Ένας απίστευτα ψυχρός κόσμος… του Γιώργου Μεσσάρη

210621 teleia kai pavla 198 a
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες δε σημειώνονται στη Σιβηρία ή στους πόλους. Σημειώνονται στις καρδιές των ανθρώπων. Όχι όλων αλλά σίγουρα των περισσότερων. Εκεί, στις καρδιές αυτών των ανθρώπων, βρίσκεται σε βαθειά κατάψυξη η ανθρωπιά!

Αδιαφορούν για το συνάνθρωπό τους. Δεν τους απασχολεί η δυστυχία του άλλου. «Εγώ να είμαι βολεμένος και ας πνιγεί ο κόσμος όλος»!

Αυτή η αναλγησία είναι γνώρισμα της εποχής.

Κάποτε που ο κόσμος όλος (ακόμα και ο λεγόμενος δυτικός) ήταν φτωχότερος, οι άνθρωποι είχαν πλούσια σε αισθήματα καρδιά. Σήμερα οι περισσότεροί μας ξεχάσαμε τα δικά μας δύσκολα χρόνια και ίσως γι’ αυτό να μην μπορούμε να συμμεριστούμε την πείνα και τον πόνο των άλλων.

Γράφω τούτες τις λέξεις έχοντας διαβάσει ορισμένα στοιχεία που με συγκλόνισαν:

«Έξι και πλέον εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υπολογίζεται πως πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ η πρόοδος της διεθνούς κοινότητας στην καταπολέμηση του φαινομένου είναι σχεδόν μηδενική. Το ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την έκθεση του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) που έχει δοθεί στη δημοσιότητα εδώ και πολύ καιρό. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, περίπου 30 χώρες βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση έκτακτης επισιτιστικής ανάγκης και 67 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν επείγουσας βοήθειας. Στη δεινότερη θέση βρίσκονται οι χώρες της Κεντρικής Αφρικής, αλλά και σε άλλα μέρη της γης που μαστίζονται κυρίως από χρόνια εμφύλια διαμάχη».

Ψάχνοντας λίγο το σοβαρό αυτό θέμα, βρήκα και άλλα θλιβερά στατιστικά στοιχεία: «Ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα σε όλον τον κόσμο εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων…» Εννοείται ότι την ώρα που στις φτωχές, ιδιαίτερα αφρικανικές χώρες, υπάρχει έλλειψη τροφίμων εμείς στις… «πολιτισμένες» χώρες πετάμε σε χωματερές ότι δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά.

Και ενώ υπάρχει ανείπωτη φτώχεια, πείνα και δυστυχία σε απίστευτα λιγότερο τυχερές χώρες, στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν άνθρωποι που απλά δεν ξέρουν τι έχουν και που σίγουρα ξέρουν, όμως, ότι δε θα τα πάρουν μαζί τους!

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Forbes ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων εκτινάχτηκε στους 2.775. Με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 660 μέσα σε δώδεκα μήνες!

Όσο για το σύνολο της περιουσία τους, κρατηθείτε παρακαλώ, ξεπερνά τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Το Forbes αναφέρει ότι ανάμεσα στους νέους δισεκατομμυριούχους,  οι 210 προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ που σημαίνει ότι στη μεγάλη αυτή κουμμουνιστική της Ασίας εκτός από ιούς… παράγονται και κορυφαίοι καπιταλιστές!

Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είμαστε ίδιοι. Αρκετοί είναι πιο έξυπνοι, πιο εργατικοί και πιο δημιουργικοί από τους άλλους και πρέπει να αμειφθούν για αυτές τους τις ικανότητες. Όμως από το «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» μέχρι το σημείο να είμαστε «τόσο ανόμοιοι σε ότι αφορά το επίπεδο και την ποιότητα της ζωής» έχει μεγάλη διαφορά!

Δεν είναι ανθρώπινο, δεν είναι λογικό και ηθικό από τη μία να έχουμε ένα θάνατο ενός παιδιού από πείνα κάθε τρία δευτερόλεπτα και από την άλλη να υπάρχουν άνθρωποι που δεν προλαβαίνουν να μετράνε πόσο αυξάνεται ο πλούτος τους κάθε δευτερόλεπτο!

Δεν είμαι ειδικός και δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Εκείνο, όμως, που πιστεύω είναι ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι!

 

Γιώργος Μεσσάρης

 

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στιγμιότυπο από την προσφορά γεύματος αγάπης σε άπορα παιδάκια (αλλά και ενήλικους) στην ενορία του Αγίου Νικολάου στην πόλη Μπούνια του Ανατολικού Κονγκό όπου ιερατικώς προϊστάμενος είναι ο αγαπητός φίλος αρχιμανδρίτης πατέρας Τιμόθεος Ντούμπα. Ο σπουδασμένος στην Ελλάδα πατέρας Τιμόθεος επιτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό έργο γύρω από το οποίο θα ασχοληθώ την ερχόμενη εβδομάδα.

 

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.