Βουλή: Προϋπολογισμός 2023 – Ομιλίες βουλευτών

Βουλή
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο «κόκκινο» αναμένεται να κινηθεί η πολιτική αντιπαράθεση το Σάββατο (17/12) στη Βουλή, όπου συζητείται σε επίπεδο και τίθεται προς ψήφιση ο Προϋπολογισμός του 2023Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο σε ακόμη μία σκληρή μάχη, με φόντο τα «καυτά» θέματα της οικονομίας, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Οι ομιλίες των βουλευτών για τον προϋπολογισμό

Φωτεινή Πιπιλή

“Η μιζέρια της αντιπολίτευσης και η ψευδολογία ότι δεν υπάρχει διανομή στον λαό, παρά μόνο στους πλούσιους, απαντάται με τα 55 δις που δόθηκαν στην πανδημία, μόνο για την κοινωνία”, τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, μιλώντας επί του Προϋπολογισμού 2023 ενώ προσέθεσε ότι παράλληλα υπάρχει τεράστια στήριξη των πολιτών για την ενέργεια και τον πληθωρισμό. Επικαλέστηκε το ποσό ύψους 367.067.027,54 ευρώ, που θα μπει στα ταμεία του κράτους μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου από την φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας. Η κ. Πιπιλή μίλησε επίσης για τις επιτυχίες από το Υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στην εκμετάλλευση των εργαζομένων με τη θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με προγράμματα απασχόλησης ΑμεΑ και λοιπά επιδόματα, του Υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης, με το τέλος της ταλαιπωρίας στην εξυπηρέτηση πολιτών στις υπηρεσίες του Δημοσίου που επιβεβαιώνουν τις στοχευμένες αλλαγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επίσης, σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας, με την -για πρώτη φορά- άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων για οροθετικούς ασθενείς, απέδειξε ότι κανείς δεν αντιμετωπίζεται ως πολίτης β’ κατηγορίας. Η κ. Πιπιλή χαρακτήρισε το υπουργείο Παιδείας ως “το υπουργείο σημαντικών αλλαγών και της νίκης επί του καρεκλοκένταυρου και αναποτελεσματικού συνδικαλισμού” και τόνισε ότι έδωσε λύση στο διαχρονικό πρόβλημα έλλειψης μονίμων εκπαιδευτικών, με την ανάληψη υπηρεσίας 8.487 μόνιμων εκπαιδευτικών. Τέλος, η βουλευτής είπε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στη διανομή χρήματος, σε σοβαρά προγράμματα και δράσεις, για τη διαφύλαξη και ανάδειξη στοιχείων της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε πείσμα της νοοτροπίας άλλων, προκλητικά σπάταλων εποχών.

Γιώργος Βαγιωνάς

Η ομιλία του βουλευτή της ΝΔ επί του Προϋπολογισμού 2023, Γιώργου Βαγιωνά εστίασε στα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία – όπως είπε – οδήγησε σε αύξηση των επενδύσεων, μείωση της ανεργίας και έμμεση αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος. Επίσης, έγινε αναφορά στην μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε σε θέματα που αφορούν την Χαλκιδική και συγκεκριμένα την εξορυκτική βιομηχανία και τα αναγκαία έργα (φράγματα Χαβρία και Πετρένια).

Αικατερίνη Παπακώστα

“Στη συζήτηση του κορυφαίου αυτού νομοθετήματος του κρατικού προϋπολογισμού, όπου αθροίζονται τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, με τις διεκδικήσεις της για την προσεχή χρονιά, ερχόμαστε αντιμέτωποι, ως Κυβέρνηση, για τέταρτη συνεχόμενη φορά δυστυχώς, με τον αθεράπευτο και ανερμάτιστο λαϊκισμό της αντιπολίτευσης. Παγιδευμένη στις ιδεοληπτικές εμμονές της, γίνεται δίχως άλλο και χαιρέκακη, για ό,τι αντιμετωπίζει η χώρα ως κρίση εξωγενώς και μισαλλόδοξη παράλληλα, για τις όποιες επιτυχίες της, οι οποίες κατορθώνονται, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αστάθειας, που επικρατεί αναμφισβήτητα σε ολόκληρη την υφήλιο”, τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Αικατερίνη Παπακώστα μιλώντας στον Προϋπολογισμό 2023.

“Δεν ψηφίσατε κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης καμία απολύτως διαρθρωτική αλλαγή. Συνειδητά και ανάλγητα είπατε ένα ηχηρό ‘’Όχι” όχι μόνο σε νομοθετικές πρωτοβουλίες με ξεκάθαρα θετικό οικονομικό πρόσημο, όπως οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, οι αυξήσεις μισθών, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η κατάργηση του μνημονιακού ‘’χαρατσιού”, ήτοι του φόρου αλληλεγγύης. Και ασφαλώς δεν ψηφίσατε τις 17 πρωτοβουλίες, που είχε πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση από την πανδημική κρίση, όπως και την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Ανατολικής Αττικής/ Μάτι (αν θυμάστε κ.κ του ΣΥΡΙΖΑ…) και ο κατάλογος δεν έχει τέλος”, είπε επίσης απευθυνόμενη προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σάββας Αναστασιάδης

“Ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός είναι σταθμός στην πορεία της χώρας μας: ο πρώτος τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίστηκε εκτός μνημονιακής επιτήρησης και μακριά από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Παρά την παγκόσμια αναταραχή είναι προϋπολογισμός σταθερότητας. Καταρτίστηκε με υπευθυνότητα και σύνεση και προτάσσει την ισορροπία ανάμεσα στα πλέον κρίσιμα ζητούμενα για τη χώρα μας: Την οικονομική αποτελεσματικότητα, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ουσιαστική αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών” ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης μιλώντας στον Προϋπολογισμό 2023. Τόνισε ακόμη ότι η συνετή πολιτική που ακολουθήσαμε τα τρία τελευταία χρόνια, μας επιτρέπει να συμπεριλάβουμε γενναίες αποφάσεις στον φετινό προϋπολογισμό. Μεταξύ αυτών: αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και συντάξεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και άλλες φοροελαφρύνσεις, ενισχύσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και ένστολους, στήριξη της μητρότητας. “Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ελληνική οικονομία αντιστέκεται στις διαδοχικές κρίσεις. Ο προϋπολογισμός του 2023 δεν είναι των εύκολων λύσεων και των μαγικών συνταγών. Πατάει στον ρεαλισμό και την υπευθυνότητα, για μία οικονομία υγιή, ακμάζουσα, θωρακισμένη απέναντι σε ενδεχόμενες απειλές” κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Γιώργος Κουμουτσάκος

“Ο φετινός Προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος αυτής της κυβερνητικής μας θητείας, ταυτόχρονα είναι ο πρώτος εδώ και 12 χρόνια εκτός ενισχυμένης εποπτείας ή μνημονιακής επιτήρησης. Αυτό καθορίζει, την ευθύνη που έχουμε απέναντι στις θυσίες των πολιτών και στη νέα γενιά, για να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, με δικές μας δυνάμεις. Η πρόκληση είναι μεγάλη καθώς πρέπει να πετύχουμε κάτω από τις πιο αντίξοες διεθνείς συγκυρίες. Όπως ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτή είναι η πρόκληση για την επόμενη θητεία μας” τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας επί του Προϋπολογισμού 2023. Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία με την υποστήριξη γενναίων δημοσιονομικών μέτρων της Πολιτείας έδειξε ανθεκτικότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει να θεμελιώσει δίκαιη οικονομική ανάπτυξη με σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως αύξηση εξαγωγών και αύξηση ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων κι ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών, για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται σε 12,9%. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η κυβέρνηση εντός του 2022 έλαβε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα προς όφελος των πολιτών, όπως, ενδεικτικά μόνον, είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7%, η περαιτέρω μόνιμη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 35% και η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών.

“Όλο αυτό το διάστημα σταθήκαμε όρθιοι. Στάθηκε η χώρα όρθια. Στάθηκε η κοινωνία όρθια. Η Κυβέρνηση δεν απορροφήθηκε από τις κρίσεις. Την ώρα που τις αντιμετωπίζαμε προχωρήσαμε και σε μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για την πρόοδο και την ευημερία, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής κάθε πολίτη” είπε ακόμη ο βουλευτής.

Θοδωρής Δρίτσας

“Πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας και μπορώ να κάνω μετά λόγου γνώσεως και χωρίς καμία υπερβολή την εκτίμηση ότι δεν θα είναι απλά ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβερνητικής θητείας, αλλά θα είναι ο προϋπολογισμός του τέλους της θητείας της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνησης, μια και όποιος δεν κινείται σε γυάλα μπορεί να καταλάβει πια τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερο την κοινωνική κινητικότητα, την κοινωνική ανησυχία αλλά και την κοινωνική προσδοκία για μία δημοκρατική πολιτική αλλαγή”, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στην συζήτηση του Προϋπολογισμού 2023. “Προς αυτήν την κατεύθυνση εμείς είμαστε όχι απλώς αισιόδοξοι, αλλά συγκροτημένα καλούμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου προς μία αλλαγή που θα θέσει τέρμα σε καθεστώτα προσωποπαγή, αυταρχικά, διεφθαρμένα σε μεγάλο βαθμό και διαπλεκόμενα, που έχουν ως κορώνα της πολιτικής τους την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, την κερδοσκοπία και την κερδοφορία και πάνω σε αυτό κτίζουν την περιβόητη ανάπτυξη της χώρας”, προσέθεσε ο κ. Δρίτσας ο οποίος επικεντρώθηκε στα θέματα της ‘Αμυνας. Είπε ότι η Αριστερά ξέρει πολύ καλά και το απέδειξε πολλές φορές ιστορικά, αλλά και πρόσφατα στη διακυβέρνηση της και στην πράξη ότι η ανεξαρτησία της χώρας, η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία είναι ζητήματα αδιαπραγμάτευτα στην ιστορική πορεία της Αριστεράς, με αίμα και θυσίες, χωρίς να αποδέχεται άνευ όρων τις εκ των πραγμάτων και μέσα από τις διεθνείς συνθήκες ισχυρές τάσεις εξάρτησης και προσπαθώντας πάντα η αγάπη για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και το ενδιαφέρον να μην σημαίνει μίσος για τις πατρίδες των άλλων.

Μερόπη Τζούφη

“Αντικοινωνικό, άδικο και μεροληπτικό προϋπολογισμό που θρέφει τις ανισότητες, συντηρεί την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία”, χαρακτήρισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη τον προϋπολογισμό του 2023, μιλώντας στην Ολομέλεια . Προσέθεσε ότι αδιαφορεί για το βιοτικό επίπεδο και το διαθέσιμο εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και περιφρονεί κάθε σενάριο βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης.

“Είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός απόλυτα ταιριαστός με τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεταρρυθμίσεις που είναι στην ουσία απορρυθμίσεις: στην αγορά εργασίας, στα δημόσια αγαθά, στην άγρια ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και την άνθηση των κολλεγίων. Επίσης, στις απευθείας αναθέσεις, στην πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, στην κατεδάφιση του Κράτους Πρόνοιας.

Για αυτό άλλωστε είναι και ο τελευταίος της. Πρόκειται για πλήρη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα: στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, στη δίκαιη ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική, τη στέγη, τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς” είπε ακόμη η κ. Τζούφη.

Αλέκος Φλαμπουράρης

“Προϋπολογισμός που ανατροφοδοτεί την μεγάλη κρίση και χτυπά την κοινωνική πλειοψηφία” είναι ο προϋπολογισμός του 2023 , ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στην Ολομέλεια.

“Συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2023 στη Βουλή. Ένα κορυφαίο γεγονός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας, κατά την οποία αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μια μεριά τα κόμματα της Αριστεράς, τα προοδευτικά κόμματα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ενός κόσμου, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αυτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, των φτωχών, των ανέργων, τον κόσμο του μισού μεροκάματου καθώς και του κόσμου της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Από την άλλη το κόμμα της ΝΔ, της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού και του εσωτερικού. Μια ΝΔ που υποκλίνεται σε όλες τις θελήσεις τους, αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις επί της κοινωνικής πλειοψηφίας” είπε ο κ. Φλαμπουράρης. .

Κατέληξε πως μια νέα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα προκύψει από τις εκλογές, όποτε κι αυτές γίνουν, θα ασκήσει μια πολιτική που θα τεθεί στην υπηρεσία της πατρίδας και των ανθρώπων της θα εγγυάται την τήρηση του Συντάγματος, θα θωρακίσει το κράτος πρόνοιας, θα αποτρέψει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας, θα θέσει στη διάθεση της κοινωνίας και απέναντι στο έγκλημα τις αστυνομικές δυνάμεις.

Γιάννης Αμανατίδης

Για εκρηκτική αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και των αδιεξόδων, από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «απεικονίζει τον ταξικό ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη». Ενός πρωθυπουργού, που όπως είπε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, «όχι μόνο αρνείται πεισματικά και αλαζονικά να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να παραδεχθεί την αποτυχία της πολιτικής του, τα τρία προηγούμενα χρόνια, αλλά τουναντίον διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μειώνει την χρηματοδότηση, μειώνει τις  κοινωνικές δαπάνες, δεν παίρνει μέτρα για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το ιδιωτικό χρέος των πολιτών και των επιχειρήσεων». «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει και θα καταγραφεί ως δυσάρεστη παρένθεση, στην ιστορία της χώρας» εκτίμησε. «Απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απέτυχε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, ενώ πτώχευσε τα νοικοκυριά» προσέθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.