Ταλιμπάν: Πως κατέλαβαν σε μια εβδομάδα την 20ετή κυριαρχία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν

B0df96ad58f046c69555830e25b15a46
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οιι Ταλιμπάν  ετοιμάζονται να ανακηρύξουν το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν», ξένοι εργάτες και διπλωμάτες, όπως και πλήθος Αφγανών που ελπίζουν να ξεφύγουν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν, έχουν κατακλύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά οι εμπορικές πτήσεις έχουν διακοπεί.

Ο απελθών πλέον πρόεδρος της χώρας, κ. Γάνι, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook πως έφυγε από το Αφγανιστάν ώστε να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος, καθώς οι Ταλιμπάν κατάφεραν πλέον να εισέλθουν ακόμη και στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Τώρα πως οι Ταλιμπάν μέσα σε μια βδομάδα  γίνονται κυρίαρχοι του παιχνιδιού στο Αφγανιστάν εγείρει πολλά ερωτήματικά όταν είναι παγκόσμια γνωστό οτι οι Αμερικανοί έχουν ξοδέψει τρις εκατομμύρια για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού…

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η αποχώρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου.

Η ανησυχία τώρα της δύσης ειναι οι προσφυγικές ροές .Η Τουρκία κρατάει και αυτό το χαρτι της διαπραγμάτευσης στα χέρια της .Αλλωστε είναι η μόνη χώρα που η Πρεσβεία της παραμένει ανοιχτή!

Στο Αφγανιστάν αυτοί που σίγουρα θα την πληρώσουν είναι οι εκείνοι ποι πυοσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια στην ελευθερωποίηση του Κράτους.

Ανατριχιαστική η είδηση οτι  ανδρες των Ταλισμπάν ζητούν απο τους ”Δημους΄΄ πιστοποιητικά ανύπανδρων γυναικών για να περάσουν οι ελευθερες  στα χέρια των μαχητών! ! !

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.