Καύσωνας τριών ημερών…

Kafsonas 640x360
Facebook
Twitter
LinkedIn
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη η θερμοκρασία που σε κάποιες περιοχές θα φτάσει μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Νέος καύσωνας – εξπρές τριών ημερών θα πλήξει τη χώρα μας πάλι από σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη η θερμοκρασία που σε κάποιες περιοχές θα φτάσει μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου θα σημειώσει πτώση από την Πέμπτη, μέρα που ο καιρός θα είναι ασταθής, καθώς θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Το νέο κύμα καύσωνα θα είναι λίγο ηπιότερο από το προηγούμενο αφού θα συνοδευτεί από μελτέμια.

Η Χριστίνα Ρήγου, μετεωρολόγος του Mega ανέφερε πως σήμερα Δευτέρα προβλέπεται γενικά αίθριος και ζεστός καιρός, καθώς θα ξεκινήσει ένας νέος καύσωνας – express. Η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και στα ηπειρωτικά και στα νησιωτικά τμήματα. Μάλιστα στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου ο ήλιος θα κυριαρχήσει και για το υπόλοιπο της ημέρας.

Το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει για σήμερα: «Αίθριος καιρός με μέγιστες θερμοκρασίες στους 40-42 βαθμούς Κελσίου και άνεμοι απο βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει αίθριος γενικά καιρός με παροδικές νεφώσεις στα ορεινά και πιθανότητα για τοπιές βροχές στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι απο βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις εώς 6 μποφόρ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο απο δυτικές – βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις εώς 3-4 μποφόρ .

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 38-40 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 15 έως 40-42, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 36-38, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 16 έως 33-35 και πολύ τοπικά έως 39 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 36-37 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς απο διάφορες διευθύνσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 36-38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 22 έως 33-35 βαθμούς».

6 ερωτήσεις για τον καύσωνα των 11 ημερών

1) Τι ορίζουμε ως καύσωνα;

Ο όρος «καύσωνας» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια παρατεταμένη περίοδο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών. Παρόλο που δεν υπάρχει μοναδικός ορισμός, τα όρια θερμοκρασίας που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για να χαρακτηριστεί ως καύσωνας ένα θερμό κύμα είναι για τη μέγιστη θερμοκρασία οι 37°C και για την ελάχιστη οι 26°C, για τουλάχιστον 3 συνεχόμενες ημέρες.

2) Ποιες συνθήκες δημιούργησαν το παρατεταμένο κύμα καύσωνα;

Η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα συχνό φαινόμενο. Πιο σπάνια όμως, όπως στην προκειμένη περίπτωση, όταν αργά κινούμενα βαρομετρικά συστήματα υψηλής πίεσης επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο, οι αέριες μάζες στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θερμαίνονται περαιτέρω (μέσω αδιαβατικής συμπίεσης).

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.