Μουντιάλ: Γιατί οι «αριστεροί» της μπάλας πεθαίνουν νωρίς…
Αρχίζει το Μουντιάλ κι ο κόσμος του ποδοσφαίρου αναρωτιέται: Τι, επιτέλους, θα κάνει εφέτος η «αριστερά», στην κορυφαία διοργάνωση του κόσμου, όταν θα είναι εκεί ο πρώτος των πρώτων Λιονέλ Μέσι; Στη μπάλα συμβαίνει να μην γνωρίζει η δεξιά (τους), τι ποιεί η αριστερά (τους). Έτσι αποφάνθηκαν διάσημοι ψυχολόγοι για τους διάσημους (και όχι μόνο) αριστεροπόδαρους ποδοσφαιριστές.
Όταν, λοιπόν, στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού θα βλέπουμε τα ποδοσφαιρικά τέκνα του μεγαλύτερου «αριστερού» (και χωρίς εισαγωγικά ισχύει) του πλανήτη αείμνηστου Ντιέγκο Μαραντόνα να παίζουν, όπως το Λιονέλ Μέσι, τον Λαμίν Γιαμάλ, τον Μπερνάρντο Σίλβα, τον Φιλ Φόντεν, Ουσμάν Ντεμπελέ, τον Έρλιν Χάααλντ. Κι ακόμα, το δικό μας παιδί, τον Κωνσταντίνο Καρέτσα που τρελαίνει κόσμο στον κόσμο του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να γνωρίζουμε δυο πράγματα. Το ένα είναι ο εγκέφαλός τους. Είναι διαφορετικός από τους άλλους! Το δεύτερο, είναι τα ατυχήματα. Έχουν περισσότερα από τους άλλους, γιατί ενώ είναι αριστεροί, σκέφτονται σαν… δεξιοί!
O καθηγητής Norman Geschwind, προϊστάμενος του νευρολογικού τμήματος του Χάρβαρντ, μέχρι το θάνατό του την δεκαετία του 80, είχε προλάβει να ολοκληρώσει μία έρευνα με αφορμή τον καλύτερο ποδοσφαιρικό κόσμο που παρουσίαζε τότε ο Ντιέγκο Μαραντόνα.
Ο εγκέφαλός του, είπε ο ποδοσφαιρόφιλος καθηγητής, είναι κι αυτός μοιρασμένος σε δύο τμήματα, όπως των δεξιοπόδαρων. Στους περισσότερους από εμάς, κυριαρχεί το αριστερό ημισφαίριο, με αποτέλεσμα να είμαστε δεξιοπόδαροι και δεξιόχειρες. Στο Μαραντόνα και τους άλλους αριστερούς, επικρατεί το δεξιό ημισφαίριο. Ποια είναι η διαφορά;
Το δεξιό μέρος του εγκεφάλου, έλεγε ο Norman Geschwind ελέγχει την τρισδιάστατη αντίληψη, που σημαίνει πως οι αριστεροί έχουν μεγαλύτερη φαντασία στο ποδόσφαιρο και σε άλλα θέματα που αφορούν στο design! Για να θυμηθούμε, λοιπόν, άλλους αριστερούς, όμως, ο Πούσκας που έβαζε καλάθι με την μπάλα, το Ριβελίνο που την περνούσε από την τρύπα της βελόνας, τον Πασαρέλα, το Ριβάλντο, το Δεληκάρη, τον Μ. Παπαϊωάννου, το Μαύρο. Και το Γεωργάτο, ακόμα. «Άλλη χάρη» με την μπάλα στις χερσαίες επιχειρήσεις, διαφορετικά τα ερεθίσματα στην κερκίδα. Μήπως είχε δίκαιο ο κύριος καθηγητής;
Μερικά χρόνια αργότεροι, δυο ψυχολόγοι, επίσης ποδοσφαιρόφιλοι, οι Stanley Coren και Diane Halpern, υιοθέτησαν τις απόψεις του Norman Geschwind και προχώρησαν την έρευνα. Από μία στατιστική προσέγγιση διαπίστωσαν ότι οι αριστεροπόδαροι και οι αριστερόχειρες ζουν εννέα χρόνια λιγότερο από τους δεξιούς. Κι όσον αφορά στους ποδοσφαιριστές, επίσης έχουν μικρότερο χρόνο ζωής. Γιατί; Διότι όλοι οι αριστεροί είναι αδέξιοι στην οδήγηση και γενικότερα στην χρήση των μηχανών.
Ένας άλλος ερευνητής του ίδιου θέματος, ο Jeff Goldsmith, ιδιοκτήτης του εκδοτικού Οίκου Left Hand Publishing Company, αποφάνθηκε πως οι αριστεροπόδαροι και οι αριστερόχειρες αθλητές (ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, κτλ.) όταν μαθαίνουν να τρέχουν και να πηδούν, δυσκολεύονται ν’ αντιληφθούν ποιο πόδι πατάει πρώτο, με συνέπεια να τραυματίζονται πιο συχνά απ’ ό,τι οι δεξιοπόδαροι.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η «αριστερά» έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο ποδόσφαιρο. Σ’ αυτήν, εκτός των άλλων, ανήκει και το πιο δυνατό σουτ του κόσμου, από τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ της δεκαετίας του ’80, τον Εντερ. Όταν το επιχειρούσε, λέει, η μπάλα ανέπτυσσε ταχύτητα 172 χιλιόμετρα την ώρα!

















