Ο Βλάσης Φρυσίρας παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση στην Τεχνόπολη

ΒΛΑΣΗς
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο συλλέκτης, ζωγράφος και ιδιοκτήτης του μουσείου «Φρυσίρας» επέλεξε ως θέμα της πρώτης ατομικής του έκθεσης τη γυναίκα, η οποία θα παρουσιαστεί στο χώρο  «Δεξαμενές Καθαρισμού» της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Οδός Πειραιώς 100).

Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19:00, η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Μαρτίου 2023 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή, 11:00 – 20:00, Δευτέρα κλειστά.

Το 2020 το Μουσείο Φρυσίρα ανέστειλε αναγκαστικά τη λειτουργία του και ο Βλάσης Φρυσίρας άρχισε να ζωγραφίζει οικεία πρόσωπα. Σύντομα, συνειδητοποίησε πως η γυναικεία μορφή βρισκόταν στο επίκεντρο των ζωγραφικών του αναζητήσεων, ως πολλαπλή παρουσία, άλλοτε απτή και γήινη και άλλοτε αινιγματική, φαντασιωτική, απρόσιτη, αλλά και ως ψυχισμός και πηγή συναισθήματος.  Έτσι, μέσα από την περιπέτεια της σύνθεσης, του πλασμού και του χρώματος επιδίωξε να αρθρώσει ένα προσωπικό βλέμμα πάνω σε όψεις και πτυχές της θηλυκότητας.

Ergo 4Η ιστορικός τέχνης Βασιλική Βαγενού στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση γράφει μεταξύ άλλων: «Η ζωγραφική είναι μια μορφή πειρασμού ακόμα και για τους πιο αφοσιωμένους μύστες της. Πώς ένας βαθύς γνώστης της ζωγραφικής πράξης και αντίληψης, που περνά στην αντίπερα όχθη και ξεκινά να ζωγραφίζει ο ίδιος, αντιστέκεται στη μίμηση των μεγάλων καλλιτεχνών που προηγήθηκαν; Πώς διαχειρίζεται την επιρροή που έχει δεχθεί από το ζωγραφικό βίωμα εν γένει και την επαφή του με τα έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, τα οποία έχει θαυμάσει, στηρίξει και αποκτήσει ως συλλέκτης για πενήντα περίπου χρόνια;»

«Αγόρασα χιλιάδες έργα ζωγραφικής. Δημιούργησα έναν ξεχωριστό κόσμο. Τον έβαλα στην άκρη του μυαλού μου και άρχισα να δημιουργώ το προσωπικό μου ζωγραφικό σύμπαν. Μέχρι το τέλος!» λέει χαρακτηριστικά ο Βλάσης Φρυσίρας.

Γεννημένος το 1945 στον Μικρό Βάλτο Κορινθίας, ο Βλάσης Φρυσίρας σπούδασε νομικά κι άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος το 1971. Ωστόσο, η «συλλεκτική του μανία» όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Τον Νοέμβριο του 2000 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα, το μοναδικό Μουσείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής στον ελλαδικό χώρο. Οι συλλογές του απαρτίζονται από έργα ζωγραφικής, σχεδίων, γλυπτικής και χαρακτικών Ευρωπαίων καλλιτεχνών μέσα από τα οποία γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν οι τάσεις, τα πρόσωπα και η φιλοσοφία της ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής μετά το 1940.

Ergo 5 Ergo 11 Ergo 15

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.