Για μια τριπλή κρίση στη χώρα μας που δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως «ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας υπήρξε τόσο γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια υγειονομική κρίση που, αντί να αμβλύνεται, οξύνεται», για «μια οικονομική κρίση που είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να μπορέσει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της», καθώς και για «μια κρίση ασφάλειας στην περιοχή μας, μια μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον φόβο ότι η κυβέρνηση κινείται και εκεί χωρίς πυξίδα».
Οικονομία ή υγεία;
Εξηγώντας την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει το Μαξίμου για το άνοιγμα του τουρισμού, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μπορούσε να απαιτήσει γενικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου, ώστε να απαιτείται το τεστ των 72 ωρών, «το οποίο πιθανώς να περιόριζε αρχικά την αίσθηση που μπορεί όλοι να είχαμε για τις ροές, αλλά θα καθιστούσε την Ελλάδα έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό σε όλους όσοι ήθελαν να κάνουν τουρισμό με ασφάλεια».
Αντί αυτού, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «κυριάρχησε μια οικονομίστικη λογική, ακριβώς στην αντίθετη λογική, στην αντίθετη κατεύθυνση μ’ αυτήν που κυριάρχησε –και ορθώς- την περίοδο που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα. Κι εδώ βλέπουμε ότι στη ζυγαριά “οικονομία ή υγεία»” βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο: Το πρώτο διάστημα θυσιάσαμε την οικονομία προκειμένου να διατηρήσουμε αλώβητη τη δημόσια υγεία. Και στο δεύτερο διάστημα θυσιάσαμε τη δημόσια υγεία μπας και σώσουμε την οικονομία. Εντέλει, βρεθήκαμε και στα δύο με αρνητικό ισοζύγιο».
Συνεχίζοντας τα πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως μοναδικός στόχος τους «ήταν να καρπωθούν πολιτική υπεραξία από την πορεία της πανδημίας. Και τώρα που τα πράγματα σκουραίνουν, εξαιτίας των δικών τους αντιφάσεων και παλινωδιών και αποφάσεων, ρίχνουν την ευθύνη στον πολίτη. Αυτό δεν είναι έντιμο».
Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες: σας έσωσα και τώρα φταίτε εσείς. Φταίνε οι νέοι άνθρωποι όταν πηγαίνανε στις πλατείες και έστελνε την αστυνομία. Και την ίδια στιγμή, είχαμε δεξιώσεις και τα εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας με έναν συνωστισμό επισήμων παραγόντων».
Τα μεγάλα λάθη, το ΕΣΥ και τα σχολεία
Μιλώντας ειδικότερα για τα «μεγάλα λάθη» που έγιναν ανέφερε τα εξής:
- Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις στο όνομα της οικονομίας και των ισχυρών οικονομικών πιέσεων ήταν το 85% πληρότητα στα πλοία τη στιγμή που έλεγε στον κόσμο ότι εσύ φταις.
- Το γεγονός ότι δεν αύξησαν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και συνωστίζονταν οι πολίτες μέσα στο Μετρό και στα δημόσια λεωφορεία. Προφανώς, όλα όσα συνέβησαν με τις αεροπορικές εταιρείες.
- Τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης ως σήμερα δεν έχει κρατηθεί μια ενιαία στρατηγική σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους προφύλαξης.
Για ακόμα μια φορά, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να ανοίξουν τα σχολεία με τις μικρότερες δυνατές συνθήκες συνωστισμού.
«Στα σχολεία μας λοιπόν την φετινή χρονιά, στα δημοτικά, θα έχουμε περισσότερους μαθητές ανά τάξη στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων μας, τη στιγμή που έχουμε την πανδημία… Γιατί έγινε αυτή η αύξηση; Γιατί προφανώς η λογική τους είναι να μην γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών.Η λογική τους είναι να μην αυξήσουν αλλά να μειώσουν τον αριθμό των αναπληρωτών και προφανώς όταν μειώνεις τους εκπαιδευτικούς για να βγει το ισοζύγιο πρέπει να αυξήσεις τους μαθητές στην αίθουσα. Αυτή είναι η αλήθεια», συνέχισε στο ίδιο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, υπενθύμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την αρχή της κρίσης, εμπροσθοβαρή μέτρα, προκειμένου να μειωθεί η ύφεση, τα οποία ωστόσο δεν έλαβε εγκαίρως η κυβέρνηση. Παράλληλα, την κάλεσε «έστω και τώρα», να παρέμβει πυροσβεστικά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, «θα υπάρξουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν εκτός προϋπολογισμού, η ανεργία θα ξανασκαρφαλώσει, που ήδη έχει σκαρφαλώσει, πάρα πολύ ψηλά. Θα βρεθούμε δηλαδή σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης».