Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα : Εγώ πάντα θα είμαι στο πλευρό αυτών που δεν έχουν τίποτα

Lorca
Facebook
Twitter
LinkedIn

της Δήμητρας Γκουντούνα

Ήταν τόσο μεγάλος ο φόβος των φασιστών μπροστά στην τεράστια φλόγα που είχε ανάψει με την ποίησή του σε όλο τον πλανήτη,  ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που αφού τον έστησαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα με 12 άνδρες. Ο αξιωματικός που έδωσε το πρόσταγμα, τον έσυρε νεκρό και τον πυροβολούσε στο κεφάλι μονολογώντας ”το μυαλό σου παλιομίασμα το μυαλό σου”

Ήταν 19 Αυγούστου του 1936 . Πρωινό  κοντά στη Γρανάδα, στο χωριό Βιθνάρ, κοντά στην «Πηγή των Δακρύων» ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα δολοφονείται από τους φαλαγγίτες του δικτάτορα Φράνκο.

Ενα μήνα πριν, τον Ιούλιο του 1936 οι εθνικιστές πραξικοπηματίες είχαν ανάψει την φωτιά του Ισπανικού εμφυλίου.  Στην Γρανάδα η φασιστική φάλαγγα που εκτέλεσε τον Γκαρθία  εκτέλεσε 30.000 άτομα.

Το 1937 και ενώ τα γερμανικά στούκας έχουν βομβαρδίσει (26 Απριλίου) την Γκουέρνικα  στο Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο των συγγραφέων, για την υπεράσπιση της κουλτούρας ενάντια στο φασισμό  έδωσαν όρκο 40 διανοούμενοι απ΄ όλο τον κόσμο:

Στο όνομά σου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που πέθανες στην Ισπανία για τη λευτεριά του ζωντανού λόγου, εμείς, οι ποιητές από πολλές χώρες του κόσμου, που μιλάμε και γράφουμε σε διάφορες γλώσσες:

“ορκιζόμαστε εδώ πέρα, όλοι μαζί, πως τ’ όνομά σου δε θα ξεχαστεί ποτέ πάνω στη γη, και στ’ όνομά σου, όσο που θα υπάρχει τυραννία και καταπίεση να τις καταπολεμήσουμε, όχι μονάχα με το λόγο μα και με τη ζωή μας»

Τον όρκο συνέταξε ο Στρατής Τσίρκας μαζί με τον Αμερικανό ποιητή Λάνγκστον Χιους και προωθήθηκε από τον Λουί Αραγκόν. Ανάμεσα στους λογοτέχνες που υπόγραψαν τον όρκο ήταν οι Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πάμπλο Νερούντα, Ιλία Έρενμπουργκ, Αλεξέι Τολστόι

Lorca thumb large

Ο Λόρκα γεννήθηκε στις 5 Ιούνη 1898 στο χωριό Φουέντε Βακέρος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Γρανάδα.

θα φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας όπου θα σπουδάσει Φιλοσοφία και Δίκαιο, ενώ παράλληλα παίρνει μαθήματα κιθάρας και πιάνου με δάσκαλο τον Μανουέλ ντε Φάλια.

Το 1918 εγκαθίσταται στη Μαδρίτη.

Μένει στη Φοιτητική Εστία και εκεί έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με τους Λουίς Μπουνιουέλ, Σαλβαδόρ Νταλί, Μιγέλ Ουναμούνο και άλλους.

Το 1920 ανεβαίνει στη Μαδρίτη το έργο του «Τα μάγια της πεταλούδας».

Την επομένη χρονιά κυκλοφορεί στη Μαδρίτη η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Βιβλίο ποιημάτων», ενώ παράλληλα γράφει το «Ποίημα του Κάντε Χόντο».

Το 1925 ο θίασος της Μαργαρίτας Σίργκου ανεβάζει στη Βαρκελώνη το έργο «Μαριάνα Πινέδα» με σκηνικά του Σαλβαδόρ Νταλί.

Το 1928 εκδίδει μαζί με φίλους του από τη Γρανάδα το περιοδικό «El Gallo» («O πετεινός»), όπου και δημοσιεύονται τα μονόπρακτά του «Η παρθένος, ο ναύτης και ο σπουδαστής» και «Ο περίπατος του Μπάστερ Κήτον».

Την ίδια χρονιά εκδίδει το πρώτο μέρος του «Ρομανθέρο Χιτάνο», με ποιήματα της περιόδου 1924 – 1927.

Το 1935, ένα χρόνο πριν την δολοφονία του, ο Λόρκα ξεκινά  να γράφει μια συλλογή  ερωτικών σονέτων. Στόχος του να γράψει 100 ερωτικά σονέτα. Τελικά, ο θάνατος τον προλαβαίνει και η συλλογή μένει ανολοκλήρωτη.  Ο Πάμπλο Νερούδα θεωρεί ότι «Ποτέ άλλοτε στην νεότερη ποίηση ο έρωτας δεν αποδόθηκε με τόσο αιθέριους και ταυτόχρονα τόσο γήινους τόνους και ποτέ άλλοτε δεν έσμιξαν τόσο ταιριαστά το πάθος με την απώλεια, η ευτυχία με το πένθος και η σάρκα με τον ουρανό».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.