Συνεχίζονται σήμερα οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά, στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η τελική απόφαση ίσως ληφθεί τελικώς την Δευτέρα.
Χθες, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να αναγνωριστεί η ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6.
Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν. Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης. «Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος.
Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.
Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό.
Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο όπως είπαμε οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν». Για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων Ο Κώστας Παπαδάκης διαπίστωσε ότι «ο νέος ποινικός κώδικας έχει πράγματι καταργήσει την παρεπόμενη ποινή της στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων» αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υφίσταται «αδιέξοδο» και «δεν είναι αδύνατη η αντιμετώπιση» με την προσθήκη του ασυμβίβαστου μέσω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης «η αντιμετώπιση του αποκλεισμού δεν είναι θέμα αποκλειστικά του Ποινικού Κώδικα και μπορεί να λυθεί άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναδρομικότητα», μάλιστα «έστω και χωρίς η καταδίκη να είναι αμετάκλητη». Όπως εξήγησε δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία της κατάθεσης καταστατικού στον Άρειο Πάγο με τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία. «Ο Άρειος Πάγος θα αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα και θα αναλάβει τις ευθύνες του και είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης. Για «δώρο στην Χρυσή Αυγή» έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής αναφερόμενος στην κατάργηση της έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων «μαζί με άλλα πολλά» όπως η μείωση των ποινών και το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, αλλά όπως υπογράμμισε ξανά «δεν υπάρχουν αδιέξοδα ως προς τη μη συμμετοχή σε εκλογές». Πηγή: www.lifo.gr