Στον Πειραιά να δειτε τι βρέθηκαν…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πήρα αφορμή από το άρθρο των λουτρών της Κομοτηνής,για να γράψω…για τα Νεώρια……Του Μιχάλη Παναγιώτου.
διάβαστε το….ενδιαφέρον φαίνεται……μου το διηγ’ηθηκε φίλος Πολ.Μηχανικός…πού έκτισε δεκάδες πολυκατοικίες και ταλαιπωρήθηκε πολύ από την Αρχαιολογία….

Tο Νεώριο (αρχαία ελληνική νεώριον), σημαίνει πολεμικός λιμένας, ναύσταθμος. Ο όρος αυτός προέρχεται από το Νεωλκείο που είναι το ναυπηγείο και από τον αρχαίο Νεώσοικο, που ήταν στεγασμένος χώρος ανέλκυσης, συντήρησης και φύλαξης των ανελκυσθέντων αρχαίων πλοίων. Εντός των Νεωρίων ως επί το πλείστον υπήρχαν και νεώλκεια και νεώσοικοι και ίσως εξ αυτού να δημιουργείται κάποια σύγχυση.

Υπήρχε τότε, στον αρχαίο Πειραιά, το μέγιστο νεώριο της Ζέας (Πασαλιμάνι), το μικρότερο της Μουνιχίας (Τουρκολίμανο, Μικρολίμανο)

Εκεί λοιπόν υπήρχαν μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι….πάσης φύσεως.Μαραγκοί, ξυλογλύπτες,Καρφάδες, οι πιο πολλοί σκλάβοι.

Υπήρχαν όμως και άλλα επαγγέλματα….το αρχαιότερο …αυτό της ΠΟΡΝΗΣ και της ΛΕΚΑΝΟΦΟΡΟΥ ή ΤΣΑΤΣΑΣ.

Στα Νεώρια της ΖΕΑΣ ή Η ΑΛΛΕΩΣ ΠΩΣ [ ΚΑΘΑΡΕΎΟΥΣΑ ΕΕΕΕΕΕ ] ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΟΥ και στους κάθετους δρόμους ΖΕΑΣ, ΔΕΛΗΓΙΩΡΓ,ΘΕΑΤΡΟΥ,ΝΕΩΡΙΩΝ και ΜΟΥΣΩΝ, μέχρι το 1985 η αρχαιολογία , δεν έδινε άδειες οικοδομής.Γιατί??????? Επειδή σκάβοντας οι κατασκευαστές, έβρισκαν μικρά δωμάτια σε σειρά 4 δεξιά 4 αριστερά περίπου ή και παραπάνω…με ένα ένα μικρό ΛΟΥΤΡΟ, όπου ήταν εγκατεστημένες οι ΠΟΡΝΕΣ και εκεί μέρα παρά μέρα κατά τους αρχαιολόγους , οι σκλάβοι και οι εργάτες, αντί μεροκάματου,επληρώνοντο σε είδος…..μιά βόλτα στο Μουσείο Πειραιά αλλά και σε δύο πολυκατοικίες επί της ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ υπερυψωμένες….και με τζαμαρία θα σας πείσουν περί του γεγονότος….

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.