Πέθανε ο Λεωνίδας Τριβιζάς -Απο τους μεγάλους δασκάλους του Ελληνικού Θεάτρου

Collage maker 29 nov 2022 02 23 am
Facebook
Twitter
LinkedIn

Εφυγε από τη ζωή , σε ηλικία 93 ετών, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Λεωνίδας Τριβιζάς.

Ο γεννημένος στην Κέρκυρα .το 1929,σκηνοθέτης φοίτησε,  στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 1956.

Κατά τη θεατρική περίοδο 1958/59 ο Λ. Τριβιζάς μαζί με άλλους νεαρούς αποφοίτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης (Κ. Καζάκος, Χρ. Μπίστης, Κ. Αρσένη, Μ. Βούρτση ,  δημιούργησαν τον θίασο Ελεύθερο Θέατρο[3] και οργάνωσαν έναν κύκλο περιοδειών σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Εργα  που ανέβασαν  : Λοκαντιέρα του Κ. Γκολντόνι,

Η γυναίκα της νιότης σου του Ζ. Ντεβάλ, Τ

Τα όνειρά μας του Ο. Μπέτι,

Η Ήρα και το παγώνι το Σον Ο’Κέισι,

Το φιντανάκι του Π. Χορν

Το πρώτο θεατρικό σχήμα που δημιούργησε, το 1961, ήταν το Κυκλικό Θέατρο στο οποίο εργάστηκε για μία τριετία. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και τους θιάσους   του Δημήτρη Χορν και Αλεκου Αλεξανδράκη.   Σκηνοθέτης   στην θρυλική μουσική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη “Μαγική Πόλις”, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1963 στο θέατρο Παρκ.

ΣΤα χρόνια της  Δικτατορίας ο Λεωνίδας Τριβιζάς έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι .ενώ η επιστροφή του στην Ελλάδα συνδυάστηκε με την “ανάσταση” του θεάτρου Πορεία το οποίο επαναλειτούργησε με εκείνον στο τιμόνι. Εκεί στέγασε το Λαϊκό Πειραματικό Θεάτρο, που ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου, αλλά και την ομώνυμη Δραματική Σχολή στην οποία δίδαξαν σημαντικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου   Μάγια Λυμπεροπούλου, Τάσος Υφαντής, Τάκης Χρυσικάκος, Έρση Πίττα,

.Το τελευταίο άγγιγμα του στο ελληνικό θέατρο  το καλοκαίρι του 1996 σκηνοθετώντας την τραγωδία του Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ, που ανέβασε ο θίασος του Κώστα Καζάκου με τον οποίο συνεργάστηκε και στην τελευταία του σκηνοθετική δουλειά, το 1998, τον Φάλσταφ, μια ελεύθερη απόδοση της κωμωδίας του Σαίξπηρ «Οι πρόσχαρες κυρίες του Ουίνδσορ».

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.