Πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν

3763f41e d233 4792 ac5e 9763a3805048
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο εμβληματικός Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν (Alain Touraine), όπως γνωστοποίησε η κόρη του, πρώην υπουργός Μαριζόλ Τουρέν.

Το ξεκίνημά του έγινε από τα εργατικά ζητήματα και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στους εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault.

Διανοούμενος της Αριστεράς και έχοντας κερδίσει την εκτίμηση της Δεξιάς, ο Αλέν Τουρέν περιέγραψε τις δυναμικές των κοινωνικών αλλαγών κατά την διάρκεια των δεκαετιών 1945-1975, της περιόδου της οικονομικής ανάπτυξης της Γαλλίας (Trente Glorieuses) και στην περίοδο που ακολούθησε στο τεράστιο συγγραφικό έργο που αφήνει πίσω του και σημάδεψε την εποχή του.

Γεννημένος στις 3 Αυγούστου του 1925 στο Ερμανβίλ-σουρ-μερ της Νορμανδίας σε μία μάλλον συντηρητική οικογένεια, ο Τουρέν μεγάλωσε περιτριγυρισμένος από βιβλία.

«Ανήκω στην τελευταία γενιά που μεγάλωσε από τη λογοτεχνία. Η ανατροφή μου ήταν πιο μοραλιστική από πολιτική. Για εμένα η πολιτική τότε ήταν η “Ελπίδα” του Αντρέ Μαλρώ» είχε εξομολογηθεί ο ίδιος.

Το ξεκίνημά του έγινε από τα εργατικά ζητήματα και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στους εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault.

Στην συνέχεια, μετά τον Μάη του 1968, έστρεψε την προσοχή του στα «νέα κοινωνικά κινήματα» απομακρυνόμενος από τον σοσιαλιστικό εργατισμό.

«Ο καιρός των κοινωνικών αγώνων, των ταξικών σχέσεων, των κοινωνικών κινημάτων δεν έχει παρέλθει;». Αυτό ήταν το ερώτημα που έθετε στο «La Voix et le Regard» το 1978, έργο σύνθεσης για την κοινωνιολογία των φοιτητικών, τοπικιστικών, φεμινιστικών κλπ κινημάτων.

Πηγή: Le Monde-AFP- Καθημερινη

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.