ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσαν δίκτυο τρομοκρατών – Σχεδίαζαν χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο

Screenshot 6
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στόχος τους ήταν, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, να υπάρξουν πολλά θύματα και να δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Δίκτυο που σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα εξάρθρωσε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με το NEWPOST οι δύο συλληφθέντες σχεδίαζαν άμεσα να προκαλέσουν μεγάλη έκρηξη σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Από τα «ακούσματα» των κινητών τους τηλεφώνων προέκυψε επίσης ότι σχεδίαζαν δολοφονίες.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Πού στόχευαν

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • Είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • Είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • Είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,

Σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Την Παρασκευή στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.