Ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός 2021 -τι είπαν τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης

L710721594
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με 158 «ναι» και 142 «όχι» πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2021, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας πενθήμερης συζήτησης που κορυφώθηκε σήμερα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 189 βουλευτών ψηφίσθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (16 βουλευτές τις καταψήφισαν και 95 ψήφισαν «παρών») όπως και οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας που ψηφίσθηκαν από 266 βουλευτές (34 όχι).

ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, εκείνες που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους στις γιορτές (λιανεμπόριο και εστίαση) μειώνεται το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%.

Μίλησε, επίσης για τα γαλλικά Rafale ανακοινώνοντας ότι σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία για παραλαβή 18 μαχητικών αεροσκαφών.

«Εικονικό» και «προκλητικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας και στηλίτευσε  το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβλέπει 572 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την υγεία.

«Φέρνετε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στις αγωνίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηρή» είπε και τόνισε ότι πρόκειται για τη μεσαία τάξη «που τάχα τόσο πολύ σας ενδιέφερε προεκλογικά».

Καταθέτοντας στοιχεία για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα είχε την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο και στο εννεάμηνο βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. «Είστε εντελώς εκτός τόπου και χρόνο και έχετε άγνοια κινδύνου διότι η ύφεση είναι καταστροφή εφάμιλλη της οικονομικής κρίσης. Η πανδημία υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα είναι ουραγός και στα μέτρα που παίρνετε και την ανεργία και στα λουκέτα στην αγορά και, εσχάτως δυστυχώς, στους θανάτους» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ,άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ενώ παρουσίασε την πρόταση του κόμματός της για την ανάταξη των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και πως πρόκειται για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας».

«Χρειάστηκαν εξάλλου μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές που διαιρούν την ελληνική κοινωνία. Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της κυβέρνησής σας ελέω κορονοϊού», τόνισε

Μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,  , κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας, έθεσε σειρά ερωτημάτων για τα εμβόλια, ενώ καίρια ερωτήματα έθεσε και για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε και για νέα μνημόνια με άλλο όνομα. «Τα αντιλαϊκά «μαντάτα», άλλωστε, δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός σας έχει πια άλλο όνομα. Δεν τον λέτε «Μνημόνια και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις», όπως τον λέγατε τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τώρα τον λέτε «σχέδιο Πισσαρίδη»», .

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.