Τσίπρας -Πράγα : «Η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Αλέξης Τσίπρας 2 696x331
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σκληρή επίθεση εναντίον της Τουρκίας  εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα, χθες (06.10.2022).

Επίσης, στη συνάντηση που είχε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Τόνισε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως η πρόσφατη συμφωνία στη Λιβύη) αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα από πλευράς της θα πάρει τις αποφάσεις της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα όσα συνέβησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα  στην Ελλάδα με τα  δύο ναυάγια και τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Η Ευρώπη που υποδέχθηκε ορθώς πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς, δεν μπορεί να παρακολουθεί να πεθαίνουν άνθρωποι στο Αιγαίο και μάλιστα να επωμίζεται η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές, νομικές και επιχειρησιακές ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πίεση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην εργαλειοποιεί το προσφυγικό, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων προς την ΕΕ».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.