Οι Κούροι επέστρεψαν στη γενέτειρα γη

kouroi
Facebook
Twitter
LinkedIn


Στο «σπίτι» τους επέστρεψαν οι δυο Κούροι της Τενέας. Η επίσημη τελετή παράδοσης των «δίδυμων» Κούρων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Πρόκειται για δύο μοναδικής αρχαιολογικής αξίας αγάλματα τα οποία προέρχονται από την περιοχή της Κλένιας Κορινθίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι πολιτική του υπουργείου δεν είναι να μεταφέρονται τα αρχαιολογικά ευρήματα στον τόπο απ’ όπου προέρχονται, αλλά επεσήμανε ότι η περίπτωση των “δίδυμων” Κούρων της Τενέας είναι ιδιάζουσα, γιατί το αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου πληροί τις προϋποθέσεις για τη φύλαξή τους, ενώ τόνισε με έμφαση ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μετά τις ιδιαίτερες προσπάθειες που έχει κάνει, ικανοποιώντας αίτημα της τοπικής κοινωνίας, θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου της περιοχής.

Ο υπουργός Άμυνας, ευχαρίστησε τον υπουργό Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που ικανοποίησε το αίτημά του για επιστροφή των Κούρων, που αποτελούσε, όπως υπογράμμισε, αίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Κορινθίας.

Ο κ. Μπεγλίτης χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς την επιστροφή των αγαλμάτων για την Κόρινθο, αλλά και όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, που όπως τόνισε, θα συμβάλλει στην πολιτιστική και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Με πρωτοβουλία του τοπικού εφόρου αρχαιοτήτων, που αποδέχτηκαν οι υπουργοί και οι άλλοι επίσημοι, δεν έγιναν άλλες ομιλίες, αλλά δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να περιηγηθεί του μουσείου και να θαυμάσουν πέραν των δύο πολύτιμης αξίας αγαλμάτων, των Κούρων της Τενέας, και τα σπάνια αρχαιολογικά εκθέματα που φιλοξενούνται.

Η ιδιαίτερα λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του αρχαιολογικού μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου με φόντο το ναό του Απόλλωνα, παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Κορίνθου Αλέξανδρου Πνευματικού, βουλευτών του νομού και αρκετών κατοίκων της περιοχής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.