Αντιο Δημήτρη Καρανικόλα.

Le3 3569
Facebook
Twitter
LinkedIn
Είναι απ΄ αυτές τις ειδήσεις που αρνείσαι να ακούσεις …και νά αποδεχθείς. Αντίο Δημήτρη Καρανικόλα,
Αντίο στο πιο καθαρό και ευγενικό χαμόγελο στην ελληνική δημοσιογραφία.
Ο Δημήτρης Καρανικόλας, γεννήθηκε στον Άλιμο, το 1961. Είναι παντρεμένος με την Αμαλία Κοντορούση και έχουν δύο παιδιά, την Ελένη και το Γιώργο, που γεννήθηκαν το 1991 και το 1995 αντίστοιχα.
Οι γονείς τουΓιώργος Καρανικόλας και Ελένη Στεφανίδου, έχουν πολυετή συμμετοχή και προσφορά στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών. Γι΄ αυτούς τους αγώνες φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και διώχθηκαν. Πάντα όμως με πίστη στους αγώνες και τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, συνέχιζαν να αγωνίζονται για τα πιστεύω τους.
Είναι οι εμπνευστές και ουσιαστικοί ιδρυτές της ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, στην οποία δώρισαν μεγάλο μέρος της προσωπικής τους βιβλιοθήκης.

Η μητέρα του, ήταν αντιπρόεδρος της Βιβλιοθήκης (1999 – 2002), ενώ εκλέγονταν Κοινοτική Σύμβουλος Καλαμακίου και Δημοτική Σύμβουλος Αλίμου.
Ο πατέρας, του διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έγραψε περίπου 20 βιβλία. Ξεχωρίζουν το πολύκροτο ντοκουμέντο ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΣΥΜΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, η ιστορική θεώρηση της δίκης του ΚΙΛΕΛΕΡ, οι ΝΟΘΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ.

 Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πριν από την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ, είχε αρχίσει να δείχνει την κλήση του στη δημοσιογραφία η οποία και τον απορρόφησε. Από το 1981, ασκεί το λειτούργημα του δημοσιογράφου, ενώ από το 1995 μέχρι σήμερα εργάζεται στην ΕΡΤ (ΕΤ1 & ΝΕΤ).

Στην εικοσιπεντεατή, και πλέον, παρουσία του στη δημοσιογραφία έχει καλύψει γεγονότα, εντός και εκτός Ελλάδος, που αφορούν στην πολιτική (Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, Πρόεδρο Βουλής, Αρχηγούς κομμάτων), στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην κοινωνική ασφάλιση, στην παιδεία, στην Εκκλησία, στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο βιβλίο, στην ιστορία, στην ιατρική επιστήμη, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Του έχουν ανατεθεί δεκάδες αποστολές στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, την Αμερική, σε Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες.

Ανάμεσα στα γεγονότα αυτά, ξεχωρίζουν η νοσηλεία του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο, η αποκάλυψη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, το χτύπημα στους δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, οι επισκέψεις στη χώρα μας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Ιωάννη Παύλου, η ασθένεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι πολεμικές ανταποκρίσεις από την Ιερουσαλήμ, η συνάντηση Γιάσερ Αραφάτ – Γιώργου Παπανδρέου στη Γάζα, η ενθρόνιση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και η αποστολή στη Βαγδάτη (Ιράκ), όπου με προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, έσπασαν το Αμερικανικό εμπάργκο.

Συμμετείχε επί Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στην Επίσημη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο (2003) και σε εκείνη που επισκέφθηκε το Πεκίνο (1997) για θέματα Πρόνοιας και αποκατάστασης τραυματιών.

 Έχει εργαστεί στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΑΥΡΙΑΝΗ, ΕΞΟΡΜΗΣΗ, Η ΒΡΑΔΥΝΗ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
Σημαντική η παρουσία του και στον περιοδικό τύπο με πολλές συνεργασίες στα περιοδικά ΕΙΚΟΝΕΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ αλλά και στα ερτζιανά: ΔΙΑΥΛΟΣ 10 και ΡΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΣ (αστυνομικό ρεπορτάζ), John Greek και Captain Jack σύνταξη και εκφώνηση ειδήσεων.
Επίσης, έχει εργαστεί στους Κρατικούς Σταθμούς των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και της ΛΑΡΙΣΑΣ, ως παραγωγός και παρουσιαστής ημίωρων εβδομαδιαίων εκπομπών, για περίπου τρία χρόνια (1985 – 1987).
Από τις εκπομπές αυτές παρουσιάζονταν Ηπειρώτες και Θεσσαλοί λογοτέχνες, αλλά και επιφανείς πνευματικοί άνθρωποι της πατρίδας μας. Κι ακόμα πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα, με βάση την επικαιρότητα και διάφορες επετείους, κάλυψαν τη θεματολογία των εκπομπών.

Διατέλεσε Ειδικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας, σε όλη τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού κ. Κώστα Στεφανή (2002 – 2004) και παλαιότερα του υφυπουργού κ. Θόδωρου Κοτσώνη (1996 – 1997).

 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Κορυφαία, έως τώρα, στιγμή της δημοσιογραφικής του πορείας είναι η κάλυψη της νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου, στο «Ωνάσειο». Τη μοναδική, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει, δημοσιογραφική εμπειρία, κατέγραψε στις σελίδες του βιβλίου του «Το ημερολόγιο ενός δημοσιογράφου – 3000 ώρες αγωνίας». (εκδόσεις ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ 1996). Το βιβλίο απέσπασε θετικότατες κριτικές.
Τιμήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, στις 2 Ιουλίου 1992,  για τον τρόπο γραφής και προσέγγισης των κοινωνικών θεμάτων.

Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες, με θέματα που αφορούν το χώρο της υγείας και τα Μ. Μ. Ε.:
Ναύπλιο – «Ποια ενημέρωση παρέχουν στον πολίτη τα Μ. Μ. Ε. στα θέματα υγείας». Πανεπιστήμιο Πατρών – «Ο ρόλος των Μ. Μ. Ε. σε σχέση με τα επαγγέλματα υγείας». Πανεπιστήμιο Ηρακλείου Κρήτης- «Νοσοκομείο και επικοινωνία». Πάντειο Πανεπιστήμιο – «Πως τα Μ. Μ. Ε. διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στα θέματα υγείας».

 Εντάχθηκε στη διδακτική κοινότητα, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Συγκεκριμένα ως Καθηγητής Δημοσιογραφίας δίδαξε στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ΔΟΜΗ και Ν. Σμύρνης τα μαθήματα: «Η τέχνη της πειθούς», «οργάνωση των Μ. Μ. Ε.», «αγωγή του λόγου», «Ιστορία του τύπου», «ρεπορτάζ υπουργείων» και «πολιτική οικονομία», «αθλητικής δημοσιογραφίας», «τεχνική αθλητικού ρεπορτάζ», «τεχνικές συνέντευξης», «εισαγωγή στη δημοσιογραφία», «δημοσιογραφικός λόγος – γλώσσα» και της «ερευνητικής δημοσιογραφίας».
Έχει κατ΄ επανάληψη διατελέσει μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας «Δημοσιογραφίας: συντάκτες και ρεπόρτερς».
Επίσης συμμετείχε στην Τριμελή Επιτροπή Σύνταξης Κανονισμού Κατάρτισης της ειδικότητας «Δημοσιογραφίας: συντάκτες και ρεπόρτερς»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της International Federation of Journalists ( I. F. G.) Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Τη διετία 1996 – 1997 είχε εκλεγεί εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας «Η Βραδυνή» στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

 Η παρουσία και η δράση του στον κοινωνικό ιστό αρχίζει από παλιά και συγκεκριμένα το 1985 όταν συγκεντρώνοντας σχολιαρόπαιδα, κατά κύριο λόγο από το Θουκυδίδειο Λύκειο Αλίμου, συμμετείχε στην ίδρυση της ομάδας μπάσκετ Α. Λ. Φ. ΑΛΙΜΟΥ, η οποία σήμερα αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Ήταν ο πρώτος προπονητής της, αγωνίστηκε σε αυτή, όπως και στον Α. Ο. ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ, ενώ διετέλεσε και μέλος του Δ. Σ. της Α. Λ. Φ. Α. Έχει διατελέσει και διαιτητής μπάσκετ. Σήμερα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Καλαθοσφαίριση Αθλητικού Ομίλου Καλαμακίου, ο οποίος ανατπύσει δραστηριότητα στο χώρο της  γυναικείας καλαθοσφαίρισης.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Θουκυδίδης ο Αλιμούσιος».

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδιορίζεται επίσημα το 1994, όταν συμμετείχε για πρώτη φορά στις Δημοτικές Εκλογές, όπου και εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΙΜΟΥ. Έκτοτε εκλέγεται συνεχώς, πάντα στις πρώτες θέσεις προτίμησης των συνδημοτών του. Έχει εκλεγεί συνολικά τέσσερις φορές. Τις τρεις από αυτές (1994, 1998 και 2002) εξελέγη με την  ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ και το ψηφοδέλτιο του π. Δημάρχου Αλίμου Αλέκου Αλούκου.
Την τέταρτη φορά, στις πρόσφατες εκλογές του Οκτωρβίου 2006, εξελέγη με το συνδυασμό “ΑΛΙΜΟΣ ανθρώπινη πόλη“, στον οποίο επικεφαλής είναι ο τ. Αντινομάρχης Αθηνών Λεωνίδας Ανωμερίτης.

 Στις 19.01.2005  διαφώνησε με την ασκούμενη πολιτική από τον επικεφαλής της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ διαχωρίζοντας τη θέση του και λειτουργώντας ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στο υπόλοιπο της θητείας του, μέχρι 31.12.2006 .
Το έτος 2000, όταν η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ είχε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας, ο τότε Δήμαρεχος Αλέκος Αλούκος, του εμπιστεύθηκε μία από τις θέσεις των Αντιδημάρχων, σε θέματα που αφορούν στους τομείς της διοίκησης και του αθλητισμού.
Αλλά και χωρίς να κατέχει την τιμητική αυτή θέση, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας (1999 – 2002), δούλεψε με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και προγραμματισμό στον τομέα του Αθλητισμού, από τη θέση του γενικού γραμματέα του Αθλητικού Οργανισμού. Είναι κοινά αποδεκτό πως και η δική του παρουσία στον Αθλητικό Οργανισμό έδωσε άλλη διάσταση στον μαζικό αθλητισμό και καινούρια προοπτική στις σχέσεις Δήμου και αθλητικών σωματείων.
Συμμετείχε, επίσης, στη διοίκηση της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ (ΑΝ. Ε. Δ. Α.), ως αντιπρόεδρος (1999 – 2002).

Ως πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του 5ου Δημοτικού Σχολείου (1995 – 2002) και του 1ου Λυκείου (Θουκυδίδειο), του δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλλει στη επίλυση προβλημάτων, με την ουσιαστική συνεργασία των εκπροσώπων της εκαπιδευτικής κοινότητας και των Γονέων και Κηδεμόνων. Αυτή η συνεργασία ήταν το εφαλτήριο για να ασχοληθεί με τα προβλήματα της μαθητικής κοινότητας, αλλά και γενικότερα του χώρου της εκπαίδευσης, από άλλη θέση, με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Αλίμου(2003 – 2004) αλλά και του προέδρου του Συλλόγου του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου (2003 – 2004).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.