Αντώνης Ρόμπος: Μία προσωπική ιστορία – Από το σύμφωνο συμβίωσης στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία

Omofylo zevgari rombos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δίνω τη μάχη για περισσότερα Δικαιώματα

Για τη Δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια όλων ανεξαιρέτως των ατόμων”

Μία προσωπική ιστορία

Από τον Αν.Καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και

Υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Α Αθηνών

κ. Αντώνη Ρόμπο

Αντώνης Ρόμπος: “Γεννήθηκα στους πρόποδες του Λόφου του Στρέφη στην Αθήνα.

Ο πατέρας μου ήταν γιατρός. Στην οικογένειά μου επικρατούσε πάντα ένα κλίμα καλοσύνης, σεβασμού αγάπης και αλληλεγγύης για κάθε συνάνθρωπο μας και αυτό νομίζω έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου.

Σπούδασα γιατρός και είχα πάντα σαν πρότυπο τον πατέρα μου, που ποτέ δεν πλούτισε από την ιατρική κι έτσι με έκανε να νιώθω ότι ασκούσε ιατρικό λειτούργημα. Αναπόφευκτα κι εγώ  προσπάθησα να έχω  πάντα οδηγό και να τηρώ πιστά τον όρκο του Ιπποκράτη.

Αφού ολοκλήρωσα την ειδικότητα νευρολόγου ψυχιάτρου σταδιακα εξελίχθηκα και πέρασα στα πεδία του Πανεπιστημιακού Δασκάλου, Γιατρού και Ερευνητή με τόπο εργασίας μου το Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Ωστόσο  δεν σταμάτησα ποτέ να έχω σαν οδηγό μου την κοινωνική προσφορά.

Ιδιωτικό ιατρείο, δοκίμασα να κάνω για 2-3 χρόνια, αλλά το διέκοψα γιατί δεν μπορούσα να συμβιβαστώ σε μια  σχέση οικονομικής συνδιαλλαγής με τους ασθενείς μου.
Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να ολοκληρώνω το έργο μου, πάντα με την αρχή της ανιδιοτελούς φροντίδας των ασθενών μου, της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης και της Δικαιοσύνης.

Ως Ακαδημαϊκός δάσκαλος είχα την ευκαιρία μέσω της δυνατότητας μετεκπαιδευτικής άδειας από το ΕΚΠΑ , να βρεθώ στις ΗΠΑ δύο χρόνια στο Harvard (στη Βοστώνη) και ένα χρόνο στο UCSF (στο Σαν Φρανσίσκο) για να επεκτείνω τις γνώσεις μου στη νευροανοσολογία.

Το 2012 πήρα μια μεγάλη απόφαση και συνταξιοδοτήθηκα, κατόπιν παραίτησής μου από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατέχοντας τη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας

Ήμουν πλέον ελεύθερος να αφοσιωθώ αποκλειστικά σε έργα αλληλεγγύης και προσφοράς σαν εθελοντής σύμβουλος Νευρολόγος- Ψυχίατρος σε δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) : στους Γιατρούς του Κόσμου και στο PRAKSIS, όπου συνεχίζω μέχρι και σήμερα. Η σχέση μου με το διδακτικό έργο μου δεν έχει τελειώσει, διότι εξακολουθώ ακόμη να διδάσκω Νευρολογία ως καλεσμένος Πανεπιστημιακός δάσκαλος, στην Α’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Λαϊκό νοσοκομείο.

Μέσα από τις δύο ΜΚΟ, κατάφερα και συνεχίζω να συνεισφέρω ότι καλύτερο μπορώ από την ιατρική εμπειρία και γνώση μου μου σε πρόσφυγες, μετανάστες, ρομά, άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, επισκέψεις σε φυλακισμένους, όπως επίσης και σε πολύ φτωχούς Έλληνες
Εκτός από τα  τακτικά ιατρεία στις ΜΚΟ στην Αθήνα,  συμμετείχα  ως εθελοντής σε αποστολές τόσο για την κάλυψη αναγκών ιατρικού προσωπικού  το διάστημα της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης σε πολλές περιοχές

(Μόρια Μυτιλήνης, Ειδομένη, στρατόπεδα φιλοξενίας) αλλά και σε αποστολές σε ακριτικά νησιά που υπάρχει έλλειψη γιατρών για τη φροντίδα του ελληνικού πληθυσμού.

Το 2019 που εξελέγη η άκρως συντηρητική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχα ένα ισχυρό προαίσθημα ότι στη χώρα θα χαθεί το κράτος Δικαίου, θα επικρατήσει η αναξιοκρατία, τα συμφέροντα, η διαπλοκή, η σπατάλη του Δημόσιου χρήματος θα κινδυνεύσει το Δημόσιο σύστημα Υγείας και πάνω από όλα θα χαθούν πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αμέσως μετα τις εκλογές τότε, συντάχθηκα με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να επαναφέρουμε τη δικαιοσύνη, που η έννοιά της εξαπλώνεται σε πολλούς  τομείς , όπως  υγεία, παιδεία, σωστή διαχείριση, αντικειμενική ενημέρωση από τα  ΜΜΕ, ομοιογένεια στην απόδοση δικαιοσύνης σε κάθε άτομο, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και πάνω από όλα καθαρή και σωστή διακυβέρνηση προς όφελος των πολλών και όχι των ολίγων και διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Εγινα μέλος στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που αφορούσε μεταξύ των άλλων και τα δικαιώματα προσφύγων, αλλά και δικαιώματα ατόμων ΛΟΑΤΚΙ +

Σαν άτομο ΛΟΑΤΚΙ+ ο ίδιος, συμμετέχω ενεργά στον Τομέα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπου εργαζόμαστε συστηματικά για τα δικαιώματα όλων των ατόμων που ανήκουν στην ομάδα αυτή, καθώς και για τα δικαιώματα των ατόμων που ζουν με τον HIV.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον Δεκέμβριο του 2015 , παρά την έντονη αντίδραση της συντηρητικής κοινωνίας μας, ψήφισε το νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα, καθώς  και το νόμο για την αναδοχή. Και τα τρία νομοσχέδια καταψήφισε η συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας!

Προσωπικά είχα τη χαρά μαζί με τον σύντροφό μου τον Steve Medeiros να είμαστε το ζευγάρι που υπογράψαμε το πρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης στην Αθήνα, ύστερα από 34 χρόνια που ήμασταν μαζί.

Ο Steve ήταν Αμερικανός πολίτης, φιλόλογος είχε έλθει στην Ελλάδα το 1976 και διδασκε στο  American Community Schools (ACS) στην Αγ Παρασκευή.

Το σύμφωνο συμβίωσης είναι μια ισχυρή νομική κατοχύρωση της σχέσης δύο ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ , που αποτελεί μια πραγματική κατάκτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθόσον πλέον αναγνωρίζει νομικά και εξισώνει η Πολιτεία τα ΛΟΑΤΚΙ+  άτομα που ζουν μαζί. Και σε αυτό θέλω να σημειώσω παραδείγματα από τα οφέλη του νόμου.

Τη δεκαετία του 1980 εργαζόμενος στο Αιγινήτειο τότε, ήμουν παράλληλα κάποιες μέρες τη βδομάδα σύμβουλος νευρολόγος στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας, όπου νοσηλεύονταν τότε ασθενείς με προχωρημένο AIDS. Εκεί γνώρισα κάποια ζευγάρια ομοφυλόφιλων που ζούσαν πολλά χρόνια μαζί στο ίδιο σπίτι. Στο νοσοκομείο έβλεπα  με πόση αφοσίωση  και φροντίδα ο υγιής σύντροφος πρόσφερε τα πάντα στον άνθρωπό του που υπέφερε, ενώ η οικογένεια του ασθενούς ήταν απούσα.

Όταν ο ασθενής κατέληγε, τον υγιή σύντροφο τον πέταγαν οι συγγενείς έξω από το σπίτι που συγκατοικούσαν με τον άνθρωπο που αγαπούσε και φρόντιζε και που είχε φύγει πλέον, διότι σύμφωνα με την ανυπαρξία νομικής κάλυψης,  αυτός ο σύντροφος και αυτή η σχέση δεν σήμαινε τίποτα!!
Από τη νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και μετα,  κατοχυρώθηκε με τον πλέον  ισχυρό τρόπο η σχέση ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ώστε κανείς τρίτος να μη μπορεί να παρέμβει σε οτιδήποτε αφορά την κατοικία τους, την οικονομική κατάσταση ή κληρονομικά δικαιώματα. Ακόμη και στην περίπτωση που προέκυπτε σοβαρή νόσος, θα μπορούσε με τη νομική κατοχύρωση του νόμου ο/η  σύντροφος να βρίσκεται κοντά στον ασθενή, γιατί έχει πάψει πλέον να θεωρείται ένας αόριστος φίλος ή φίλη.

Ο νόμος όμως περιέχει και άλλες σημαντικές διατάξεις. Ο σύντροφός μου Steven Medeiros πέθανε το 2019 από καρκίνο μετα από περίπου 40 χρόνια που ζήσαμε μαζί.
Ο Steve είχε μια ιδιωτική αμερικανική ασφάλιση υγείας, αλλά όταν διαγνώστηκε με καρκίνο αφ’ ενός τα ασφάλιστρα τετραπλασιάστηκαν αφ’ ετέρου τα φάρμακα για τον καρκίνο στη χώρα μας μπορούσε να τα προμηθεύεται μόνο μέσω ΕΟΠYΥ. Πήγα λοιπόν αμέσως  στον ΕΟΠΠΥ με τη Ληξιαρχική πράξη Συμφώνου Συμβίωσης από το Δημαρχείο και τον καταχώρησαν χωρίς καμία άλλη διαδικασία την ίδια μέρα, ως προστατευόμενο μέλος στη δική μου ασφαλιστική κάλυψη του Δημοσίου (ακριβώς ότι ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια) . Του χορηγήθηκε αμέσως ΑΜΚΑ και έκτοτε όσο έζησε έλαβε κανονικά τη νοσηλεία και τα φάρμακα του δωρεάν ως καρκινοπαθής.

Ακόμα και μετά το τέλος του, μόνο εγώ, λόγω του συμφώνου συμβίωσης είχα όλο το νόμιμο  δικαίωμα να διεκπεραιώσω τη τελευταία επιθυμία του για πολιτική κηδεία και αποτέφρωση. Κανείς άλλος δεν μπορούσε να το αλλάξει αυτό!

Αναφορικά με τη Νομική κατοχύρωση ταυτότητας φύλου, ο νόμος αυτός έλυσε πολλά προβλήματα τρανς ατόμων, που η κοινωνική τους παρουσία δεν ήταν συμβατή με το όνομα που έγραφε η ταυτότητά τους, με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς θύματα ρατσιστικής και τρανσφοβικής βίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νέα Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων (ICD11) , τα τρανς άτομα δεν θεωρούνται να έχουν διαταραχή, αλλά χαρακτηρίζονται ως άτομα με «Ασυμφωνία φύλου εφηβείας και ενηλικίωσης»  ή αν πρόκειται για παιδιά άτομα με «Ασυμφωνία φύλου στη παιδική ηλικία».

Έτσι πλέον τα τρανς άτομα μπορούν να κατοχυρώνουν νομικά την αλλαγή των στοιχείων της ταυτότητας τους, σύμφωνα με την επιθυμία τους, κάτι που επεκτείνουν και σε άλλες υπηρεσίες  π.χ ΔΟΥ,  ΟΑΕΔ κλπ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στις προγραμματικές δηλώσεις του αν γίνει Κυβέρνηση προβλέπει επέκταση νομοθετημάτων ή ενεργειών που θα προασπίσει περισσότερο τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Τον Ιούνιο του 2022 κατέθεσε πρόταση νόμου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, που θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει όταν γίνει κυβέρνηση. Στην πρόταση νόμου προβλέπονται ίσα δικαιώματα,  όπως και στα ετερόφυλα ζευγάρια, θεσμοθετείται το Δικαίωμα τεκνοθεσιας, δίνεται ελεύθερη πρόσβαση στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλο. Επίσης θα αναγνωρίζονται οι οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και παράλληλα καταργείται ο νόμος της προϋπόθεσης αγαμίας για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στα τρανς άτομα.

Παράλληλα θα υπάρξουν μια σειρά από μέτρα για επιμόρφωση φορέων (π.χ προσωπικό νοσοκομείων, Δημόσιοι φορείς) για αξιοπρεπή και ίση μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, υποχρεωτική σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, κανένας αποκλεισμός από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, βελτίωση του νόμου για τις θεραπείες μεταστροφής, δημιουργία μονάδων ημιαυτόνομης διαμονής για φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και πρωτίστως επέκταση της νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση πέραν της εργασίας, αλλά και στα πεδία παροχής κάθε μορφής υπηρεσιών από το Κράτος

Για τα άτομα που ζουν με HIV προβλέπονται μια σειρά από μέτρα με περισσότερα δικαιώματα για την ισότητα στα εργασιακά, τη λήψη επιδομάτων τη καλύτερη πρόσβαση σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και τη χορήγηση προφυλακτικής θεραπείας PrEP.

Όσα προανέφερα για την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των ατόμων που ζουν με τον HIV, είναι ένα μικρό μέρος από πολλά πολύ σημαντικά μέτρα που περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , και αναφέρομαι σε ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά, όπως  ενίσχυση του ΕΣΥ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 στον ιδιωτικό τομέα, επαναφορά της 13ης σύνταξης, φορολόγηση των υπερκερδών, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Με την επανεκλογή του Σύριζα ΠΣ η χώρα θα βρίσκεται ξανά μέσα στο πλαίσιο ¨Δικαιοσύνη παντού¨. Και αυτές οι δυο λέξεις είναι ο λόγος που έχω συνταχθεί κι εγώ, προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό μου να συμβάλλω με κάθε μέσο που διαθέτω από  τη γνώση και την εμπειρία μου ως Ακαδημαϊκός Δάσκαλος και ως γιατρός, αλλά πάνω από όλα έχοντας βαθύ σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

https://www.facebook.com/Rompos.Antonis

https://www.instagram.com/antoniosrompos/

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.