Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Αποκλεισμός» της Ρωσίας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές

5406711 1280x854 (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας.

Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Οι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τη μοίρα της.

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της, επισημαίνεται στα συμπεράσματα.

Η ΕΕ καταδικάζει επίσης σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλεί να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αναφέρουν τα συμπεράσματα.

 

Οι 27 της ΕΕ απαιτούν από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία και τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προωθηθούν οι εργασίες για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Επιτροπή, ειδικότερα, να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Πηγή:ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.