Ενα χρόνο σχεδόν , μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην Ευρώπη, το αδιέξοδο και ο φόβος επανέρχονται λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κοροναϊού. Και απο την άλλη ξανά πρόβλημα με τα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κυβερνήσεις κρατών να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους προς τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες η μία μετά την άλλη σπεύδουν να ανακοινώσουν… καθυστερήσεις στις παραδόσεις τους.
Την αρχή έκαναν οι Pfizer / BioNTech, ενημερώνοντας πως μείωσαν έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμουν σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα.
Εντω μεταξύ τα νέα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα, ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού, καθώς υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και ανησυχία για τον ταχύτατο ρυθμό διασποράς της νόσου.
Με αυτά τα δεδομένα και υπό φόβο έλευσης τρίτου κύματος, επιστήμονες ανά τον κόσμο εξηγούν ποιες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του ιού, τη στιγμή μάλιστα που χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεωρούν τις μέχρι τώρα οδηγίες τους.
Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Duke, καλύτερη μάσκα, ως προς την προστασία, αναδείχθηκε η N95s, που καλύπτει ολόκληρο σχεδόν το πρόσωπο. Δεύτερη, σε βαθμό προστασίας, έρχεται η χειρουργική μάσκα, η οποία είναι πιο βολική στο πρόσωπο από την N95s.
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημίαδήλωσε:
«οι οδηγίες που βγήκαν στη Γαλλία μιλούν περισσότερο για την ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε πει σχετικά νωρίς» είπε και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι οι μάσκες για τον κοροναϊό κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες.
«Στην κατηγορία 1 μπορεί να υπάγονται και οι χειρουργικές μάσκες και οι υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητά τους. Οι μάσκες που έχουμε προτείνει, ακόμα και οι υφασμάτινες, έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουν να περνούν πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους τους».
Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας δεν διαφέρουν από αυτές έχουμε κάνει εμείς εδώ και αρκετό καιρό. «Η ακριβής σύσταση που έδωσαν τώρα στους ανθρώπους είναι απλά να προσέχουν τι ποιότητας μάσκας χρησιμοποιούν είτε αυτές είναι χειρουργικές είτε υφασμάτινες.
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, διευκρινίζοντας ποιες μάσκες πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες για να είναι πλήρως προστατευμένοι.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή και τον γιατρό είναι οι καταλληλότερες δυνατές» υπογράμμισε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.
Εν συνεχεία, διευκρίνισε ότι υπάρχουν μάσκες «υψηλής προστασίας» που προτιμούν και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κρατούν το «95-99% των μικρών σωματιδίων», υπάρχουν οι χειρουργικές μάσκες που συγκρατούν το 50% και υπάρχουν και οι υφασμάτινες που όταν είναι στεγνές συγκρατούν μικρότερο ποσοστό.
«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της, κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική. Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας, ακόμα καλύτερα» σημείωσε.
Σε αντίθετη περίπτωση, προέτρεψε οι πολίτες να έχουν 3-4 υφασμάτινες μάσκες, να τις πλένουν και, όταν νοτίζουν, να αντικαθίστανται.
Παρακάλεσε μάλιστα να μην αγοράζουμε μάσκες με βαλβίδα. «Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις μάσκες στον κοροναϊό, είναι μάσκες επαγγελματικές για την σκόνη».