Αυξάνονται τα θύματα στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Karamba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όπως ανακοίνωσε η αρμενική κυβέρνηση οι νεκροί στρατιώτες και άμαχοι πολίτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέρχονται στους 58, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Περίπου 80 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Αρμενίας στο Γερεβάν, αφού το νοσοκομείο του Στεπανακέρτ που είναι η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει γεμίσει και δεν μπορεί να περιθάλψει άλλους.

Εν τω μεταξύ δεν πέρασε καλά – καλά ένα εικοσιτετράωρο από την κήρυξη του πολέμου του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Τουρκία δεν έχασε ευκαιρία να παίξει ενεργό ρόλο.

Όπως αναφέρει ο πρέσβης της Αρμενίας στη Μόσχα, οι Τούρκοι στέλνουν 4.000 Τζιχαντιστές από τη Συρία να πολεμήσουν στο πλευρό των Αζέρων στην πρώτη γραμμή.

Επίσης η Τουρκία έστειλε στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν 4 μαχητικά της αεροπλάνα F16 για να πάρουν μέρος σε αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των Αρμενίων.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είχαν πάρει μέρος προ ημερών σε κοινές ασκήσεις που έκαναν Τούρκοι και Αζέροι στο Ναχιτσεβάν, ένα άλλο φιλοτουρκικό μουσουλμανικό κρατίδιο που βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Αρμενίας.

Τα γεγονότα αυτά, δείχνουν ότι ο πόλεμος κλιμακώνεται και τείνει να λάβει ανεξέλγκτες διατάσεις.

Η Τουρκία φαίνεται πως θέλει να προκαλέσει την εμπλοκή της Αρμενίας στον πόλεμο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι δύσκολο να μείνει αμέτοχη η Ρωσία και να συνεχίσει να κρατά πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν αποφάσισαν να βάλουν φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή του Καυκάσου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.