Ο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες -κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής…

Biden
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις Βρυξέλλες ο Τζο   Μπάιντεν  απο χθες το βράδυ (Τετάρτη) Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αρχίσει τις συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, τη G7 και την ΕΕ  σήμερα  Πέμπτη.

Καθώς ο Μπάιντεν κατευθυνόταν προς την Ευρώπη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει στη συνολικότερη πολιτική άμυνας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά της Ευρώπης και στα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση χρήσης χημικών ή πυρηνικών όπλων από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ  η Ρωσία σκοπεύει να απαιτήσει πληρωμές σε ρούβλι για τις αγορές φυσικού αερίου από τα κράτη της Ευρώπης, βαθαίνοντας τη σύγκρουσή της με τη Δύση.

Η κίνηση αυτή ενδέχεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να επιδεινώσει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1970.

Ήδη, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 30% από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει έναν μηχανισμό για την πραγματοποίηση πληρωμών του φυσικού αερίου σε ρούβλια μέσα σε μία εβδομάδα, στη συνάντηση που είχε σήμερα με την κυβέρνησή του .

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ, ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι οι ηγέτες της G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών) αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσινγκτον αναζητά τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σάλιβαν. Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ θα πουν περισσότερα για το θέμα την Παρασκευή, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν  από την άφιξη του Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, ο ίδιος προειδοποίησε ότι μια ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελεί «πραγματική απειλή».

«Πιστεύω ότι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο Αμερικανό πρόεδρος όταν ερωτήθηκε για τις ανησυχίες ως προς το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.