της Δέσποινας Μακρινού
Με την υπογραφή των τριών Μεγάλων Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας , Ρωσίας,”ελέω θεού” υπεγράφη στις 3 Φεβρουαρίου του 1830, Πρωτοκολλο Ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους, στο Λονδίνο.
Απόντες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Έλληνες και Τούρκοι.
Βάσει πρωτοκόλλου λοιπόν, αναγνωρίζεται η Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά δικαιώματα, που ορίζονται εντός των συνόρων του Αχελώου και του Σπερχειού ποταμού.
Πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καπποδίστριας, που είχε ήδη εκλεγεί απο το ψήφισμα της Τρίτης Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, την 1η Απριλίου του 1827.
Το πολίτευμα που αποφάσισαν οι ξένες δυνάμεις για τη χώρα μας, ήταν ασφαλώς η Μοναρχία και ως “Ηγεμών Κυριάρχης της Ελλάδος” ο πρίγκιπας Λεοπόλδος του Σαξ Κόμπουργκ και Γκότα.
Ο πρίγκιπας ωστόσο, μετά τις δυναμικές παρεμβάσεις του Καπποδίστρια για επέκταση των συνόρων και την αδιάλλακτη στάση των τριών δυνάμεων επέλεξε να παραιτηθεί και να διεκδικήσει τη βασιλεία στην πατρίδα του το Βέλγιο.
Ο Ιωάννης Καπποδίστριας ενοχλούσε τις Μεγάλες Δυνάμεις με τις διαρκείς και επίμονες απαιτήσεις για μεγαλύτερο κράτος.
Τη λύση έδωσε η εθνική μας συμφορά και ο εθνικός μας διχασμός και έτσι στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, ο Ιωάννης Καπποδίστριας δολοφονήθηκε απο τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, αδελφό του Πετρόμπεη.
Η είδηση έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση από τις ξένες δυνάμεις. Τον Απρίλιο του 1832 προχώρησαν σε νέα συνθήκη, ορίζοντας τον μόλις 17 ετών πρίγκηπα Οθωνα της Βαυαρίας, Βασιλιά της Ελλάδος. Το Βασίλειον της Ελλάδος μόλις ιδρύθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της Επιτροπής “Σοφών” που συνόδευε τον Όθωνα μέχρι την ενηλικίωση του, φυλακίστηκαν ο Κολοκοτρώνης, ο Πλαπούτας, ο Νικηταράς, ο Τζαβέλας και άλλοι αγωνιστές της Επανάστασης. Κάποιοι άλλοι είχαν χειρότερο τέλος. Απαξιώθηκαν και πέθαναν άποροι και ξεχασμένοι και άλλοι εκτελέστηκαν.