«Ασφυξία» στα νοσοκομεία της χώρας

νοσοκομεια
Facebook
Twitter
LinkedIn

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τις διασωληνώσεις και τον μεγάλο αριθμό των ασθενών . Το νοσηλευτικό προσωπικό  δίνει τη μεγαλύτερη μάχη για να βρεθούν κενά κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Νοσοκομείο εκστρατείας με κρεβάτια, χειρουργεία και γραφεία, θα λειτουργήσει έξω από το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου το πρωί βρέθηκε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσουν να δέχονται περιστατικά κορονοϊού οι ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν. Από τα νεότερα σε ηλικία θύματα του ιού στη χώρα μας ο 25χρονος που κατέληξε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» μετά από δύο εβδομάδες νοσηλείας.

Στρατιωτικές σκηνές τοποθετήθηκαν στο προαύλιο του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ σε κλινική Covid μετατρέπεται και η καρδιολογική πτέρυγα. Δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι στο νοσοκομείο Κατερίνης, ενώ σοκάρει το ποσοστό της θετικότητας από τα τεστ που διενεργούνται καθώς ξεπερνά το 50%.

Την ίδια ώρα σοβαρά νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λάρισας μια τρόφιμη από το δημοτικό γηροκομείο ενώ οι υπόλοιποι τρεις, που βρέθηκαν θετικοί είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο και στην πόλη της Λάρισας, η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με τις απλές κλίνες και τις κλίνες ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες στο σύνολό τους από ασθενείς που δίνουν τη δική τους μάχη με τον ιό.

«Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ, που μένει όρθιο χάρις στην αυτοθυσία των εργαζόμενων σε αυτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και έκανε αναφορά στους εθελοντές νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που πήγαν στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν στις προσπάθειες στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ και «έκαναν σπίτι τους την Ελλάδα και οικογένειά τους όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Με ταχύτατους ρυθμούς, προχωρούν οι εργασίες στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, για την διαμόρφωση της 300ης Κινητής Υγειονομικής Μονάδος Εκτάκτων Αναγκών, ενός μικρού κινητού νοσοκομείου, που θα ριχτεί στην μάχη αντιμετώπισης του κορονοϊού εφόσον χρειαστεί. Στις εγκαταστάσεις βρέθηκε το πρωί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες της κινητής μονάδας που εγκαταστάθηκε στον προαύλιο χώρο του 424. Με δυναμικότητα 50 κλινών2 ΜΕΘ και υπερσύγχρονο ακτινολογικό εργαστήριο, για την αξιολόγηση των περιστατικών.

Η κινητή μονάδα αναμένεται να αποσυμπιέσει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε το πρωί την εφημερία του με 176 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες Covid και καμία άδεια θέση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς και οι 44 κλίνες ΜΕΘ να είναι γεμάτες. Οι γιατροί θα επιχειρήσουν να αποσωληνώσουν έναν 50χρονο που πηγαίνει καλύτερα, ενώ θα αναπτυχθούν ακόμη δύο κλίνες ΜΕΘ, σε κλινικές αίθουσες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, ο Παναγιώτης  Τουχτίδης, Πρόεδρος Εργαζομένων  του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», ο οποίος υπογραμμίζει «Με αγανάκτηση βλέπουμε να κυκλοφορεί ακόμα κόσμος χωρίς μάσκες, βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε, ένας στους δύο στις ΜΕΘ θα πεθάνει, καταλάβετέ το. Δεν είναι μια απλή γρίπη. Στην γρίπη ποτέ δεν είχαμε 110 θανάτους σε μια μέρα».

Μόνο για χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε

– 103 νεκρούς

– 540 διασωληνωμένους ασθενείς

– 1.498 νέα κρούσματα

Η Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας δήλωσε στην ΕΡΤ. » Αυτή τη βδομάδα διαπιστώνεται μείωση των κρουσμάτων, θα αργήσουμε να δούμε μείωση διασωληνωμένων. Η πλειονότητα των ασθενών δεν προλαβαίνει να φτάσει στις ΜΕΘ. Καταλήγουν κατά την διασωλήνωση ή λίγο πριν από αυτή».

Στις ΜΕΘ φτάνουν ολοένα και περισσότεροι ασθενείς νεαρής ηλικίας. Ένας 19χρονος ναύτης νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ από την Κοζάνη μεταφέρθηκε μία 28χρονη, η οποία εισήχθη στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο «Γεννηματά«, που εφημέρευε χθες, οι γιατροί αναγκάστηκαν να αποσωληνώσουν ασθενείς, με ελαφρά βελτίωση, για να διασωληνώσουν άλλους.

Με τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών να αυξάνεται, οι ειδικοί βλέπουν να απομακρύνεται και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων.

«Δύσκολο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση» επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Στο μεταξύ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση προσωπικού σε ιδιωτικές κλινικές, που ήδη έχουν εκκενωθεί, ώστε άμεσα να μεταφερθούν σε αυτές ασθενείς με Covid, εάν κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.