Εφυγε απο τη ζωή η ενδυματολόγος και σκηνογράφος Ιουλία Σταυρίδου…

ιουλία σταυρίδου
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέθανε η ενδυματολόγος και σκηνογράφος Ιουλία Σταυρίδου σ΄ηλικία 69 ετών,  Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία με προβλήματα καρδιάς.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο θάνατός της να οφείλεται σε επιπλοκές της νόσου COVID 19.

Η Σταυριδου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες ήταν η σημαντικότερη εκπρόσωπος του τομέα της στην χώρα μας. Από το 1977 ως το 1983 σπούδασε ζωγραφική, σκηνογραφία και ενδυματολογία σε διάφορες σχολές των Παρισίων.

Οι συνεργασίες της ήταν πολλές, από τα «Πέτρινα χρόνια» και άλλες ταινίες του Παντελή Βούλγαρη ως την περσινή «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή και την εφετινή «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη.

Ενδιαμέσως θα βρούμε το όνομά της σε ταινίες όπως το «Λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη, το «Εντουαρτ» της Αγγελικής Αντωνίου και πολλές ακόμη.

Δούλεψε επίσης στο θέατρο και στην τηλεόραση «ντύνοντας» πολλές παραγωγές. Ανάμεσά τους «Καρυωτάκης» του Τ. Ψαρρά, «Κων. Καραμανλής» δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Γ. Μαλούχου και άλλες.

Βραβεύθηκε για τις δημιουργίες της :

1987 Βραβείο ενδυματολογίας και ενδυματολογίας για την ταινία «Θεόφιλος» του Λ. Παπαστάθη – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

1996 Βραβείο ενδυματολογίας για την ταινία «Ακροπόλ» του Π. Βούλγαρη – Κρατικά βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

2006 Βραβείο ενδυματολογίας και σκηνογραφίας για την ταινία «Έντουαρτ» της Α. Αντωνίου. Κρατικά Βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

2011 Βραβείο Σκηνογραφίας για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Γ. Οικονομίδη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Από το 2005 δίδασκε Σκηνογραφία- Ενδυματολογία στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.