«Στην άγνωστη νήσο» της Μαίρης Βασάλου! Η έκπληξη του καλοκαιριού – Γράφει η Ειρήνη Βλάχου

286196675 440824054072905 8074296556566263235 n
Facebook
Twitter
LinkedIn
«Στην άγνωστη νήσο» Μαίρη Βασάλου
Εκδόσεις Διάπλαση. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ / DIAPLASIBOOKS
Γράφει η Ειρήνη Βλάχου
Η Κύθνος αυτή η γνωστή άγνωστη νήσος που τόσο συχνά ακούμε τον τελευταίο καιρό στα ΜΜΕ, κρύβει πράγματι πολλούς θησαυρούς.
Ακόμα και για μένα που ζω εδώ 15 χρόνια τώρα. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στις παραλίες της. Αναφέρομαι στις προσωπικότητες, στους δημιουργούς, στους τεχνίτες κάθε είδους που ξεχωρίζουν για τη μαστοριά τους: τη μαστοριά της πέτρας, του στίχου, της εικόνας, του λόγου.
Η Κυρία Μαίρη Βασάλου και το λογοτεχνικό της έργο υπήρξε η πιο πρόσφατη έκπληξη για μένα.
Τη γνώρισα στην παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου «Στην άγνωστη νήσο» που έγινε στην Κύθνο το καλοκαίρι.
Στην Κύθνο που τόσο πολύ έχει υμνήσει με το έργο της, την Κύθνο που μέσα από τις σελίδες της αναδεικνύεται τόσο φυσικά και αβίαστα, τόσο αποτελεσματικά όσο 10 διαφημιστικές καμπάνιες.
Αμέσως από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο η γραφή της αιχμαλώτισε την προσοχή μου. Η ηρωίδα παλεύει με τα κύματα στην κουβέρτα ενός καραβιού που της υπόσχεται σωτηρία, παλεύει κυριολεκτικά και ψυχικά. Και μέσα από αυτή την πάλη μεταμορφώνεται σαν άλλος Οδυσσέας στην τελευταία τρικυμία που του χάρισε ο Ποσειδώνας φεύγοντας από την Ωγυγία.
Τα δυο κείμενα θα άξιζε να διδαχτούν παράλληλα.
Η Ανθεία, η πρώτη ηρωίδα του βιβλίου που ξεκινά τη ζωή της στην Κύθνο του 1830 και εξαφανίζεται μυστηριωδώς στην άγνωστη νήσο.
Μια χώρα εκτός χρόνου που κυβερνάται από έναν σκληρό τύραννο. Ένας τόπος φτωχός σε χώμα, χωρίς επιλ\ογές, καμία ελευθερία, μόνο επιβολή. Η ιστορία της εξελίσσεται σαν αρχαία τραγωδία.\
Η Ανθεία μια άλλη Αντιγόνη. όμως αυτή η Αντιγόνη σώζεται γιατί ο Αίμονάς της θυσιάζεται για χάρη της. Κανείς δεν ξέρει αν ο τόπος αυτός υπάρχει στα αλήθεια ή αποτελεί αλληγορία ενός τόπου εξορίας, τόσο συνηθισμένου στην μεταπολεμική Ελλάδα.
Δεύτερη ηρωίδα η Μάρθα, αλαφροΐσκιωτη. Όμορφη, αγέρωχη, αινιγματική. Στην Κύθνο του 1960 ακολουθεί τον έρωτα της ζωή της τον Ηλία. Τον χάνει πολύ γρήγορα και πολύ ξαφνικά. Και μένει μόνη με ένα παιδί στην αγκαλιά της.
Μόνη; όχι ποτέ! Ένα σύμπαν ανθρώπων από το παρελθόν του Ηλία έρχεται για να της στήσει πλεκτάνη. Ο έρωτας, η πολιτική, η οικογένεια ορίζουν τη μοίρα της. Οι κάτοικοι της Κύθνου που την αγάπησαν και την αποδέχτηκαν πλαισιώνουν τη ζωή της.
Το ίδιο και η ομορφιά του νησιού. 
Η Μάρθα ζει σε δυο κόσμους, τον πραγματικό και τον κόσμο των οραμάτων. Μια σύγχρονη Κασσάνδρα που προβλέπει συμφορές αλλά και την τελικά κάθαρση. Η λύτρωση θα έρθει για τη Μάρθα από την άγνωστη νήσο, από την άγνωστη δύναμη που κρύβει μέσα της, από τον άγνωστο εαυτό της. Μην αμφιβάλλετε η άγνωστη νήσος υπάρχει. Μοιάζει να μετακινείται μες στην ομίχλη. Μοιάζει σαν όνειρο θερινής νύχτας. Όμως υπάρχει και περιμένει να την διαβάσετε.
Η Ειρήνη Βλάχου είναι φιλόλογος, μητέρα τριών κοριτσιών και ζει μόνιμα στην Κύθνο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.