Η εκπληκτική Μαμά Ελεφαντίνα! Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

4839030572 b4f0f2c314 b
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η εκπληκτική Μαμά Ελεφαντίνα!

 Για την ημέρα της Μητέρας!

 WWF Hellas

Η μαμά μας, ο άνθρωπος που μας μεγάλωσε, που μας φροντίζει, που είναι πάντα εκεί για εμάς, που μας αγαπάει άνευ όρων, γιορτάζει!

 Την Ημέρα της Μητέρας, μαζί με εκείνη γιορτάζουν, όλες οι μαμάδες του πλανήτη, ακόμη και αυτές που ανήκουν στη συναρπαστική άγρια ζωή, όπως οι ελεφαντίνες που αφού κυοφορήσουν τα μωρά τους για σχεδόν δύο χρόνια, αφιερώνουν τη ζωή τους στο να τα φροντίσουν και να τα προστατέψουν.

7234330010 3e4c924dca b

Η Μαμά Ελεφαντίνα είναι τρυφερή και προστατευτική με τα παιδιά της. Αφού τα θηλάσει για σχεδόν δύο χρόνια, βρίσκεται πάντα δίπλα τους, εξασφαλίζοντάς τους την καλύτερη τροφή, τα διδάσκει πώς να επιβιώσουν και τα υπερασπίζεται σε κάθε απειλή.

Οι ελέφαντες χτίζουν μητριαρχικές κοινωνίες, γι αυτό και οι θηλυκοί ελέφαντες παίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της επιβίωσης της οικογένειας.

 

Δεν είναι όμως όλες οι οικογένειες ελεφάντων τυχερές:

Όταν οι μητέρες χάνουν τη ζωή τους λόγω της λαθροθηρίας ή της συρρίκνωσης των βιοτόπων τους, τα μικρά ορφανά Ντάμπο, έχουν λίγες πιθανότητες να καταφέρουν να επιβιώσουν στη φύση.

Ενδεικτικά, περίπου 20.000 αφρικανικοί ελέφαντες πέφτουν θύματα λαθροθηρίας κάθε χρόνο, ενώ στην Ασία, οι ελέφαντες έχουν εξαφανιστεί από το 85% του φυσικού τους βιότοπου.

 

Οι κύριοι λόγοι που απειλούν τους ελέφαντες, είναι η απώλεια των βιοτόπων τους, η λαθροθηρία, η σύγκρουση ανθρώπου – ελέφαντα και η κλιματική αλλαγή.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

  • Απώλεια βιοτόπου: Οι ελέφαντες χρειάζονται τεράστιες περιοχές για να περιπλανηθούν και να βρουν τροφή. Ωστόσο, καθώς οι ανθρώπινοι πληθυσμοί αυξάνονται, οι φυσικοί τους βιότοποι καταστρέφονται προκειμένου να ανοίξει χώρος για τη γεωργία, τον τουρισμό και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες.

 

  • Λαθροθηρία: Η ζήτηση για ελεφαντόδοντο είναι βασικός μοχλός της λαθροθηρίας. Οι ελέφαντες σκοτώνονται για τους χαυλιόδοντές τους, οι οποίοι εκτιμώνται ιδιαίτερα σε ορισμένους πολιτισμούς για την ομορφιά και τις υποτιθέμενες φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

 

  • Σύγκρουση ανθρώπου-ελέφαντα: Καθώς οι ανθρώπινοι πληθυσμοί επεκτείνονται και καταπατούν τα ενδιαιτήματα ελεφάντων, μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις που θα οδηγήσουν στη θανάτωσή τους, όταν οι ελέφαντες κάνουν επιδρομές σε καλλιέργειες ή καταστρέφουν περιουσίες.

 

  • Κλιματική αλλαγή: Η αλλαγή του καιρού και η καταστροφή των βιοτόπων τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζει τους πληθυσμούς των ελεφάντων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι ξηρασίες ή οι πλημμύρες γίνονται πιο συχνές.

 

Η Γιορτή της Μητέρας αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να δείξουμε την αγάπη μας στις εκπληκτικές Μαμάδες ελεφαντίνες.

 

Η WWF μας προτείνει ένα ωραίο δώρο γι αυτή την ημέρα. Να υιοθετήσουμε μία ελεφαντίνα !

 

Η διαδικασία είναι απλή. Επικοινωνούμε με την WWF και μας καθοδηγούν πως μπορεί αυτό να γίνει πράξη.

 

Αυτή την ημέρα, την τόσο ξεχωριστή, βοηθάμε τις ελεφαντίνες να συνεχίσουν να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα μέλλον, όπου όλες οι μαμάδες του κόσμου, θα ζουν με τα παιδιά τους στο περιβάλλον που τους αξίζει.

 

Χαρούμενη Γιορτή της Μητέρας και χρόνια πολλά στις μαμάδες μας!

 

WWF Hellas Τηλέφωνο 210 3314893

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.