Όταν η μπάλα με την πολιτική διαπλέκονται για τα «ψηφαλάκια»

κιλελερ
Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Άλκη Φιτσόπουλου

Με αφορμή την αμιγώς πολιτκοποδοσφαιρική πράξη, όπως η τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, ώστε ν’ αλλάξει ο νόμος και να μην υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη, αλλά να τιμωρηθούν με αφαίρεση βαθμών, για τη γνωστή υπόθεση πολυϊδιοκτησίας μεταξύ τους, ας ανεβούμε στη μηχανή του χρόνου. Να δούμε ιστορίες αλλόκοτες διαπλοκής μεταξύ του κράτους και των ποδοσφαιρικών ομάδων. Διότι οι ομάδες είναι μάζα. Κι όπου μάζα πολιτική.

Η αρχή γίνεται το 1979, όταν το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό. Η τότε κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη περνάει ένα νόμο, ώστε να ρυθμίζονται τα χρέη των ΠΑΕ, οι οποίες και λόγω χαλαρής φορολογικής συνείδησης, αλλά και ανοχής, συσσώρευαν χρέη και ζημιές.

Ακολουθεί η «υπόθεση Τσίγκοφ» στη Λάρισα. Έγινε Μάρτη μήνα κι η Λάρισα έζησε ένα «νέο Κιλελέρ». Η ΑΕΛ είχε νικήσει 2-1 τον Παναθηναϊκό τέλη Δεκεμβρίου του 1987 και στις 16 Μαρτίου 1988 έσκασε η «βόμβα». Ο Τσίγκοφ, Βούλγαρος παίκτης τη ΑΕΛ, βρέθηκε ντοπαρισμένος με κωδεϊνη. Ο αθλητικός δικαστής Βασίλης Ανδρόνικος τιμώρησε την ομάδα της Λάρισας με μηδενισμό κι αφαίρεση δυο βαθμών. Που σήμαινε πως το πρωτάθλημα θα έπαιρνε η ΑΕΚ.

Στη Λάρισα σημειώθηκε γενικός ξεσηκωμός. Νέκρωσε κάθε δραστηριότητα και χιλιάδες κόσμου απέκλεισε την εθνική οδό, καίγοντας λάστιχα με πρωτεργάτες τους… βουλευτές, φυσικά. Η Ελλάδα κόπηκε στα δύο κι ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ. Έδωσε εντολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού Σήφη Βαλυράκη ν’ αλλάξει ο νόμος και η αφαίρεση βαθμών να γίνει πρόστιμο. Η ΑΕΛ πήρε το πρωτάθλημα.

Ακολουθεί το «σκάνδαλο Κοσκωτά». Ο Ολυμπιακός από την περιπέτειά του αυτή, τέλη της δεκαετίας του ’80, βρήκε λαβωμένος αγωνιστικά, χρεωκοπημένος και με χρέη 11 δις δραχμές. Με νόμο του Στέφανου Μάνου το 1992, τον οποίο καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ, χαρίστηκαν 9 δις δραχμές στην ΠΑΕ. Ο μετέπειτα ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Σ. Κόκκαλης ευχαρίστησε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη διευκόλυνση.

Το 2001, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε νόμο «ειδικής εκκαθάρισης», όπως τον βάφτισε, προκειμένου ποδοσφαιρικές ΠΑΕ (Πανιώνιος που έγινε «Νέος Πανιώνιος», Ηρακλής, Καβάλα κλπ. και ΚΑΕ (του μπάσκετ) ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής, Πανιώνιος να απαλλαγούν από τα χρέη. Περισσότερο ωφελημένοι, ο ΠΑΟΚ, που από χρέη 19 εκατ. ευρώ πλήρωσε μόλις 200.000 ευρώ και ο Άρης που χρωστούσε 10 εκατ. ευρώ και κατέβαλε 230.000 ευρώ.

Το 2004 με κυβέρνηση ΝΔ η ΠΑΕ ΑΕΚ μπήκε στο άρθρο 44, που ανάφερε πως αν μια ΠΑΕ συμφωνήσει για το 60% των οφειλών της (η ΑΕΚ εμφάνιζε χρέη 170 εκατ. ευρώ), απαλλάσσεται από το υπόλοιπο. Το ελληνικό κράτος δεν εκπροσωπήθηκε καν στο δικαστήριο! Τα χρέη της ΑΕΚ μειώθηκαν στα 21 εκατ. ευρώ. Με το ίδιο άρθρο ο Άρης χρωστούσε 18 εκατ. ευρώ και πλήρωσε μόλις 2 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΟΦΗ εξαφανίστηκαν τα χρέη 7 εκατ. ευρώ!

Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, το κράτος εναγκαλίσθηκε και πάλι με το ποδόσφαιρο, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς έδωσε 57 εκατ. ευρώ σε επτά ΠΑΕ (Απόλλων, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναθηναϊκός, Άρης, Λαμία, Παναιτωλικός). Το τραγικό της υπόθεσης; Ένα παιχνίδι Super League1 κοστίζει περισσότερο από ένα… Champions League! Ο Παππάς το έκανε επίσης για ψηφαλάκια εν όψει των εκλογών. Παραμονές, μάλιστα, είχε προσπαθήσει να κάνει «χρυσό» deal με τον ΠΑΟΚ (27.5 εκατ. ευρώ με τους φόρους για τρία χρόνια) και τον ΟΦΗ με 2.5 εκατ. ευρώ. Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, δεν το προχώρησε.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.