Τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία

626ae68f1e00002ea91b3948
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η προοπτική ενός μακροχρόνιου πολέμου, που διεφάνη από την αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων στον ουκρανικό Βορρά, επιβεβαιώνεται πλέον όχι μόνο από το ότι η ρωσική εισβολή βρίσκεται πια στη 10ή της εβδομάδα αλλά και από τις δηλώσεις Δυτικών ότι προετοιμάζονται για διαμάχη μεγάλης διάρκειας.

Σύντομη περίληψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες στον πόλεμο  ”Καθημερινή”

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μιρτσέα Γκεοανά δήλωσε ότι μπορεί οι επόμενες ημέρες να αποδειχθούν κρίσιμες, αλλά ο πόλεμος πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο, «ακόμη και χρόνια», όπως ανέφερε στο BBC.
Μετά τα πυραυλικά πλήγματα στο Κίεβο, με τουλάχιστον 10 τραυματίες την Πέμπτη κι ενώ στην ουκρανική πρωτεύουσα βρισκόταν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι Ρώσοι έβαλαν και κατά της Οδησσού και του Μικολάιφ, στα νότια και δυτικά της Ουκρανίας.
Το σφυροκόπημα στη χαλυβουργία Άζοφσταλ συνεχίζεται ακατάπαυστα καθώς οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης αρνούνται να παραδοθούν.
Την ίδια ώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις επί ρωσικού εδάφους, κοντά στο Μπέλγκοροντ, όπως ανέφεραν ανεξάρτητοι παρατηρητές. Νωρίτερα η Ουκρανία είχε πλήξει ρωσικές θέσεις στη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα, κοντά στην Κριμαία.
Ο κ. Γκουτέρες κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού στον οποίον προΐσταται ο ίδιος, λέγοντας ότι ευθύνεται για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και είναι αναποτελεσματικό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση κονδυλίων συνολικού ύψους 33 δισεκ. δολαρίων για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας.
Στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία οι Ρώσοι προχωρούν με πολύ βαριές απώλειες σε μάχες γύρω από το Λισιχάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ προσπαθώντας να κερδίσουν έδαφος νότια του Ιζιούμ, προς το Σλοβιάνσκ. Ωστόσο αντιμετωπίζουν πολύ σθεναρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
07:51

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.