Έκτακτη συζήτηση για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Έκτακτη συζήτηση για την κατάσταση στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη , στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τις κινήσεις του Ερντογάν και το χειρισμό της κατάστασης από την τουρκική κυβέρνηση.

Όπως αποφασίστηκε, την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει η ολομέλεια της επιτροπής με συμμετοχή και της επιτρόπου Κάθριν Άστον.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, ανέφερε στην παρέμβασή της ότι είναι ακόμη νωρίς να κρίνουμε οριστικά το τί σημαίνει η εξέγερση αυτή για το μέλλον της Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε παράλληλα, ότι απαιτούνται πολύ προσεκτικά βήματα από πλευράς Ένωσης, καθώς οι εξελίξεις στη χώρα μπορούν να πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση.

Ακόμη σημείωσε ότι η σύγκρουση αυτή σχετίζεται άμεσα με τις ιδέες μεγαλείου που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία και τις πολιτικές επιλογές που τις τροφοδότησαν, επισημαίνοντας τον ιδιόρρυθμο τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται το κυβερνών κόμμα, ο οποίος, όπως ανέφερε, απέχει κατά πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι τα δραματικά και δυστυχώς αιματηρά γεγονότα στην Τουρκία έχουν εμφανείς αφορμές, όμως οι ρίζες και οι πραγματικές αιτίες τους είναι βαθιές και σοβαρές. Η σκληρή διελκυστίνδα μεταξύ κοσμικής-λαϊκής και θρησκευτικής Τουρκίας, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δεν έχει σταματήσει.

Όπως υπογράμμισε, «η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν έχει κριθεί. Όχι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, όπως συστηματικά ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να αποφασίσει ακόμα εάν θέλει και εάν μπορεί να ακολουθήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ευρωπαϊκό δρόμο, με τις υποχρεώσεις που αυτός συνεπάγεται. Πρωτίστως όσον αφορά στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων και ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Το σεβασμό της δημοκρατικής διακυβέρνησης.».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, επισήμανε ότι «ο Ερντογάν με τη συμβολική αλλά και πραγματική εξουσία που έχει, οφείλει να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη για την υπέρμετρη χρήση βίας εναντίον φιλήσυχων διαδηλωτών. Η αληθινή ισχύς του Ερντογάν θα φανεί όχι με περαιτέρω κλιμάκωση αλλά με μια άσκηση ταπεινότητας ζητώντας συγνώμη».

Όπως πρόσθεσε «η Τουρκία, φυσικά, δεν συγκρίνεται με τις χώρες της αραβικής άνοιξης» και συνέχισε λέγοντας ότι «οφείλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα ότι χωρίς πλήρως εμπεδωμένα ανθρώπινα δικαιώματα η Τουρκική Δημοκρατία δεν έχει ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά ούτε και μέλλον ως χώρα πρότυπο στη Μέση Ανατολή».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.