας τα απορρίμματα τους θα φέρεις θετικό αποτέλεσμα, αλλά το αντίθετο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μύθος 6.Τα δίκτυα  5G διαδίδουν τον κορονοϊό

Είναι γεγονός ότι οι ιοί δεν μεταδίδονται μέσω ραδιοκυμάτων ή δικτύων κινητής τηλεφωνίας περιλαμβανομένων και των δικτύων 5G, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλα ταύτα καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν, τον Απρίλιο σε Ολλανδία και Βρετανία πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν πολλοί πυλώνες κινητής τηλεφωνίας. Ιδιαίτερη διάδοση είχαν τέτοιες παρανοϊκές θεωρίες κατά την διάρκεια του lockdown καθώς πολλοί  πίστευαν ότι υπήρχε κάποια κρυφή ατζέντα, καθώς επίσης είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο να αναζητήσουν στο διαδίκτυο τέτοια σενάρια.

Μύθος 7: Τα εμβόλια είναι επικίνδυνα

Ο μεγαλύτερος μύθος από όλους. Όποιος διαδίδει αυτό εγκληματεί όχι μόνον ενάντια στον εαυτό του, αλλά και ενάντια σε κάθε συνάνθρωπο του. Το εμβόλιο θα κατατροπώσει τον κορονοϊό και θα σωθεί η ανθρωπότητα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.