Τι πρέπει να ξέρουμε για την γρίπη Η1Ν1

Gripi h1n1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει ο παθολόγος-αιματολόγος Αντώνης Μαρής

 

 Η Η1Ν1 είναι μια μορφή γρίπης, που αρχικά προσέβαλε τους χοίρους. Το 2009 μία μετάλλαξή της μορφής αυτής, προσέβαλλε τον άνθρωπο και προκάλεσε την πανδημία του 2009.

Πως μεταδίδεται:

Μεταδίδεται από τα σταγονίδια του βήχα, από το φτέρνισμα, από την ομιλία, καθώς επίσης και από την επαφή των χεριών με επιφάνειες, εάν σε αυτές υπάρχουν υπολείμματα σταγονιδίων,  όπως ακριβώς και σε όλες οι ιώσεις.

Πόσος είναι ο χρόνος επώασης:

Από δύο έως εφτά μέρες ημέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα :

Τα συμπτώματα της Η1Ν1 είναι  παρόμοια με εκείνα της γρίπης. Είναι ωστόσο πιο έντονα, με πιο υψηλό πυρετό, βήχα, πόνο στο φάρυγγα (φαρυγγαλγία), καταρροή, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, και εύκολη κόπωση). Σπανιότερα συμπτώματα είναι η διάρροια, και οι εμετοί.

Πόσο διαρκεί:

Η διάρκειά της συνήθως είναι ολίγων ημερών.

Μπορεί να έχει επιπλοκές :

 Σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε άτομα πάνω από 65, σε έγκυες γυναίκες, σε παχύσαρκους, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και τέλος σε άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα,  μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές .

Πως ανιχνεύεται:

Ανιχνεύεται με τη μέθοδο της μοριακής βιολογίας PCR, παίρνοντας επίχρισμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα.

Πως μπορούμε να προλάβουμε:

ΓΡΙΠΗ mokkwvhhyy63328d5fd0b10Η πρόληψη γίνεται με τήρηση των κανόνων υγιεινής, με εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, καθώς και με έγκαιρη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Η χρήση μάσκας, το καλό πλύσιμο των χεριών, το φτέρνισμα ή το βήξιμο στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο, βοηθάει στην μη διάδοσή της.

Αν παρ’ ολα αυτά νοσήσουμε θα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι και να αποφύγουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την επαφή με άλλα άτομα, για διάστημα περίπου 7 ημερών.

Ανησυχητικά συμπτώματα :

Τα συμπτώματα, που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι ο παρατεταμένος υψηλός πυρετός , η γρήγορη ή δύσκολη αναπνοή, η υπερβολική υπνηλία, καθώς και η ανάγκη για μειωμένη καθημερινή δραστηριότητα .

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.