Σταυρος Ξαρχάκος :Στις 7 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών

343023977 529295746085323 7172827912506570890 n
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Σταύρος Ξαρχάκος   δεν είναι απλά ενας συνθέτης, δεν είναι ο ”ντελάλης” της μουσικής, είναι ο Νυν και Αεί της της ψυχικής μας ανάτασης ,που διαρκώς ,χρόνια τώρα, μας δίνει χώρο για ανάγνωση κάτω απο τις νότες του για τους Εθνικούς μας θησαυρούς.

Να πάλι! Μας δίνει το έναυσμα  Από τον Πόντο ως την Κρήτη. στη Μονή Λαζαριστών   στις 7 Ιουνίου, στις  9 το βράδυ.Μ΄ένα .οδοιπορικό, βασισμένο στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής, με τίτλο «  Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση».

Και ‘οπως ο ‘ιδιος έχει πεί:

΄΄Τα τελευταία χρόνια την ιστορία και την παράδοση τις έχουμε γράψει κάπου… Έτσι με τον Δημήτρη, τον Αλέξη και την Ηρώ, είπαμε να ακουμπήσουμε στην παράδοση και μάλιστα στην πολύ σκληρή, δηλαδή στον Βορρά  – Νότο. Κρήτη και Πόντος.” Η Κρήτη και ο Πόντος έχουν ένα κοινό στοιχείο που ενώνει αυτούς τους δύο κόσμους: τη λίρα. Βέβαια, διαφορετική είναι η ποντιακή λίρα και διαφορετική η κρητική, αλλά και οι δύο είναι λίρες. Επιλέξαμε τραγούδια παραδοσιακά, τα οποία θα τα πούμε με τη δική μας άποψη, χωρίς να πάμε να αντιγράψουμε τα παραδοσιακά τραγούδια».

 Ηρώ Σαΐα, με την ερμηνεία της  «γεφυρώνει» το παρελθόν με το σήμερα.  με τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι     .

Εκπρόσωποι της αυθεντικής κρητικής παράδοσης ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Ένα πρόγραμμα με μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια θα έχουν την τιμητική τους, μέσα από την ευρηματική  ματιά του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος γνωρίζει ιδανικά να «γεφυρώνει» το παρελθόν με το σήμερα.

Μουσικοί:
Νεοκλής Νεοφυτίδης : πιάνο -φωνή-επιμέλεια ορχήστρας
Ηρακλής Ζάκκας – μπουζούκι
Γιώργος Παππάς – λαούτο, νυκτά έγχορδα
Γιάννης Ταυλάς – κιθάρες, λαούτο
Μιχάλης Νικόπουλος – λαούτο
Βαγγέλης Πασχαλίδης – σαντούρι
Γιάννης Δίσκος – πνευστά
Στέφανος Χατζηαναγνώστου – φλάουτο
Δημήτρης Καζάνης – βιολί
Χάρης Κελλάρης – ηλεκτρικό μπάσο
Τάκης Βασιλείου – ντραμς, κρουστά
Ηχοληψία:
Γιώργος Κορρές
Γιώργος Κολεβέντης
Φωτισμοί:
Μαρία Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες:
©VaGGiNet/ Evaggelia Thomakou

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.