Στο Ιστορικό Καπνεργοστάσιο 372 καλλιτέχνες εκθέτουν έργα τους -“1922 – 2022 Έξοδος – Διέξοδος”

1030720
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια τόσο σπουδαία  έκθεση  έκανε την έναρξή της την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, με καλυμμένα όμως τα έργα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.  για την απαράδεκτη κωλυσιεργία του ΥΠΠΟΑ σε σχέση με την εκταμίευση της ήδη πενιχρής οικονομικής ενίσχυσης της έκθεσης «1922-2022 Έξοδος-Διέξοδος», αλλά και η καθυστέρηση καταβολής του τακτικού προϋπολογισμού του Ε.Ε.Τ.Ε., αναγκάζει να αλλάξει η προγραμματισμένη εδώ και μήνες διάρκειά της.

“1922 – 2022 Έξοδος – Διέξοδος”

Thumbnail

 Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε.), μετά από ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα μέλη του, διοργανώνει μια πολύ μεγάλη ομαδική έκθεση σύγχρονου έργου, με τίτλο «1922-2022 Έξοδος – Διέξοδος», στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Συμμετέχουν 372 καλλιτέχνες, με έργα από όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, βίντεο, performance.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση ετοιμάζεται εδώ και μήνες, από το καλοκαίρι του 2022. Δεν αποτελεί απλά μια έκθεση με ιστορική αναφορά, αλλά έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν κλήθηκαν να μελετήσουν τα ιστορικά γεγονότα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, που οδήγησαν στην Καταστροφή, να αναδείξουν τις τραγικές ιστορίες των πάνω από 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμένιων και Τούρκων προσφύγων, τις περιπέτειες στους τόπους εγκατάστασης.

Ακόμη, να θίξουν σύγχρονες πλευρές του πολέμου, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, να αναρωτηθούν για τις αιτίες της μεγαλύτερης μάστιγας στην Ιστορία, που οι άνθρωποι την προκαλούν και οι άνθρωποι μπορούν να την εξαφανίσουν.

Στα έργα που θα εκτεθούν είναι στο επίκεντρο ο άνθρωπος, η καταγραφή των σκληρών βιωμάτων των προσφύγων, η καταγγελία της απανθρωπιάς του πολέμου και της καταστροφής. Η έκθεση επιχειρεί να προβληματίσει, συνομιλεί ζωντανά με το κοινό, αναδεικνύει πώς, μέσα από την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα των λαών, ανθίζει η ελπίδα.

Το σύνολο των έργων δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια να στηθεί η έκθεση και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για κάθε επισκέπτη. Η απαράδεκτη κωλυσιεργία του ΥΠΠΟΑ σε σχέση με την εκταμίευση της ήδη πενιχρής οικονομικής ενίσχυσης της έκθεσης «1922-2022 Έξοδος-Διέξοδος», αλλά και η καθυστέρηση καταβολής του τακτικού προϋπολογισμού του Ε.Ε.Τ.Ε., αναγκάζει να αλλάξει η προγραμματισμένη εδώ και μήνες διάρκειά της.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ε.Ε.Τ.Ε. τα προγραμματισμένα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, με καλυμμένα όμως τα έργα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τα έργα θα προβάλλονται σε ψηφιακή μορφή σε οθόνη.

Όλες οι σχεδιασμένες πρωτοβουλίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά (performance, εναρκτήρια ομιλία, προβολές, μουσικό πρόγραμμα κ.α.).

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να αποδοθεί η χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ, ώστε η έκθεση να ξεκινήσει με τα έργα αναρτημένα κανονικά στις 12 Μαΐου 2023 και να διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα στοιχεία επικοινωνίας του Ε.Ε.Τ.Ε.

Τηλέφωνο: 210 3300016 • e-mail: chafartg@otenet.gr

Για την είσοδο στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218, είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:

Καθημερινά 11:00-20:00

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.