Εφυγε απο τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Ζαν Λουι Τρεντινιάν

αρχείο λήψης
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Ζαν Λουι Τρεντινιάν  έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου με την ταινία «Ένας άνδρας, μια γυναίκα» του Κλοντ Λελούς (Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1966) και κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο ίδιο φεστιβάλ τρία χρόνια αργότερα, το 1969, με το «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Απο το 1951 που πρωτοεμφανίσθηκε στο Θέατρο στο έργο του Σίλερ ΄΄Μαρία Στίουαρτ εως το 1956 που τον βλέπουμε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο με την ταινία  Ολοι οι άνδρες του κόσμου”του Κριστιάν Ζάκ δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς πόσο θα πέρναγε στη ζωή μας  αυτός ο γοητευτικός και συνεσταλμένος άνδρας με την ται νία του Ροζέ Βαντίμ ”Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα” δίπλα στην θρυλική Μπριζίτ Μπαρντό .

Γυρνώντας στο Παρλισι μετά την  στρατιωτική θητεία του στην Αλγερία,  παίζει στις «Επικίνδυνες σχέσεις» με σκηνοθέτη τον Ροζέ Βαντίμ  και  σαγηνεύει. Στην οστορία του κινηματογράφου πέρασε  η ταινία «Ένας άντρας, μια γυναίκα»  με την  Ανούκ Αιμέ.  Ακολουθούν    οι ταινίες «Κάψτε το Παρίσι», 1966, αλλά  και η εμφάνιση του στις ταινίες αβάν-γκαρντ «Ο άνδρας που λέει ψέματα»,

Ο Ζαν Λουι Τρεντινιάν συνολικά, έπαιξε σε περισσότερες από 120 ταινίες, μεταξύ των οποίων ήταν και «Ο Κονφορμίστας» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Ο θάνατο της κόρης του, της Μαρί, με την οποία διατηρούσε στενή σχέση του στοίχησε τόσο ωστε να απομαηρυνθεί για δέκα χρόνια απο τα κινηματογραφικά πλατό.

Η Μαρί έπεσε νεκρή το 2003, δολοφονημένη από το χέρι του συντρόφου της, του τραγουδιστή Μπερτράν Καντά. Λίγους μήνες νωρίτερα, πατέρας και κόρη είχαν ερμηνεύσει μαζί στη σκηνή τα «Ποιήματα στη Λου» του Γκιγιόμ Απολινέρ.

Επέστρεψε το 2012 με την «Αγάπη» (Amour) όπου ερμήνευσε έναν 80χρονο που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον θάνατο της γυναίκας του. Με τον Χάνεκε θα γυρίσει το 2017 και την ταινία Happy End, που διαγωνίστηκε στις Κάννες. Την ίδια χρονιά έδωσε μια τελευταία θεατρική τουρνέ, απαγγέλλοντας ποιήματα των Πρεβέρ, Βιάν και Ντεσνός.

Ο Τρεντινιάν γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1930 στο Πιολάν, στη νότια Γαλλία. Ήταν γιος βιομηχάνου και ανιψιός του οδηγού αγωνιστικών αυτοκινήτων Μορίς Τρεντινιάν

Ο Τρεντινιάν έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά, όλα από τη δεύτερη σύζυγό του, τη σηνοθέτιδα Ναντίν Μαρκάν. Τα τελευταία τριάντα χρόνια ζούσε κοντά στο Ιζές, στο Γκαρ, κοντά στους αγαπημένους του αμπελώνες και στην γυναίκα του  Μαριάν

Ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, έφυγε  από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του,  , μέσω του ατζέντη του, ύστερα από πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.