Γίρι Μένζελ : Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας «ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν»

W07 2110208651704 720x400
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο πολυβραβευμένος Τσέχος  σκηνοθέτης Γίρι Μένζελ πέθανε σ΄ηλικία 82 ετών,

Ο Μένζελ ανήκε στο τσεχοσλοβακικό Νέο Κύμα των σκηνοθετών της γενιάς του 1960 του  Μίλος Φόρμαν των ταινιών  “Φωλιά του κούκου” και του “Αμαντέους” καθώς και της σκηνοθέτρια της αβάν γκαρντ Βέρα Χιτίλοβα..

Το 1966 θα βραβευθεί με Οσκαρ ξενόγλωσσης  ταινίας ”Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν

Ο Μένζελ έγινε διάσημος με τον “Άνθρωπο που έβλεπε τα τρένα να περνούν”, την ιστορία ενός νεαρού ελεγκτή σιδηροδρόμων στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Τσεχοσλοβακία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είχε βασιστεί σε μια νουβέλα του Τσέχου συγγραφέα Μπόχουμιλ Χράμπαλ, έργα του οποίου ενέπνευσαν και άλλες ταινίες του Μένζελ όπως το “Υπηρέτησα τον βασιλιά της Αγγλίας” το 2006.

Η ταινία που γύρισε ο Μένζελ το 1985 “Vesničko má středisková” (αγγλ. τίτλος “My Sweet Little Village”) ήταν υποψήφια για Όσκαρ και ορισμένες από τις άλλες του ταινίες έχουν γίνει κλασικές για τους θεατές και τους σκηνοθέτες του τσεχικού κινηματογράφου.

«Τον ευχαριστώ για ό,τι έκανε για εμάς, Αντίο, σερ!” έγραψε στο Twitter ο σκηνοθέτης Γιαν Χρέμπεϊκ που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ το 2002 για την ταινία του “Divided We Fall”.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή απο τη γυναίκα του Όλγκα, στη σελίδα της στο Facebook.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.