Ποιες παραστάσεις θα ανέβουν στο “Θέατρο Εμπορικόν & “Πειραιώς 131”

Συνέντευξη Τύπου
Συνέντευξη τύπου - Θεατρο Εμπορικόν 15 Οκτωβρίου 2020
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Μετά την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο χώρο του θεάτρου,  δειλά – δειλά τη βδομάδα αυτή, κάποιες σκηνές της Αθήνας  ανακοίνωσαν το ρεπερτόριο τους.

Το μεσημέρι της  Πέμπτης (15/10) πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο «Εμπορικόν»  η πρώτη  συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση  των πρωτοκόλλων,  παρουσία πολιτιστικών συντακτών, ηθοποιών και συντελεστών.

Το aVecnews ήταν εκεί.

Σαφώς η παρουσίαση του προγράμματος έγινε με επιφυλακτικότητα, γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες μέρες. Αφού στον  υγειονομικό χάρτη η  Αττική – αυτό τον καιρό –  βρίσκεται στο επίπεδο 3 και τα θέατρα υποχρεωτικά θα κάνουν πρεμιέρα με 30% πληρότητα.

Ωστόσο, η Θεατρική εταιρία Μυθωδία, σε συνεργασία με την People και τα Αθηναϊκά Θέατρα, μας παρουσίασαν τις παραστάσεις που θα πρωτοστατήσουν στα Θέατρο Εμπορικόν και  «Πειραιώς 131»

Θέατρο Εμπορικόν - Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020
Θέατρο Εμπορικόν – Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Οι Γεράσιμος Σκαφίδας και Νικορέστης Χανιωτάκης, ιδρυτές της «Μυθωδία» με το σύνθημα «Ισχύς εν τη ενώσει» συνεχίζουν να πηγαίνουν κόντρα στους ανέμους.
Τα καλλιτεχνικά τους όνειρα φέτος δεν επλήγησαν  από την πανδημία, τα έσωσαν παίρνοντας ένα μεγαλύτερο – οικονομικό – κόστος,  αυτή τη φορά.
Χωρίζουν τις παραγωγές τους, ανάμεσα σε δυο θέατρα, στοχεύοντας να ανεβάσουν στο σύνολο, πέντε παραγωγές ξένης και ελληνικής δραματουργίας. Στο Θέατρο Εμπορικόν της οδού Σαρρή 11, στου Ψυρρή και στο ανακαινισμένο Θέατρο «Πειραιώς 131».

Όπως μας είπαν στην συνέντευξη τύπου, οι δυο συνεργάτες,  επιλέγουν να ανεβάσουν έργα, τα οποία έχουν γερά θεμέλια, και  έχουν  να δώσουν κάτι,  τόσο στους ίδιους, όσο και στον θεατή.

Χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Σκαφίδας είπε; «Φέτος ερχόμαστε να κάνουμε ακόμα ένα βήμα με δύο πιο μεγάλα θέατρα και με πιο μεγάλες παραγωγές.”

Ενώ τόνισε: Με μια σκέψη ότι στις δύσκολες στιγμές όποιος ρισκάρει κερδίζει και τελικά και να μην κερδίσει προσπάθησε και κάτι έμαθε. Δεν φοβόμαστε, αρνούμαστε να πούμε ότι είμαστε μια χαμένη γενιά. Ήταν δέκα χρόνια δύσκολης κρίσης, τα περάσαμε, έχουμε να περάσουμε ακόμη έναν Γολγοθά. Θα τον περάσουμε με χαμόγελο»

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης με τη σειρά του είπε: Πιστεύουμε ότι το θέατρο συμπληρώνει τις τέχνες και μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά ακόμα και αν σωματικά υπάρχουν αποστάσεις.»

Ενώ τόνισε: Μετά το Θησείον μας εμπιστεύτηκαν άνθρωποι ξανά. Αυτό για εμάς είναι μια επιβράβευση και είναι το πιο συγκινητικό. {…} Σημασία έχει οι άνθρωποι που σε εμπιστεύονται και που τους αγαπάς μέσα από αυτή τη δουλειά να σε ξαναεμπιστευτούν»

Οι μάγισσες του Σάλεμ
Οι μάγισσες του Σάλεμ

………………………………………………

Συνοπτικά:

Στην Συνέντευξη τύπου εκτός από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, παρευρέθηκαν ηθοποιοί και συντελεστές των παραστάσεων. Μίλησαν για τις παραστάσεις τους,  αλλά εξέφρασαν και τις ανησυχίες τους για το μέλλον του θεάτρου και την εξέλιξη του.

Συγεκριμένα,  ο Άκης Σακελλαρίου, και η Ράνια Λουιζίδου εξέφρασαν τον  προβληματισμό τους, όσον αφορά την μετάδοση των παραστάσεων μέσω Live Streaming, κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με το μεγαλείο της  ζωντανής θεατρικής πράξης με την παρουσία του θεατή.   

…………………………………………………

Παραστάσεις:

Θέατρο Εμπορικόν:

Μήδεια του Μποστ  

Στο Θέατρο Εμπορικόν, μετά από μια πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, θα συνεχίσει η  Μήδεια του Μποστ  σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Πρεμιέρα, θα κάνει την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Μήδεια Μποστ (1)

……………………………………………………..

Οι Μάγισσες του Σάλεμ

Στην ίδια σκηνή, στις 11 Νοεμβρίου ορίστηκε να κάνει πρεμιέρα το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» σε Σκηνοθεσία: Νικορέστη Χανιωτάκη.

Πρωταγωνιστούν: Νικήτας Τσακίρογλου, Άκης Σακελλαρίου, Ιωάννα Παππά, Ρένια Λουιζίδου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας.  Μαζί τους νέοι πολλά υποσχόμενοι ηθοποιοί:  Θωμάς Γκαγκάς, Κατερίνα Νικολοπούλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Ηρώ Πεκτέση, Αντουανέτα Παπαδοπούλου, Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη.

Η γυναίκα με τα Μαύρα
Τάσος Χαλκιάς – Κωνσταντίνος Ασπιώτης – Νικορέστης Χανιωτάκης

…………………………………………………….

«Πειραιώς 131» της Σούζαν Χιλ 

Η γυναίκα με τα μαύρα:

Στις 24 Νοεμβρίου, ο Τάσος Χαλκιάς και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ανεβαίνουν την σκηνή της Πειραιώς, με το θρίλερ “Η Γυναίκα με τα Μαύρα” της Σούζαν Χιλ σε θεατρική διασκευή του Στίβεν Μάλατρατ. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.  Ένα έργο που παρουσιάζεται εδώ και 31 συνεχόμενα χρόνια στο West End του Λονδίνου. Στον κινηματογράφο έγινε μεγάλη επιτυχία το 2012 με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ράντκλιφ.  Συντελεστές:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης – Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα – Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα – Βοηθός σκηνοθέτη – Επιμέλεια κίνησης: Νίνα Φώσκολου – Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

συνατσακη………………………………………………………….

Bitch Boxer

Αρχές Δεκεμβρίου, πρεμιέρα θα κάνει το σύγχρονο έργο της Charlotte Josephine «Bitch Boxer». Η σκηνοθεσία είναι του  Ανδρέα Κοντόπουλου, ενώ τη Μαίρη Συνατσάκη θα την δούμε για πρώτη φορά σε μονόλογο.

 

Λευκές Νύχτες 1

…………………………………………………………..

Λευκές Νύχτες

Το Φεβρουάριο του 2021, ο Κωναντίνος Ασπιώτης, και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, συμπρωταγωνιστούν στο έργο «Λευκές Νύχτες του Ντοστογιέφσκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο ηθοποιοί, πριν δέκα χρόνια, συγκεκριμένα στη σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη, συναντήθηκαν ξανά για τις ανάγκες του ίδιου έργου.

Για την ώρα να αναμένουμε και ευχόμαστε η Αττική στον επόμενο σχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη, ν΄ανέβει στο επίπεδο 2. Να αυξηθεί το όριο της πληρότητας των θεάτρων  και πιο πολλής κόσμος να έχει την ευκαιρία να δει θέατρο.

Οι μάγισσες του Σάλεμ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.