Στην 85η ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας φοροελαφρύνσεις κι άλλα μέτρα, ως μία «πρώτη ασπίδα προστασίας» στο κύμα των ανατιμήσεων με την ελπίδα αυτό να είναι… προσωρινό, καθώς βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι στο κόμμα του εξαιτίας των χειρισμών του για το υπουργικό σχήμα, και στην κοινωνία.
Από το βήμα του Βελλίδειου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε ένα «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία» (βλ. παρακάτω πίνακα) κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «συνταξιοδοτικό κουμπαρά» και για «ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση», σαν να μην ψήφισε η κυβέρνησή του τους νόμους για τις νέες επικουρικές συντάξεις και για τις βάσεις εισαγωγής, που αφήνουν 40.000 υποψηφίους εκτός ΑΕΙ.
Περιγράφοντας το «νέο σχολείο» ισχυρίστηκε ότι καθιερώνει την κριτική και τόνισε την πρόβλεψη για υποχρεωτική ξένη γλώσσα από το νηπιαγωγείο, ενώ χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα εργασίας ως θωράκιση στον κάθε εργαζόμενο από την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη μαύρη εργασία. «Η αποτροπή περιστατικών έμφυλης βίας και το δικαίωμα της αποσύνδεσης δίνουν αξιοπρέπεια στην εργασία. Εξ ου και παιδεία και εργασία γίνονται οι δύο πυλώνες της νέας Ελλάδας. Ασφαλής και ενωμένη κοινωνία που δεν αφήνει κανένα πίσω» είπε.
Σε μία τοποθέτηση που θύμιζε περισσότερο προεκλογική ομιλία υποσχέθηκε ανάπτυξη για όλους με στόχο «πλουσιότερους Έλληνες», ενώ είδε ήδη «νοικοκυριά ανακουφισμένα» και μία χώρα «γεωπολιτικά αναβαθμισμένη όσο ποτέ».
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο ό φόρος «θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιασθεί το πλήρες σχέδιο».
«Αυτό, όμως, που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά» είπε.