2017: Τα πολιτικά παιχνίδια FIFA/UEFA με το Κόσοβο και την ανεξαρτησία της Καταλωνίας

καταλωνια
Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Άλκη Φιτσόπουλου

Τέτοιες μέρες ήτανε το 2017, όταν η Καταλωνία κατέβηκε στους δρόμους για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Ο Ολυμπιακός είχε κληρωθεί ν’ αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα για το Champions League και η UEFA ένιωσε μία τεράστια ανακούφιση όταν ο Καταλανός κυβερνήτης Πουτζντεμόν έκανε πίσω για «άμεση ανεξαρτησία» της Καταλωνίας, όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα.

Γιατί ανακούφιση; Διότι κρατούσε στα χέρια της «καυτή πατάτα». Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε αποφασίσει να διαγράψει από τα μητρώα της την Μπαρτσελόνα, αν η Καταλωνία προχωρούσε σε απόσχιση και είχε ειδοποιήσει σχετικά την UEFA. Κι αφού θα τη διέγραφε, τι θα έκανε η UEFA πρώτα και μετέπειτα η FIFA; Θα της επέτρεπαν να συνεχίσει στο Champions League και να τεθεί αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό;

Στα υψηλά κλιμάκια σε FIFA/UEFA επικρατούσε νευρικότητα από την πρώτη στιγμής της ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος. Έτρεμαν τόσο στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία (FIFA), όσο και στην Ευρωπαϊκή (UEFA) την ώρα και τη στιγμή που θα έφτανε μία επιστολή από το μέλος τους, την ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, που θ’ αναφέρει ότι διέγραψε τη Μπαρτσελόνα από τα μητρώα της. Αυτό μπορεί να γινόταν και πριν από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, μπορεί, όμως, να γίνει και μετά.

Η μία άποψη που έπεσε στο τραπέζι των FIFA/UEFA είναι να δεχτούν την Μπαρτσελόνα ως μέλος ενός ανεξάρτητου κράτους. Ξέρουν αυτοί από τέτοια πολιτικού περιεχομένου «πολιτικά μαγειρέματα». Το έκαναν και πριν από ένα χρόνο, πρώτα η UEFA, Μάιο του 2016 και μία εβδομάδα αργότερα η FIFA, με την απόφασή τους να εντάξουν στους κόλπους τους το Κόσοβο (και το Γιβραλτάρ), παρά τις λυσσώδεις αντιρρήσεις των Σέρβων, Ισπανών, Ρώσων, Κινέζων.

Η υποκρισία του πράγματος από την FIFA ήταν και πως και πριν από την επίσημη αναγνώριση της ομοσπονδίας τους, επέτρεψε την εθνική ομάδα του Κοσόβου να δίνει «φιλικά παιχνίδια» με την Αϊτή, την Τουρκία φυσικά, τη Βέρντερ Βρέμης κλπ.

Κι αν τότε οι δυο Συνομοσπονδίες είχαν να κάνουν με τους Σέρβους, τώρα θα έπρεπε να πάρουν και άμεσα, μάλιστα, μία απόφαση για την Καταλωνία, εις βάρος μιας χώρας, της Ισπανίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αυτό είναι το ένα. Το άλλο, είναι πως για να ενταχθεί ως μέλος σε FIFA/UEFA η νεοσύστατη «ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Καταλωνίας», θα πρέπει πρωτίστως να γίνει αίτηση, η οποία, βέβαια, δεν μπορεί να εκδικαστεί αμέσως.

Ένα ήταν το σίγουρο: ότι οι FIFA/UEFA θα έπρεπε ν’ αυτενεργήσουν στην περίπτωση της Καταλωνίας, όπως έγινε μ’ αυτή του Κοσόβου, σ’ ένα θέμα αμιγώς πολιτικό. Σε ποιους, όμως, θα έπρεπε «υπακούσουν»; Στο μέλος τους, την ισπανική ομοσπονδία και κατ’ επέκταση στην Ε.Ε. και να πετάξει έξω τη Μπαρτσελόνα από το Champions League ή σ’ αυτούς που θα την πίεζαν να πράξει όπως με το Κόσοβο κι αν δεν το έκανε θα την κατηγορούσαν ότι πράττει με δυο μέτρα και δύο σταθμά; Η πατάτα, τελικά της UEFA δεν είναι απλά «καυτή», αλλά «τσουρουφλιστή», αλλά ευτυχώς γι αυτή, ο Πουτζντεμόν έκανε πίσω…

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.