Ντέιβιντ Μπόοουι – Ο Σταρμαν Χαμένος στο Σύμπαν! Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

To diaforetiko xroma ton mation tou baoui ofeiletai se bounia gia ena koritsi 1452615451 col 12
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ντέιβιντ ΜπόοουιΟ Σταρμαν

Χαμένος στο Σύμπαν!

Ήθελε να αγκαλιάσει το χάος!

Αναζητούσε το υπέρμετρο, το απρόσιτο, το μοιραίο, το ανεξήγητο!

Αναζητούσε τον Θεό προσεγγίζοντας άλλοτε τον Νίτσε και άλλοτε τον Βούδα.

Άλλαζε συνεχώς πρόσωπα. Ο Ζίγκι, ο Αλαντίν, ο Λεπτός Λευκός Δούκας , ο Ντέιβιντ…Τον κούραζε η συνήθεια, η απνευμάτιστη μονοτονία.

Ποιός ήταν τελικά ο Ντέιβιντ Μπόουι; Ήταν φάντασμα, ήταν έξυπνος, αληθινός, τρελός, λογικός, άνδρας, γυναίκα ή μήπως ρομπότ;

Cover 2

ροήλθε απο άλλο πλανήτη;

Με αφορμή το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Μπρέτ Μόργκεν “Moonage Daydream” που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους, αποφασίσαμε να κάνουμε μία μικρή διείσδυση στην πολυπλοκότητα της προσωπικοτητας του Μπόουι.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς και γεννήθηκε στο Μπρίξτον του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 1947. ‘Εζησε τα παιδικά του χρόνια κοντά σε ανθρώπους με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Ο ετεροθαλής αδελφός του, γιός της μητέρας του απο άλλον πατέρα, έπασχε απο σχιζοφρένεια και νοσηλευόταν μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι δύο απο τις τρείς θείες του αυτοκτόνησαν και η τρίτη υπέστη λοβοτομή λόγω της επικίνδυνης συμπεριφοράς της.

 

Bowie 3 0        Db0

Ο Μπόουι μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περάλλον, άρχισε να αναζητά τον εαυτό του μέσα απο τη μουσική. Έμαθε σαξόφωνο. συνέθετε μουσική, έγραφε στίχους και τραγουδούσε απο μικρή ηλικία.ιβ

Η διέξοδος στη μουσική, δεν είχε καταφέρει, ωστόσο, να δώσει απαντήσεις στις υπαρξιακές ανησυχίες του . Κατέφυγε στα ναρκωτικά . Κάθε είδους ναρκωτική ουσία “κυρίευσε” τον σωματικό και ψυχικό του κόσμο. Οι υπερβολικές δόσεις σε συνδυασμό με το βαρύ ψυχιατρικό ιστορικό της οικογένειας ,  δημιούργησαν ένα ψυχεδελικό άτομο, απροσάρμοστο, αλλόκοτο,  παράφρον.

Με ντύσιμο και μακιγιάζ εκκεντρικό, κυκλοφορούσε προκλητικά, δημιουργώντας εν αγνοία του νέα πρότυπα στο χώρο της μόδας και της μουσικής.

Δήλωνε αμφισεξουαλικός. Για μιά δεκαετία ’70 -’80 βρισκόταν σε μεγάλη παρακμή με ακραίες επιδόσεις  στο σεξ, τα ναρκωτικά, τα όργια. Οι βιογράφοι καταγράφουν έως και θαυμασμό προς τον Χίτλερ και τον Ναζισμό.

 

Αρχές της δεκαετίας του ’90 γνωρίζει το μοντέλο Ιμάν και απορρίπτει καθολικά τον προηγούμενο τρόπο της ζωής του . Σταματά τα ναρκωτικά, δεν πίνει αλκοολ, κάνει θεαματική αλλαγή στην εμφάνιση του. Είναι η καλύτερη περίοδος της καλλιτεχνικής του ζωής.

«Ερωτεύτηκα τον Ντέιβιντ Τζόουνς, όχι τον Ντέιβιντ Μπάουι»,  δηλώνει η Ιμάν , «δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι ζευγάρι με έναν άνθρωπο σαν τον Μπόουι».

Η συνθετική και στιχουργική του παρουσία στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας, χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή με διεθνή αναγνώριση, τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά.

Ξεκίνησε απο R&B για να καλύψει όλο το φάσμα των μουσικών ρευμάτων ( Πόπ, γκλάμ Ροκ, σκληρό ρόκ και πάνκ). Το όνομα του συγκαταλέγεται στους μουσικούς θρύλους της Ροκ.

Bowienet

Ο Ντέιβιντ Μπόουι πρωτοστάτησε στη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας στο νεοσύστατο διαδίκτυο στις αρχές του 90, χαρίζοντας τη δυνατότητα στους θαυμαστές του να κατεβάζουν δωρεάν τα τραγούδια του. Το γνωστό ως Bowienet.

Στην προσωπική του ζωή παντρεύτηκε δύο φορές. Απο τον πρώτο γάμο απέκτησε ένα γιό , τον σκηνοθέτη Ντάνκαν Τζόουνς και απο τον δεύτερο μία κόρη την Αλεξάντρα Τζόουνς.

Ο ψηλός, απωστεωμένος, χλομός, απρόβλεπτος, γαλανομάτης (κατά το ήμισυ λόγω τραυματισμού το ένα του μάτι είχε άλλο χρώμα ) Ντέιβιντ Μπόοου, στις 10 Ιανουαρίου του 2016, σε ηλικία 69 ετών, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Το αποτύπωμά του στη Γη, βρίσκεται ανάμεσα στους εκατό σημαντικότερους Βρεττανούς καλλιτέχνες της Ρόκ με πάνω απο 136 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και περιουσία μεγαλύτερη των 510 εκατομμυρίων λιρών.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.