Εισαγγελέας για τα 41 κρούσματα στο γηροκομείο…

Ilikiwmenoi evgirias oikos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τη διεξαγωγή κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες υπό τις οποίες μολύνθηκαν με κορωναϊό 41 άνθρωποι  φιλοξενούμενοι και προσωπικό, στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα διέταξε ο εισαγγελέας. Έρευνα για την υπόθεση έχει διατάξει και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν υπήρξε αμέλεια εξαιτίας της οποίας μολύνθηκαν με κορονοϊό τόσοι άνθρωποι και αν έχουν παραβιαστεί τα μέτρα πρόληψης έναντι ασθένειας που απειλεί τη δημόσια υγεία, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο επισύρει βαριές ποινές, έως και ισόβια κάθειρξη.

Ειδικότερα, θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμεληματικού ή κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,

  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  • με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Να υπενθυμίσουμε ότι από την Κυριακή τεστ πραγματοποιήθηκαν σε περίπου εκατό άτομα, τρόφιμους και εργαζόμενους, ενώ θετικοί εκτός από φιλοξενούμενους της δομής είναι και νοσηλευτές.

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του οίκου ευγηρίας για τη μεταφορά των ασθενών σε νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.